Προσφορές που γίνονται για δωρεάν ροή ταξιδιών μεταξύ χωρών της ΕΕ για το καλοκαίρι του 2021

Βασικό μέρος της ΕΕ είναι η έννοια των ανοιχτών συνόρων μεταξύ των κρατών μελών και η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων σε ολόκληρη την περιοχή. Κατά τη διάρκεια του Covid-19, ήταν απαραίτητο να επιστρέψουμε πολλά σύνορα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, η έννοια των διαβατηρίων εμβολιασμού ή ασυλίας καθιστά τη δυνατότητα ταξιδιού πραγματικότητα για πολλές – ξεκινούν οι συμφωνίες να εφαρμοστεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Πολλές χώρες της ΕΕ / Σένγκεν, όπως η Ελλάδα, η Δανία, η Σουηδία και η Ισλανδία εργάζονται για τη λειτουργία των διαβατηρίων εμβολιασμού. Στην Πολωνία, οι χρήστες θα κατεβάσουν έναν κωδικό QR στο κινητό τους τηλέφωνο από έναν κεντρικό ιστότοπο υγείας για να πάρουν μαζί τους στα ταξίδια τους, και στη Δανία, θα ανοίξουν μια εφαρμογή, η οποία θα λειτουργεί σαν δεύτερο διαβατήριο.

Φαίνεται επίσης δυνατό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν πει οι κυβερνητικές πηγές Ο Τηλεγράφος, ότι οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν “εφικτό” να δημιουργηθεί ένα σύστημα διαβατηρίων εμβολίων για διεθνή ταξίδια.

Η πιθανότητα είναι ότι θα υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο που θα ήταν κοινό για όλα τα κράτη μέλη και θα βοηθούσε στη διαμόρφωση της βάσης των αποφάσεων σχετικά με το ποιος θα έρθει στην Ευρώπη και πώς. Από τότε που ξεκίνησε ο ιός το 2020, για παράδειγμα, η ΕΕ μιλάει μόνο για την επιτυχή επεξεργασία των αιτήσεων θεώρησης στα κράτη μέλη της, εάν συνοδεύεται από αρνητικό τεστ PCR Covid-19.

Και τώρα οι χώρες αρχίζουν να κάνουν συμφωνίες για το καλοκαίρι του 2021 για να επιτρέψουν σε όποιον έχει εμβολιαστεί να περάσει ελεύθερα μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών:

Οι θολές γραμμές γύρω από τα διαβατήρια εμβολιασμού

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε την προσοχή, διότι δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν επίσης να διαδώσουν τον ιό. Ούτε είναι ακόμη δυνατό να πούμε εάν όλες οι παραλλαγές (και οι μελλοντικές παραλλαγές) μπορεί να λειτουργούν εξίσου με όλα τα εμβόλια.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), ένα φόρουμ για την τουριστική και τουριστική βιομηχανία, αντιτίθεται επίσης στην ιδέα του ανοίγματος του παγκόσμιου τουρισμού με βάση εμβολιασμούς, διότι τους βλέπει ως μορφή διάκρισης.

Η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γκλόρια Γκεβάρα είπε, «θα χρειαστεί πολύς χρόνος για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδίως εκείνων σε λιγότερο προηγμένες χώρες ή σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Επομένως, δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις εναντίον εκείνων που επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί. “

Και τι γίνεται με χώρες που δεν θα εμβολιάσουν;

Η συζήτηση ανέφερε σχετικά με το πώς η κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης αποφάσισε να μην εμβολιάσει τον πληθυσμό της και η κυβέρνηση της Τανζανίας αντιτίθεται στις συστάσεις των επιστημόνων και του ΠΟΥ, και αντίθετα συνιστά στους Τανζανίτες να στραφούν στην προσευχή και την παραδοσιακή ιατρική για να προστατευθούν από το Covid-19.

Ο κίνδυνος είναι προφανώς ότι οι γειτονικές χώρες δεν μπορούν να είναι χωρίς Covid (δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την υγεία αλλά και την οικονομία) και ότι νέες παραλλαγές μπορούν να προκύψουν σε ανεξέλεγκτη εξάπλωση. Η επίπτωση είναι, επομένως, ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να είναι ικανές να μολύνουν ξανά τον εμβολιασμένο πληθυσμό.

.Source