Πρέσβης της Ρωσίας. Το SputnikV είναι αποτελεσματικό στο 91,8% των ηλικιωμένων

Το πρώτο ρωσικό εμβόλιο SputnikV κατά της ιστορίας, που ονομάζεται COVID19, ο πρώτος τεχνητός διαστημικός δορυφόρος στην ιστορία, έχει εγκριθεί σε 23 χώρες και αυτό το μήνα θα εξεταστεί η αίτηση εγγραφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας Στάνισλαβ Οσάτσι.

Είπε στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ότι το εμβόλιο εγκρίθηκε για τους ηλικιωμένους, με αποτελεσματικότητα 91,8%. Απαντώντας στις ερωτήσεις του KYPE, ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι ο κατασκευαστής διαβεβαιώνει ότι είναι αποτελεσματικό ακόμη και ενάντια σε νέες μεταλλάξεις στον κοραναϊό, ενώ η ασυλία και η αντίσταση θα διαρκέσουν έως και δύο χρόνια, ίσως περισσότερο.

Εγκρίθηκε σε 23 χώρες για ηλικιωμένους έως και 91,8% αποδοτικότητα

Απαντώντας στις ερωτήσεις του KYPE σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο, είπε ότι η αποτελεσματικότητα του “Sputnik V” είναι 91,6%, και μεταξύ των εθελοντών άνω των 60 φτάνει το 91,8%. Το εμβόλιο, είπε, εγκρίθηκε επίσης για τους ηλικιωμένους, σημειώνοντας ότι μετά τον εμβολιασμό με Sputnik V, βρέθηκαν αντισώματα κοροναϊού στο 98% αυτών που εμβολιάστηκαν (πηγή: περιοδικό Lancet).

Όσον αφορά τις χώρες στις οποίες έχει εγκριθεί, είπε ότι μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί σε 23 χώρες: Ρωσία, Λευκορωσία, Αργεντινή, Βολιβία, Σερβία, Αλγερία, Παλαιστίνη, Βενεζουέλα, Παραγουάη, Τουρκμενιστάν, Ουγγαρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εμιράτα, Ιράν, Δημοκρατία της Γουινέας, Τυνησία, Αρμενία, Μεξικό, Νικαράγουα, Δημοκρατία Σέρπσκα (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Λίβανος, Μιανμάρ, Πακιστάν և Μογγολία.

Στη Ρωσία, στις αρχές Φεβρουαρίου, εμβολιάστηκαν περίπου 2 εκατομμύρια άτομα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 400.000 ατόμων στη Μόσχα.

Αίτηση έγκρισης ΕΕ, εξετάσεις αυτόν τον μήνα

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη, στις 20 Ιανουαρίου 2020, το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων υπέβαλε αίτηση για την εγγραφή του “Sputnik V” στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωσε ότι το Ίδρυμα εκτιμά ότι η διαδικασία προετοιμασίας εμπειρογνωμοσύνης και ελέγχου θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο.

“Σε αυτό το στάδιο, η πολιτική κατάσταση, δυστυχώς, αναμιγνύεται παντού. Ωστόσο, στην περίπτωση των εμβολίων, σύμφωνα με τον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπαστιάν Κούρτς, ο λόγος πρέπει να είναι «αποκλειστικά για αποτελεσματικότητα, ασφάλεια, προσβασιμότητα, όχι για γεωπολιτικές μάχες», δήλωσε ο πρέσβης.

Συνέχισε λέγοντας ότι περισσότερες από 50 χώρες υπέβαλαν αίτηση για το εμβόλιο Sputnik V για εμβολιασμό περισσότερων από 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων (2,4 δισεκατομμύρια δόσεις επειδή το Sputnik V είναι εμβόλιο δύο δόσεων).

Παραγωγή σε άλλες χώρες, ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές χώρες

Το εμβόλιο Sputnik V θα κατασκευαστεί στην Ινδία, τη Βραζιλία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα για την προμήθεια της παγκόσμιας αγοράς. Το κόστος και η τιμή της δόσης του εμβολίου “Sputnik V” για ξένες αγορές θα είναι περίπου 9 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, εκπρόσωποι ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ – Αυστρία, Σλοβακία, Γερμανία (εκτός από την Ουγγαρία, η οποία το αγοράζει ήδη) έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της πολιτείας Σαξονίας-Άνχαλτ της Ανατολικής Γερμανίας, Rainer Hasseloff, έχει ήδη υποσχεθεί κρατική υποστήριξη στην IDA Biologika, μια φαρμακευτική εταιρεία που εδρεύει στο Dessau, “εάν θέλει να ξεκινήσει να παράγει ρωσικά εμβόλια στην Ευρώπη”. «Ο πρέσβης συνέχισε.

Δύο χρόνια ανοσίας για αποτελεσματικές μεταλλάξεις և δεύτερο ρωσικό εμβόλιο

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον κατασκευαστή Sputnik V, το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό ακόμη και ενάντια σε νέες μεταλλάξεις στον κοροναϊό. Ταυτόχρονα, η ασυλία και η ανθεκτικότητα θα διαρκέσουν έως και δύο χρόνια, ίσως περισσότερο.

Υπενθύμισε ότι στις 13 Οκτωβρίου 2020, το δεύτερο εμβόλιο κατά του Covid-19 καταγράφηκε στη Ρωσία – “EpiVacCorona” (που παράγεται από τον “VECTOR” του Κρατικού Επιστημονικού Κέντρου ιών και Βιοτεχνολογίας).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης և δεύτερης φάσης των κλινικών εφαρμογών և της έρευνας, η αποτελεσματικότητά της φτάνει το 100%. Η θερμοκρασία αποθήκευσης του εμβολίου είναι +2 έως +8 βαθμούς Κελσίου, κατέληξε ο πρέσβης.

Πηγή: KYPE

Source