Πράσινο φως από την Johnson & Johnson Coreper – “Rare … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Η ανάπτυξη της θρόμβωσης σε συνδυασμό με τη θρομβοκυτταροπενία θα πρέπει να αναγνωριστεί ως «πολύ σπάνια παρενέργεια» του εμβολίου Johnson & Johnson Covid-19, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων την Τρίτη.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο πριν από την έναρξη της επίσημης συνέντευξης για το θέμα, 18 ελληνική ώρα. Στις 00 από τα γραφεία EMA στο Άμστερνταμ

Συνολικά οκτώ περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ περίπου 7 εκατομμυρίων αποδεκτών εμβολίων, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι ένας στα εκατομμύριο.

Η J&J είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι αναστέλλει την παροχή εμβολίων στην ΕΕ μέχρι την ανακοίνωση του συμπεράσματος των αμερικανικών αρχών, οι οποίες “προσεκτικά” σταμάτησαν τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ.

Το συμπέρασμα της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης της Coreper προκαλεί ένα ακόμη πλήγμα στο πρόγραμμα ανοσοποίησης της ΕΕ, μετά από προειδοποίηση του εμβολίου AstraZeneca που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία.

“Σε όλες τις περιπτώσεις, εμπλέκονται άτομα κάτω των 60 ετών. Εμφανίζονται εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό, τα περισσότερα από αυτά σε γυναίκες. “Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου”, δήλωσε ο EMA.

Δεν βρέθηκαν παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία ή το φύλο στο εμβόλιο AstraZeneca, παρά τις δεκάδες περιπτώσεις θρόμβωσης στην ΕΕ.

Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες σπάνιας εξάντλησης δείχνουν το ίδιο και στα δύο εμβόλια. Αιμοπετάλια և Ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων είναι μια ειδική κατάσταση επειδή τα αιμοπετάλια προκαλούνται συνήθως από τη δράση των αιμοπεταλίων.

Source