Προειδοποίηση για εμβόλια από την ΕΕ

Ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη δεν μπόρεσε να φτάσει στον επιθυμητό ρυθμό, υψηλές αυξήσεις στον αριθμό των περιπτώσεων άρχισαν να καταγράφονται σε πολλές χώρες λόγω του μεταλλαγμένου νέου ιού Corona, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανέλαβε μια κοινή πρωτοβουλία για όλες τις χώρες της ΕΕ να πραγματοποιήσουν εκστρατείες εμβολιασμού με ένα «ισότιμο και δίκαιο σύστημα» χωρίς να μπουν στον αγώνα εμβολίων, ανέλαβε δράση αφού ορισμένα μέλη επιχείρησαν να κάνουν μόνα τους εμβόλια. Ενώ το δικαστικό σώμα της Ισπανίας παρενέβη για την εξάλειψη των δισταγμών σχετικά με τον εμβολιασμό, ανακοινώθηκε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος εμβολιάστηκε κατά του ιού της Κορώνας στο Βατικανό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο ιός βρετανικού τύπου, ένας από τους δύο νέους μεταλλαγμένους τύπους του ιού Corona, εντοπίστηκε σε 50 χώρες στον κόσμο και ο ιός τύπου της Νοτίου Αφρικής εντοπίστηκε σε 20 χώρες. Ενώ οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του νέου τύπου του ιού, 1.564 άτομα πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες, ο αριθμός των περιπτώσεων αυξήθηκε σε 47.525, επομένως, ο αριθμός των θανάτων στη χώρα λόγω της επιδημίας ξεπέρασε τα 84.767 και ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων ήταν 3. Έφτασε τα 211 χιλιάδες 576 εκατομμύρια. Στην Ευρώπη, μια από τις περιοχές όπου ο ιός του βρετανικού τύπου εξαπλώθηκε περισσότερο, πριν φτάσουν τα επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα για να λάβουν πιο δραστικά μέτρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τις χώρες που προσπάθησαν να κάνουν εμβόλια με δική τους πρωτοβουλία εκτός της κοινής συμφωνίας εμβολιασμού, τηρώντας την υπογραφή τους, να μην αναλάβουν μεμονωμένες πρωτοβουλίες. Αφού η Γερμανία υπέγραψε ξεχωριστό μνημόνιο με την Pfizer και την BioNTech και τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να προμηθευτεί εμβόλια από το Ισραήλ, 27 μέλη της ΕΕ προειδοποίησαν τους υπουργούς Υγείας.

Σε συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ μέσω βιντεοδιάσκεψης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη υπενθύμισε ότι όλα τα μέλη μεταβίβασαν την εξουσία τους να διαπραγματεύονται παραγγελίες πριν από το εμβόλιο εκ μέρους τους στην Επιτροπή της ΕΕ, με τη συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούνιο. Ο Κυριακίδης είπε, “Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τις δικές σας διαδικασίες προμήθειας για εμβόλια ιών Corona, με τα ίδια εργαστήρια, με την υπογεγραμμένη συμφωνία. Σας ζητάμε επίσης να αναφέρετε τακτικά τον αριθμό των εμβολιασμένων ατόμων. Κατανοώ τις πιέσεις σε εθνικό επίπεδο και τις ανησυχίες των πολιτών σας. “θα συμβάλει στην υπονόμευση μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης που αποδίδει ήδη”, είπε.

Από τη μία πλευρά, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών τους, από την άλλη πλευρά, ανησυχούν για την καταπολέμηση του νέου ιού Corona, ο οποίος μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα.

Η Γαλλία συζητά την 3η καραντίνα

Στη Γαλλία, μια από τις χώρες με την πιο αργή εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, αυξάνονται τα μέτρα τόσο για την επιτάχυνση της εκστρατείας όσο και για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου τύπου βρετανικού ιού που παρατηρείται στη χώρα. Ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος συγκάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών και τη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια, συζητά με εμπειρογνώμονες και σχετικούς υπουργούς την εξάπλωση της «απαγόρευσης στις 18:00 το απόγευμα», η οποία εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ή για την επιστροφή σε μέτρα καραντίνας. Ο πρωθυπουργός Jean Castex θα ανακοινώσει νέα μέτρα σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Η Ιρλανδία είναι σε επιφυλακή μετά την Αγγλία

Ενώ ξεκίνησαν γενικά μέτρα καραντίνας στην Αγγλία, το κέντρο του νέου τύπου ιού, η Ιρλανδία, η οποία έκανε επιτυχημένα βήματα στην καταπολέμηση της πανδημίας λόγω του νέου τύπου ιού, έχει γίνει η πιο μολυσμένη χώρα στον κόσμο με υψηλό ρυθμό μετάδοσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως μερικές εβδομάδες. Με τη δεύτερη απόφαση καραντίνας, η Ιρλανδία, η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό εξάπλωσης του ιού τον Δεκέμβριο, έγινε η πρώτη στην ΕΕ με το ποσοστό “1 εκατομμύριο πληθυσμού ανά χίλιες 288” τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η Ιρλανδία, η οποία είχε 93 χιλιάδες υποθέσεις στο τέλος Δεκεμβρίου, πέρασε το όριο των 150 χιλιάδων υποθέσεων τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου. Στην ΕΕ, η Ιρλανδία ακολουθεί η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβενία.

