ΠΟΥ: Το εξουθενωτικό «long-Covid» μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις

Χιλιάδες ασθενείς με COVID-19 εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρά, εξουθενωτικά και παρατεταμένα συμπτώματα πολλούς μήνες μετά την αρχική περίοδο μόλυνσης, με σημαντικές κοινωνικές, υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες υγείας την Πέμπτη.

Δημοσιεύοντας μια καθοδηγητική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πάθηση, που συχνά αναφέρεται ως «μακρύ COVID» ή «σύνδρομο μετά το COVID», ειδικοί δήλωσαν ότι ένας στους 10 ασθενείς με COVID-19 εξακολουθεί να είναι αδιαθεσία 12 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη και Πολλοί υποφέρουν από συμπτώματα για πολύ περισσότερο.

«Αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτική. Εκείνοι που πάσχουν από αυτό περιγράφουν έναν ποικίλο συνδυασμό αλληλεπικαλυπτόμενων συμπτωμάτων… (συμπεριλαμβανομένου) θωρακικού και μυϊκού πόνου, κόπωσης, δύσπνοια… εγκεφαλική ομίχλη (και) πολλοί άλλοι », δήλωσε ο Martin McKee, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας ποιος ηγήθηκε της έκθεσης.

Ο Hans Kluge, ο ευρωπαίος περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι το μακρύ COVID θα μπορούσε να έχει «σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές, υγειονομικές και επαγγελματικές συνέπειες».

«Το βάρος είναι πραγματικό και είναι σημαντικό», είπε.

Προέτρεψε τις υγειονομικές αρχές να ακούσουν τις ανησυχίες των ασθενών, να τις λάβουν σοβαρά υπόψη και να δημιουργήσουν υπηρεσίες για να τους βοηθήσουν.

Τα αυξανόμενα στοιχεία από όλο τον κόσμο δείχνουν πολλές χιλιάδες άτομα που βιώνουν μακροχρόνιο COVID. Η κατάσταση φαίνεται να μην σχετίζεται με το εάν ένας ασθενής είχε σοβαρή ή ήπια λοίμωξη.

Μια αρχική έκθεση από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία της Βρετανίας πέρυσι έδειξε ότι το μακρύ COVID μπορεί να μην είναι μία πάθηση, αλλά πολλαπλά σύνδρομα που προκαλούν έναν κύλινδρο συμπτωμάτων που επηρεάζουν το σώμα και το μυαλό.

Ο Kluge σημείωσε ότι όπως και με οποιαδήποτε νέα ασθένεια, πολλά παραμένουν άγνωστα για το COVID-19.

«Πρέπει να ακούσουμε και… να καταλάβουμε. Οι πάσχοντες από μετα-COVID καταστάσεις πρέπει να ακουστούν εάν θέλουμε να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και την ανάκαμψη από το COVID-19 », είπε. «Αυτή είναι μια σαφής προτεραιότητα για τον ΠΟΥ (και) πρέπει να είναι για κάθε υγειονομική αρχή».

Source