Προς την κύρια αρχή της κλιμάκωσης … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Παρά την σταθεροποίηση των τελευταίων ημερών, η οποία αυξάνει τη μέτρια αισιοδοξία, η επιδημιολογική κατάσταση στην κοινότητα συνεχίζει να επιδεινώνεται, η οποία μπορεί να φανεί μέσω της τελευταίας ανάλυσης των δεδομένων. Ο μεγάλος στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των περιπτώσεων έως το τέλος ολόκληρης της απαγόρευσης, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της νοσηλείας, η οποία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Ευτυχώς, χτύπησε μια μικρή ανάσα χθες από τα νοσοκομεία όπου 193 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία, που είναι ο μικρότερος αριθμός τις τελευταίες 10 ημέρες. Ωστόσο, 59 άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 37 από αυτά έχουν εισαχθεί στο MMI. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 70χρονου ασθενούς, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων τον Ιανουάριο σε 42.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Ένας άλλος θάνατος և 202 περιπτώσεις. Κατά 2,52% του θετικού

Χειρότερα νούμερα στη Λάρνακα, ανάπτυξη στη Λεμεσό

Όπως φαίνεται από τα δημοσιευμένα δεδομένα, τα οποία δείχνουν τον σωρευτικό αντίκτυπο των 14 ημερών έως τις 12 Ιανουαρίου, όλα τα κράτη της Κύπρου, παρά τη σταθεροποίηση της θετικής κατάστασης τις τελευταίες ημέρες, είναι κόκκινα πάνω από τα όρια ασφαλείας. ορίζεται από το ECDC, το οποίο έχει 120 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους. Στη χώρα μας ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τις 665 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

“Η εθνική έκθεση έχει κάποια θετικά, κάποια αρνητικά”, είπε ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ: Γιώργος Βόρ Νικολόπουλος, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας. Όπως εξήγησε, είναι θετικό ότι ο αριθμός των περιπτώσεων ανά ημέρα έχει μειωθεί, πράγμα που συμβαδίζει με την παρατηρούμενη μείωση του ποσοστού θετικότητας. “Το βλέπουμε σε όλη την Κύπρο, σε όλες τις πολιτείες. Από τη θετική πλευρά, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μικρή μείωση του αριθμού των ασθενών ανά ημέρα στα νοσοκομεία. “

Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας, το μειονέκτημα είναι ότι το βάρος της ασθένειας είναι υψηλό στην κοινότητα και η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης παραμένει. “Κάτι που αναμενόταν βάσει των διαγνωστικών αριθμών που είδα την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε τον Δεκέμβριο και συνεχίζεται τον Ιανουάριο, με μεγάλο αριθμό θανάτων.”

Η κατάσταση είναι χειρότερη στη Λάρνακα, η οποία, ωστόσο, έχει βελτιωθεί με μια σημαντική επιδείνωση στη Λεμεσό, η οποία έχει και πάλι υψηλή επίπτωση της νόσου. Η πολιτεία της Λεμεσού έχει πλέον τα δεύτερα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο, ακολουθούμενη από την Αμμόχωστο χωρίς Λευκωσία, με περισσότερες από 600 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους. Η Πάφος συνεχίζει να διατηρεί την καλύτερη εικόνα.

“Έχουμε μια ευρεία εξάπλωση σε ολόκληρη την Κύπρο, οπότε σε ορισμένα μέρη θα δούμε εικόνες τέτοιων εστιών. Το βάρος έχει αυξηθεί σε όλες τις περιοχές, αλλά το θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός μειώνεται σε όλες τις περιοχές “, δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.

Η κύρια αρχή της απο-κλιμάκωσης

Όσον αφορά το αίτημα μερικών να ξεκουραστούν νωρίς, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. “Υπάρχουν αποφάσεις μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, εκτιμώ ότι τα μέσα θα τεθούν σε ισχύ πριν από αυτό. Ο περιορισμός παραμένει, καθώς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν μπόρεσε ακόμη να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, γιατί ναι, βλέπουμε μια μικρή βελτίωση, αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε τριπλά ψηφία, τα οποία αργότερα θα μετατραπούν σε νοσηλεία – δυστυχώς απώλειες. της ζωής. “

Όσον αφορά την αποκλιμάκωση των κεφαλαίων, είπε ότι η βασική αρχή πρέπει να γίνει σταδιακά για να αποφευχθεί μια απότομη αύξηση των περιπτώσεων, η οποία έχει συμβεί σε άλλες χώρες. “Αυτή είναι η βασική αρχή που λειτούργησε όταν βγήκαμε από την πρώτη παγκόσμια απαγόρευση. Αυτό έγινε σταδιακά, με προσεκτικά βήματα, με το κέρδος να καθυστερήσαμε σημαντικά τη δεύτερη επιδημία. Νομίζω ότι μπορούμε να δουλέψουμε όπως κάνουμε τώρα. “Η βοήθεια για τα εμβόλια θα έρθει τον Φεβρουάριο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον.”

Ξεκινά η δεύτερη δόση του εμβολίου

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας μας βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο θα επηρεαστεί από την απόφαση της Pfizer να μειώσει τον αριθμό της στην ΕΕ από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου για λόγους εκσυγχρονισμού.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται για περισσότερους από 80 πολίτες, ενώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σε 114 από τους 121 γηροκομεία, η διαδικασία παροχής του πρώτου μέρους στους κατοίκους και το προσωπικό έχει ολοκληρωθεί.

Οι εμβολιασμοί ιδιωτικών νοσοκομείων, ειδικών για τη δημόσια υγεία των κρατικών νοσοκομείων έληξαν χθες και οι εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων ιδιωτικών γιατρών ξεκίνησαν την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, σήμερα η δεύτερη δόση θα δοθεί σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί σε γηροκομεία, επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει το δεύτερο μέρος τη Δευτέρα.

Μέχρι σήμερα, περίπου 10.500 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ.

Source