Οι Ιρλανδοί αξιωματούχοι υγείας προειδοποιούν ότι η χωρητικότητα νοσοκομείων και κρεβατιών πρόκειται να είναι πλήρης.

Εμβόλιο από τον δικαστή στην Ισπανία

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν κυρίως ότι το εμβόλιο Corona θα γίνει σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, δικαστής στο ισπανικό δικαστήριο της πόλης Saint-Jacques de Compostelle αποφάσισε να εμβολιάσει μια γηροκομεία, παρά την αντίρρηση της κόρης της. Μετά την υποβολή της αίτησης της διοίκησης του γηροκομείου στο δικαστήριο, το δικαστήριο, το οποίο συζήτησε τον φάκελο, ζήτησε να εμβολιαστεί η γυναίκα που ήταν πολύ μεγάλη για να λάβει απόφαση σχετικά με αυτήν. Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε, “Ενώ κατανοεί τις επιφυλάξεις της κόρης της για ανεπιθύμητες ενέργειες, το εμβόλιο είναι λιγότερο επικίνδυνο από το να μην κάνει τίποτα. Η απόφασή της αντιβαίνει στα συμφέροντα των κατοίκων του γηροκομείου για τη διατήρηση της υγείας της και την αποφυγή ζωτικών κινδύνων.”

Ο Πάπας εμβολιάστηκε στο Βατικανό

Ενώ η πολιτική, η τέχνη και οι επιστήμονες κύκλοι στην Ευρώπη και τον κόσμο διοργάνωσαν μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού κατά των συζητήσεων σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου, ο 84χρονος Πάπας Φραγκίσκος συμμετείχε επίσης στις εμβολιασμένες διασημότητες. Σύμφωνα με τα αμερικανικά, ιταλικά και αργεντινά μέσα ενημέρωσης κοντά στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος, μαζί με άλλα μέλη του Βατικανού, είναι το VI. Ο Paul εμβολιάστηκε στην είσοδο της αίθουσας του δικαστηρίου.

Η Ιταλία επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στην Ιταλία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου έπληξε περισσότερο τον ιό της Κορώνας, 20 περιοχές στην Ιταλία χωρίστηκαν σε 3 ομάδες ως «κίτρινες, πορτοκαλιές και κόκκινες» σύμφωνα με την εξάπλωση της πανδημίας, η οποία θα εφαρμοστεί από τις 16 Ιανουαρίου. Η υπουργός Υγείας Roberta Speranza είπε, “Αυτή την εβδομάδα υπάρχει μια γενική επιδείνωση της επιδημικής κατάστασης στην Ιταλία. Ο αριθμός των ασθενών σε εντατική περίθαλψη αυξάνεται. Δεν πρέπει να εξαπατηθούμε. Η επιδημία βρίσκεται και πάλι στο στάδιο της εξάπλωσης”, είπε. Η Speranza ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύουν να παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία τέθηκε σε ισχύ λόγω της επιδημίας, έως τις 30 Απριλίου.

Η Ελβετία σκληραίνει επίσης τα μέτρα

Ενώ όλες οι χώρες που φιλοξενούν τα βουνά των Άλπεων προσπαθούν να αποτρέψουν τις συσσωρεύσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κλείνοντας τις εξόδους του τελεφερίκ στα χιονοδρομικά κέντρα, η Ελβετία, η οποία είναι στόχος κριτικής για τη διατήρηση ανοικτών των χιονοδρομικών κέντρων, αποφάσισε να σκληρύνει τα μέτρα κατά της πανδημίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο σύνολο μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας, μετά την ανίχνευση ενός νέου στελέχους ιού, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό στη χώρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει εργασία από το σπίτι από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Κατά συνέπεια, όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν καθημερινά καταναλωτικά αγαθά θα κλείσουν, θα απαγορευτούν ειδικές παραστάσεις και συναντήσεις και εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι και αθλητικοί χώροι που θα κλείσουν από τις 22 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση σημείωσε ότι αυτά τα μέτρα ελήφθησαν λόγω του γεγονότος ότι η κατάσταση της επιδημίας έφτασε σε πολύ σοβαρό σημείο και η αύξηση του αριθμού των νοσοκομείων και των θανάτων και η επιβάρυνση του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης.

Το κοινοβούλιο στη Δανία θα λειτουργεί με χαμηλή χωρητικότητα λόγω της επιδημίας. Η κυβέρνηση θα αναστείλει κάποια κοινοβουλευτική δραστηριότητα, ειδικά μη επείγοντες νόμους, για ένα μήνα.

Η Νορβηγία, από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε ότι, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος του νέου στελέχους του ιού στα σύνορά της, θα καταστήσει υποχρεωτική τη δοκιμή ιού Corona στην είσοδο της χώρας και για όσους δεν συμμορφώνονται θα επιβληθεί πρόστιμο 2 χιλιάδων ευρώ.

.Source