Προσλήφθηκαν 24 δικηγόροι για να επιταχύνουν τις αιτήσεις ασύλου

Συριακοί αιτούντες άσυλο προσγειώνονται στην παραλία της Πάφου

Η κρατική νομική υπηρεσία έχει προσλάβει 24 δικηγόρους που θα χειρίζονται υποθέσεις ασύλου σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Οι δικηγόροι και το προσωπικό υποστήριξης προσλήφθηκαν με συμβόλαια ενός έτους με επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της βοήθειας έκτακτης βοήθειας του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης, η οποία κάλυψε το 90% του έργου με περίπου 1,1 εκατ. Ευρώ.

Το έργο θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας για τη Δημοκρατία, δεδομένου ότι στοχεύει στην ταχύτερη επεξεργασία μεγάλου αριθμού αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 19.153 αιτήσεις εκκρεμούσαν ακόμη στα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Την ίδια στιγμή, οι κυπριακές αρχές χορήγησαν καθεστώς προστασίας σε 1.616 άτομα – 137 αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες και 1.479 έλαβαν επικουρική προστασία – και απέρριψαν 1.870 άτομα.

Από τις εκκρεμείς αιτήσεις, 4.280 προέρχονταν από άτομα που προέρχονταν από τη Συρία που υπέστη πόλεμο, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία. Η Κύπρος παραχώρησε προστασία σε 1.358 άτομα από τη Συρία – 23 αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες και 1.337 χορηγήθηκαν επικουρική προστασία. Δύο άτομα απορρίφθηκαν.

Source