“Πρέπει να εμφανιστούν αποτελεσματικοί GY όπως ο Maraş”

Αναφέρθηκε ότι στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που έδωσε ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης στην εφημερίδα Πολίτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα, ανέφερε το Κυπριακό, τη μονομερώς κήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και τουρκο-Ελληνικά θέματα.

Στη συνέντευξή του, η εφημερίδα έγραψε ότι ο Αναστασιάδης ανέφερε επίσης την επιστολή που έστειλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το ζήτημα των Δημιουργικών Μέτρων Εμπιστοσύνης (GYO), και δήλωσε ότι έδωσε σύντομα την ακόλουθη απάντηση στο ερώτημα τι έστειλε πρόσφατα η επιστολή του Αναστασιάδη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ:
«Προκειμένου να δημιουργήσω ένα πραγματικά βολικό και δημιουργικό περιβάλλον για διάλογο, πρότεινα θεμελιώδη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συμβάλουν σε αυτό: Marash υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, Ercan Airport υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, καθώς θα είναι ένα μόνο FIR, λιμάνι της Αμμοχώστου που λειτουργεί βάσει του 10ου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κύπρος Η αποδοχή του ελλιμενισμού πλοίων με σημαία σε τουρκικά λιμάνια και η προηγούμενη πρότασή μας σχετικά με τους υδρογονάνθρακες. “

Αναφέροντας ότι τα Μέτρα Εμπιστοσύνης Creative δεν είναι επιφανειακά πράγματα, ο Αναστασιάδης πρότεινε ότι εάν προκύψουν πραγματικά οφέλη που θα ανοικοδομήσουν την εμπιστοσύνη, θα πρέπει να προκύψουν αποτελεσματικά TES όπως το Maraş.
Δηλώνοντας ότι ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ παραπονέθηκε ότι δεν είχε δεσμούς με τον έξω κόσμο, ο Αναστασιάδης συνέχισε τα λόγια του: «Αν νοιάζεται για τον λαό του, ας προχωρήσουμε με απτά μέτρα που θα δημιουργήσουν την αίσθηση ότι θα υπάρχει βούληση για λύση και διάλογο και στις δύο κοινότητες».

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΖΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ …

Μονομερώς κηρυχθεί Ελληνοκύπριος Αποκλειστικός Σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη διατήρηση της Οικονομικής Ζώνης Αναστασιάδη, όχι συμμαχιών, Ισραήλ, εάν ακυρώσουν τη συμφωνία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκδώσει συστάσεις στο Υπουργείο τους τρίπλους ισχυρίστηκε ότι μπορεί να αποδεχθεί .

Δηλώνοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο, ο Αναστασιάδης ανέφερε για την ενδυνάμωση της διεθνούς έννοιας, λέγοντας ότι “οι συμφωνίες που αναγνωρίζουν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επικυρώνονται μόνο διεθνώς, αλλά βασίζονται στον ναυτικό νόμο”.

Η Τουρκία βρίσκεται στο τελευταίο έτος της προηγούμενης διατριβής, είναι αρκετά διαφορετική από τον ισχυρισμό του Αναστασιάδη, υποδηλώνει μόνο ότι δεν είναι ενάντια στην Κύπρο “η επεκτατική και ρεβιζιονιστική στάση της Τουρκίας, το όραμα του Προέδρου της Τουρκίας Μπλε Πατρίδα, αλλά και η Συρία, η Λιβύη, το Ναγκόρνο Αναφέρθηκε στις επεμβάσεις στο Καραμπάχ και στο Αιγαίο ».

Δηλώνοντας ότι καθόρισαν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μέσω των συμφωνιών που συνήψαν και ότι η συνεργασία που ανέπτυξαν με γειτονικά κράτη δεν είναι η μόνη αλήθεια, ο Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι το να επιτρέπεται στις μεγάλες εταιρείες να τους επιτρέπουν είναι επίσης πραγματικότητα.

όπου είναι αδειοδοτημένες εταιρείες και μεγάλες εταιρείες που εξετάζονται για τη γεώτρηση της Τουρκίας όπου συμφέροντα που εκφράζουν τον Αναστασιάδη, στη συνέχεια των λέξεων “από ένα μικρό κράτος που δεν έχει την Τουρκία, έχει η πολεμική μηχανή, τι θέλετε από την Κυπριακή Δημοκρατία; Πώς θα θέλατε να αντιδράσει προσπαθώντας να διασφαλίσει τα δικαιώματά του με κάθε άλλο τρόπο εκτός από το να επιμείνει στο διεθνές δίκαιο; ” Έθεσε επίσης τις ερωτήσεις του.

Αναφέροντας ότι «έχουν την αποτρεπτική δύναμη όσον αφορά την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο βαθμό που το επιτρέπουν οι οικονομίες τους», ο Αναστασιάδης υποστήριξε ότι το ζήτημα ήταν η επίλυση του προβλήματος μέσω διαλόγου, όχι πολέμου.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Χωρίς να διαπιστωθεί ότι το Κυπριακό στις διαπραγματεύσεις ανεξάρτητα από το ελληνικό Κυπριακό με την Τουρκία, η τουρκική υπόθεση έφτασε σε λύση στο ελληνικό ζήτημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ο Κυριάκος Μικοτάκης σε μια ερώτηση για το αν υποστηρίζει τον Αναστασιάδη “γιατί υποστηρίζω το δικό μου” ήταν η απάντηση.

