Πραγματοποιήθηκε τελετή για 14 μάρτυρες που εκταφίστηκαν από μαζικούς τάφους μετά από 46 χρόνια – – Gazete Demokrat

Στην Κύπρο, το 1974, ως αποτέλεσμα των ανασκαφών που πραγματοποίησε η Επιτροπή Εξαφανίσεων στο χωριό Muratağa για τις επιθέσεις που πραγματοποίησε η οργάνωση EOKA-B στα χωριά Muratağa, Sandallar και Atlılar, βρέθηκαν σε μαζικούς τάφους και εντοπίστηκαν μέσω δοκιμών DNA. Μια τελετή κηδείας πραγματοποιήθηκε για τον μάρτυρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ TRNC

Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ersin Tatar, ο Πρωθυπουργός Ersan Saner, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Erhan Arıklı, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Teberrüken Uluçay, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Zorlu Töre και ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι παρευρέθηκαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Νεκροταφείο Muratağa Sandallar.

“ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΝΟΙΧΤΗΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ”

Οι μάρτυρες 14 παιδιών που σκοτώθηκαν στη σφαγή θάφτηκαν στους τάφους που προετοιμάστηκαν στα ονόματά τους μετά τις κηδικές προσευχές που πραγματοποιήθηκαν ένα προς ένα. Στην ομιλία του στην τελετή, ο Gürsel Benan, Πρόεδρος της Οικογένειας των Μαρτύρων και των Βετεράνων με Αναπηρία, δήλωσε: «Ο Muratağa, ο οποίος είχε αξέχαστες πληγές στην κοινωνική μας μνήμη πριν από 46 χρόνια, και οι σφαγές Atlılar-Sandallar, οι βάναυσες επιθέσεις του EOKA-B εναντίον των αμάχων μας από 16 ημερών έως 95 ετών, και το οδυνηρό πρόσωπο του πολέμου. «Θυμάμαστε για άλλη μια φορά στη βαθιά του θλίψη»

“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΖΩΗΣ”

Ο Μπενάν είπε, “Το πιο θεμελιώδες και αναφαίρετο θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου είναι το παγκόσμιο δικαίωμα στη ζωή. Σε μια κατάσταση όπου το δικαίωμα στη ζωή καταστρέφεται, φυσικά δεν μπορούν να αναφερθούν και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα. 46 χρόνια πριν, η αποστολή Enosis του ελληνο-ελληνικού δίδυμου στα χωριά Murata Mura Atlılar-Sandallar “Θα ήθελα να επισημάνω ότι η οργάνωση δεν ήταν η πρώτη σφαγή της ΕΟΚΑ, αλλά ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες διασφαλίζουν την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού, θα διαρκέσουν όσο συνεχίζεται η παρουσία τους στο νησί.”

Source