Ποσοστό γεννήσεων, μηδέν ώρες Cyprus Times

Μία από τις σοβαρές απειλές για τη χώρα μας είναι το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων. Ως παιδί μιας μεγάλης οικογένειας, αυτή η ερώτηση με ανησυχεί πολύ, καθώς κοιτάζω με θλίψη ότι η όλη κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη τα τελευταία χρόνια.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Χωρίς έγκαιρη αποτελεσματική δράση, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία, όπως το συνταξιοδοτικό σύστημα και η κατανομή του πληθυσμού.

Η σημαντική μείωση των γεννήσεων στην Κύπρο δεν είναι τυχαία. Ζούμε σε μια κοινωνία που εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης που ασκεί ιδιαίτερη πίεση στα κέρδη των συμπολιτών μας. Τα χαμηλά εισοδήματα οδηγούν αναπόφευκτα στο δεύτερο τρίτο σκέψεις, ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.

Το χαμηλό επίπεδο της Κύπρου αυξάνεται ανησυχητικά στην Κύπρο, όπως και στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, ενώ σε χώρες με υψηλά επίπεδα ευημερίας στην Ευρώπη, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, ισχύει το αντίθετο. Λίγοι νέοι έχουν την ευκαιρία για τους περισσότερους ηλικιωμένους να έχουν ό, τι χρειάζονται για μια αξιοπρεπή ζωή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostat, τα συστηματικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και το μέσο προσδόκιμο ζωής μεταμορφώνουν την ηλικιακή πυραμίδα στην ΕΕ. σε πολλά κράτη μέλη. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό των ατόμων σε ηλικία εργασίας στην ΕΕ μειώνεται, ενώ ο σχετικός αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται. Αυτό, με τη σειρά του, θα αυξήσει την επιβάρυνση των ατόμων σε ηλικία εργασίας που θα πρέπει να αναλάβουν το κοινωνικό κόστος που απαιτείται από τη γήρανση του πληθυσμού για συναφείς υπηρεσίες.

Το ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού στην Κύπρο είναι το ποσοστό των παιδιών κάτω των 15 ετών, το οποίο εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 16,0% για το 2019, και το ποσοστό των ηλικιωμένων 65 ετών αυξήθηκε σε 16,3%. Τα αντίστοιχα επιτόκια το 2000 ήταν 22,3% և 11,3%.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για την Κύπρο ειδικότερα, ο πληθυσμός του, από περίπου 0,85 εκατομμύρια το 2016 (αύξηση 14% σε σύγκριση με το 2006), εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,9 εκατομμύρια το 2030, σε σχεδόν ένα εκατομμύριο έως το 2050. αλλά οφείλεται στη μετανάστευση. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημογραφικά στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας το 2019 εκτιμήθηκε σε 1,3, στο ίδιο επίπεδο με το 2018, αριθμός πολύ χαμηλότερος από 2,10 (το ποσοστό που απαιτείται για τη διασφάλιση του πληθυσμού). Έτσι, συνάγεται το συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα, ο πληθυσμός δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν για την κάλυψη των συντάξεων των ηλικιωμένων πολιτών μας, κάτι που θα οδηγήσει το κράτος σε οδυνηρές λύσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι απαιτείται άμεση δράση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχίσουμε τα γεγονότα, όπως συμβαίνει συνήθως με τα διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Μακριά από την πολιτική σκοπιμότητα, καθοδηγούμενη από τη γενική ευημερία της κοινωνίας των πολιτών, ας ξεκινήσουμε έναν διάλογο με εκείνους που επηρεάζονται άμεσα, ώστε να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι «μεγάλες οικογένειες». ,

Πώς θα σταματήσει αυτή η εικόνα; Πώς θα αυξηθούν οι γεννήσεις;

Ποια κίνητρα πρέπει να δοθούν σε μια μικρή ημι-κατεχόμενη Κύπρο, όπου το ποσοστό γεννήσεων είναι θέμα επιβίωσης;

Όλα τα παραπάνω απειλούν τον κοινωνικό ιστό, և το κράτος πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων για τη βελτίωση της εικόνας. Άλλες χώρες το έκαναν με επιτυχία, πιο πρόσφατα στην Ουγγαρία. Αυτά τα κίνητρα πρέπει να απευθύνονται σε νέους, όχι μόνο σε παιδιά που επιδοτούν ζευγάρια, αλλά και σε οικογένειες με πέντε ή περισσότερα παιδιά.

Τα κίνητρα πρέπει να έχουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, αλλά πρώτα απ ‘όλα είναι οικονομικά. Επιχορηγήσεις δανείου, άμεσες επιχορηγήσεις, π.χ. Για κάθε γέννηση μετά το πρώτο παιδί, η αύξηση των παροχών για μεγάλες οικογένειες, φορολογικά κίνητρα, πρόσβαση σε προσιτή στέγαση, προγράμματα ειδικής εκπαίδευσης για παιδιά από μεγάλες οικογένειες και το πλεονέκτημα των βαθμών στην απασχόληση του δημόσιου τομέα (απαιτείται για την κάλυψη απαιτήσεων δεξιοτήτων και γνώσεων) είναι μόνο μερικοί από τους πόρους. το οποίο, ως κράτος, πρέπει να αποδεχτούμε.

Ο τερματισμός του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων είναι μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Αυτή είναι η οικονομική συμβολή του κράτους, το οποίο μακροπρόθεσμα θα αποφέρει καρπούς για ολόκληρο τον πληθυσμό, παρέχοντας ταυτόχρονα στον πληθυσμό το απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου.

Μάριος Πελεκάνος

Πρόεδρος της οργάνωσης νέων επιστημόνων του ΔΗΣΥ.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης

Source