Δηλώνοντας ότι ελπίζει ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί έτσι και οι σχέσεις θα βελτιωθούν, ο Αναστασιάδης υποστήριξε ότι μια καλή σχέση θα συμβάλει επίσης στην επίλυση του Κυπριακού.

“Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΗ, ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ”

Ερωτηθείς για τα δύο κράτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Αναστασιάδης δήλωσε πρώτα ότι ήθελε να ξεκινήσει με αυτό που αναφέρθηκε ότι ο πρώην Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Espen Barth Eide, ήταν υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση (μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος). Δήλωσε ότι εάν διαβαστεί η απάντησή του, δεν θα γίνει αναφορά στον Eide.
Ισχυρίζοντας ότι όλη η ιστορία προέκυψε ως αποτέλεσμα της πρότασής του για αποκέντρωση των εξουσιών, ο Αναστασιάδης την εξήγησε ως «δίνοντας στα κράτη περισσότερη δύναμη χωρίς να ανησυχείτε ότι ένα κράτος θα στερήσει το άλλο από τα δικαιώματά τους».

Δηλώνοντας ότι «δεν έκανε ποτέ αναφορά στον κ. Çavuşoğlu ή στον Αρχιεπίσκοπο σχετικά με τα δύο κράτη», ο Αναστασιάδης έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ισπανία στις εσωτερικές υποθέσεις, και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό ούτε από τη διεθνή κοινότητα ούτε από την ΕΕ. Δήλωσε ότι αναλύει τις δύο καταστάσεις ότι δεν ήταν.

Επαναλαμβάνοντας ότι αυτό δεν είναι δυνατό και ισχυριζόμενο ότι δεν είναι δυνατόν για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεχθεί τα δύο κυπριακά κράτη, ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι αυτό που επανέλαβε σχετίζεται με την αποκέντρωση των εξουσιών, υποστηρίζοντας ότι όσο λιγότερη δύναμη έχει το κεντρικό κράτος, τόσο πιο βιώσιμη θα είναι επειδή θα ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη.

Υπενθυμίζοντας ότι συζήτησαν το ζήτημα του «κανόνα μη καταπάτησης» με τον Πρόεδρο Ντέρβις Έρογλου της εποχής, ο Αναστασιάδης εξήγησε ότι «αυτό σημαίνει ότι ούτε η κεντρική κυβέρνηση παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε από τα δύο κράτη και ότι ένα από τα κράτη δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης ή του άλλου κράτους».

Ο Αναστασιάδης συνέχισε τα λόγια του για λίγο ως εξής.

«Ως εκ τούτου, ως αποτέλεσμα τόσο των εγκριθέντων βαλβίδων ασφαλείας της νομοθετικής εξουσίας όσο και της σύνθεσης του Συμβουλίου Υπουργών, στο σημείο όπου οι Τουρκοκύπριοι πίστευαν ότι η πλειοψηφική πρόταση του Συμβουλίου Υπουργών θα μπορούσε να αγνοήσει τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προτάθηκε ότι η απόφαση των Τουρκοκυπρίων να έχει θετική ψήφο ήταν υποχρεωτική. Σε περίπτωση κατάχρησης μιας κατάστασης, ας υπάρχει ένας μηχανισμός για την επίλυση των διαφορών. Αυτή είναι η πολιτική ισότητα. Προστατεύετε τις ανησυχίες και τα συμφέροντα ενός μέρους μέσω του μηχανισμού που του προσφέρεται και δεν χρειάζεται να έχετε θετική ψήφο για κάθε απόφαση. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπετε στο κράτος να κυβερνάται από την ενδεχομένως ελεγχόμενη διοίκηση ενός στατιστή. Θέλω επίσης να διορθώσω ένα πράγμα εδώ: Ο Crans Montana δεν ήταν εκεί που πρωτοεμφανίστηκε η ασφάλεια. Αυτό το ζήτημα ξεκίνησε το 2014 με τη συνάντησή μου με τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. “
Στην απάντησή του σε σχετική ερώτηση, ο Αναστασιάδης είπε ότι δεν ήταν αυτή η πρόταση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κότσιας και ότι η διατριβή της Βρετανίας έχει αλλάξει και ότι εάν ένα από τα δύο κράτη δεν το θέλει αυτό, δεν θα θέλουν να συνεχίσουν να είναι εγγυητές.

Ο Αναστασιάδης υποστήριξε επίσης ότι αυτό ήταν ένα δόγμα πολύ πριν ο Crans Montana.
οι σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ανέφεραν σε συνέντευξή τους ότι ο Αναστασιάδης, η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει μια πολιτική αποκλεισμού με βάση τους φίλους του και να βρίσκεται σε διαμάχη με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν.

ΕΤΣΙ

Source