“Προσφέρουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των παιδιών”

Επτά κορίτσια και επτά αγόρια θάφτηκαν με τελετή στο Νεκροταφείο των Μαρτύρων Muratağa-Sandallar στις 26 Δεκεμβρίου 2020, των οποίων οι ταυτότητες εντοπίστηκαν μέσω δοκιμών DNA που διεξήγαγε η Επιτροπή Εξαφανίσεων σχετικά με τη σφαγή Muratağa-Sandallar που πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της ΕΟΚΑ-Β το 1974 στη Muratağa. Δημοσίευσε ένα συλλυπητήριο μήνυμα για 14 παιδιά.

Η δήλωση του ΑΚΕΛ έχει ως εξής:

«Η κηδεία 14 παιδιών που σκοτώθηκαν από το EOKA-B μας θυμίζει μια άλλη μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας μας.

Τον Αύγουστο του 1974, η τελετή κηδείας 14 παιδιών ηλικίας από 4 μηνών έως 15 ετών που σφαγιάστηκαν από τον EOKA-B’ciler στα τουρκοκυπριακά χωριά Atlılar, Sandallar και Muratağa, και τις σφαγές των Τουρκοκυπρίων γυναικών και παιδιών από τον φασισμό της ΕΟΚΑ-Β. Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των παιδιών.

Η απόπειρα σιωπής και αγνόησης των φρικτών δολοφονιών που διαπράχθηκαν από την ελληνική ακροδεξιά είναι προκλητική και υποκριτική, όπως ακριβώς η τουρκική σοβινιστική ακροδεξιά προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτών των σφαγών για να νομιμοποιήσει την κατοχή και να πείσει τις δύο κοινότητες ότι υποτίθεται ότι είναι αδύνατο για τις δύο κοινότητες να ζήσουν μαζί ειρηνικά. Η ιστορία, σε δύο κοινότητες του φασιστικού πραξικοπήματος στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και οι διώξεις που διαπράχθηκαν από το σχέδιο διχοτόμησης είναι η επιστολή κορυφής είναι οι καλύτεροι λαβίδες. Υπήρξαν άνθρωποι που έζησαν όλα αυτά τα δεινά, που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και που έχυσαν το αίμα τους.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η ευθύνη τέτοιων εγκλημάτων και δολοφονιών δεν μπορεί να ανατεθεί συλλογικά σε μια κοινωνία. Ολόκληρη η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τα εγκλήματα και τις δολοφονίες που διέπραξαν οι Κύπριοι φασίστες μου. Όπως η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τα εγκλήματα και τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν από φασίστες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αλλά ανεξάρτητα από την εθνικότητα των δολοφόνων και των θυμάτων, είναι ευθύνη όλων των Κυπρίων να απαιτήσουν τη διερεύνηση όλων των φρικτών δολοφονιών και εγκλημάτων που διαπράχθηκαν εναντίον του λαού μας. Είναι διαρκής ευθύνη και υποχρέωση όλων μας να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια για το τι υποφέρει ο λαός μας, να διδάξουμε τις νεότερες γενιές και να πολεμήσουμε ενάντια στον σοβινισμό, έτσι ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοιοι πόνοι και τραγωδίες. “

Η φωνή του νησιού

Source