“Πρέπει να ενεργήσουμε σαν να μην υπάρχουν”

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου Pfizer coronavirus ενδέχεται να φτάσουν և εξαπλωθεί στο νησί μας, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι η Κύπρος πρέπει ακόμη να δουλέψει … φαίνεται ότι δεν υπάρχουν.

Μιλώντας για αυτό κατά τη διάρκεια της παράστασης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας κ. Χριστός Πέτρος Άλφα Καλημέρα : εξηγώντας ότι αναμενόταν καθυστέρηση στην παράδοση μεγαλύτερων δόσεων.

Χρήστος Πέτρου – Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας
“Είναι γεγονός ότι η ΕΕ έχει τοποθετήσει τη μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων από το εμβόλιο Astrazeneca Oxford, το οποίο πέρασε πολύ γρήγορα στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών αλλά καθυστέρησε.”

Οι εμβολιασμοί θα κορυφωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2021, κάτι που θα βοηθήσει στην παροχή άδειας κυκλοφορίας σε άλλο εμβόλιο όπως το AstraZeneca, το οποίο έχει μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα για να αυξήσει τη δική του παραγωγή εμβολίων.

Χρήστος Πέτρου – Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας
“Αλλά είπα από την αρχή ότι ήταν λάθος να δώσω τόση ελπίδα ότι τα εμβόλια θα έρθουν και θα φύγουν από την αρχή, ώστε όλοι να μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Τα εμβόλια έρχονται, τα εμβόλια έρχονται αργά, αλλά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Χρειαζόμαστε τρία πράγματα. Εμβόλια, υιοθέτηση և καλό πρόγραμμα. “

Εν τω μεταξύ, σήμερα το απόγευμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου, κατά την οποία θα παρουσιάσει τη νέα πύλη εμβολίων COVID-19.

Τέλος, ο Δρ. Πέτρου, σχολιάζοντας το εμβόλιο Moderna, εάν η έγκρισή του τις επόμενες είκοσι τέσσερις ώρες θα βοηθήσει την κατάσταση στη χώρα μας, τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις επειδή το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εμβολίου θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ και όχι στην ΕΕ.

Χρήστος Πέτρου – Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας
“Υπάρχει ένα εμβόλιο Moderna, αλλά ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Το 85% της παραγωγής Moderna προορίζεται για τις ΗΠΑ. Για εμάς, αυτό που θα δοθεί κατά τη λήψη άδειας θα είναι 16.500-17.000 δόσεις. Στην Ευρώπη. “

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι την 1η Ιανουαρίου 2021, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοίνωσε ότι είχαν πραγματοποιηθεί εμβολιασμοί για τους «Ευαγγελικούς» γιατρούς του Ιδιωτικού Νοσοκομείου Πάφου, το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και ότι από τότε δεν έχουν αναφερθεί εμβολιασμοί.

Source