Προτάσεις υπουργού Εκπαίδευση για γονείς … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει τους γονείς για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά τους, τα οποία απαριθμούν τους τρόπους για την εξασφάλιση της ασφάλειας των ανηλίκων.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου, το Κυπριακό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, το οποίο συντονίζει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ) του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεότητας, δηλώνει ότι τα διαδικτυακά / ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι εξαιρετικά δημοφιλή. παιδιά και νέοι ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής τους ζωής. Times Στη σύγχρονη εποχή είναι δύσκολο να αναγνωριστούν παιδιά και έφηβοι που δεν παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή, κινητές συσκευές ή ειδικές κονσόλες.

Παίζοντας διαδικτυακά / βιντεοπαιχνίδια σας βοηθά να αποκτήσετε γνώσεις και δεξιότητες με έναν πολύ ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο. Οι τεχνολογικά προηγμένες κονσόλες και τα βιντεοπαιχνίδια σας επιτρέπουν να διασκεδάσετε, να εξοικειωθείτε με την τεχνολογία από την αρχή, αλλά, ταυτόχρονα, να συμβάλλετε στην ανάπτυξη γνωστικών και άλλων δεξιοτήτων.

Ωστόσο, σημειώνεται. “Το γεγονός είναι ότι η αντιμετώπισή τους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές προκλήσεις και κινδύνους, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με το περιεχόμενο, τον χρόνο αντιμετώπισής τους, την ικανότητα επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους.”

Περισσότερες λεπτομέρειες:

Ακατάλληλο περιεχόμενο. Ορισμένα παιχνίδια μπορεί να μην είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας, καθώς ενδέχεται να περιέχουν βίαιο ή ακατάλληλο περιεχόμενο ή σκηνές που έχουν σχεδιαστεί για να εκφοβίζουν ή να φοβίζουν. Ο αντίκτυπος της βίας աճ ακατάλληλο περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της επιθετικής և βίαιης συμπεριφοράς, της χυδαίας և χρήσης ακατάλληλου λεξιλογίου reduce μειώνει σημαντικά τη θετική κοινωνική συμπεριφορά (π.χ. ενσυναίσθηση, αποδοχή).

Μεγάλες ώρες εργασίας (εξάρτηση). Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι ένα κύμα δυνητικού εθισμού. Η επαφή μαζί τους για πολλές ώρες μπορεί να βλάψει τη σχολική εργασία, τις κοινωνικές δραστηριότητες, να περιορίσει τις καθημερινές δραστηριότητες και να έχει πραγματική, ουσιαστική επικοινωνία με τους συνομηλίκους ή ακόμη και την οικογένεια.

Επικοινωνία με ξένους (πειρασμός). Οι εικονικές διαδικτυακές κοινότητες τυχερών παιχνιδιών που περιλαμβάνουν παιδιά εφήβων ενθαρρύνουν την πιθανή σύνδεση με κάποιον που μπορεί να εκφοβίζει ή να παρενοχλεί. Εάν κάποιος συμμετέχει σε παιχνίδια για πολλούς παίκτες στο Διαδίκτυο (όπου παίζουν εναντίον άλλων ανθρώπων, πιθανώς από διαφορετικά μέρη του κόσμου), ενδέχεται να διακινδυνεύσουν να ακούσουν προσβλητική γλώσσα από άλλους παίκτες, να εκφοβίσουν ή να είναι ευάλωτοι. να γίνει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Κατανάλωση: Πολλά διαδικτυακά παιχνίδια ενθαρρύνουν: τονώστε την αγορά προϊόντων με δαπανηρές παγίδες, δημιουργώντας μια υλιστική συμπεριφορά εθισμού.

Συστάσεις για γονείς-κηδεμόνες
Ταυτόχρονα, κάνει μια σειρά από προτάσεις στους γονείς, όπως πώς να συμμετέχει στην ψηφιακή ζωή του παιδιού.
«Με την ενεργό և καθοδηγητική υποστήριξη σας, τα παιδιά և οι νέοι πρέπει να συμμετέχουν μέσω ψηφιακών συσκευών և του Διαδικτύου μέσω ανοικτού διαλόγου և συζήτησης. Κάποιος μπορεί να μιλήσει և να μάθει για την αγαπημένη του δραστηριότητα և αγαπημένα διαδικτυακά παιχνίδια. Μην διστάσετε να παίξετε τα αγαπημένα σας διαδικτυακά παιχνίδια με το παιδί σας, μαθαίνοντας τον σκοπό του παιχνιδιού, γιατί του αρέσει, τι σκέφτεται γι ‘αυτό κ.λπ.
Ελέγξτε το περιεχόμενο του διαδικτυακού παιχνιδιού. Είναι πολύ δυνατό να δοθεί στα παιδιά և νέοι η ευκαιρία να παίξουν διαδικτυακά / ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ωστόσο, όπως πάντα, είναι επιτακτική ανάγκη να προσέχετε και να ελέγχετε ότι η πρόσβασή τους βασίζεται αυστηρά στην καταλληλότητα τόσο του περιεχομένου όσο και των ορίων ηλικίας. “

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να εξοικειωθείτε με τους παρακάτω συνδέσμους:
https://internetsafety.pi.ac.cy/yliko-details-internet-safety/materialvideo/pegi-system%20https://internetsafety.pi.ac.cy/yliko-details-internet-safety/material-video/ PEGI-simanseis,
https://internetsafety.pi.ac.cy/yliko-details-internet-safety/material-video/PEGI- simanseis% 20https: //internetsafety.pi.ac.cy/yliko-details-internet-safety/material-video/ PEGI-systima-katataxis-gia-vinteopaixnidia
όπου θα ενημερωθούν για το σύστημα αξιολόγησης περιεχομένου παιχνιδιών PEGI (πανευρωπαϊκές πληροφορίες παιχνιδιού). Το σύστημα PEGI δημιουργήθηκε για την προστασία των παιδιών, αλλά και για τη λήψη των σωστών αποφάσεων κατά την αγορά παιχνιδιών για γονείς.

Ορίστε προθεσμίεςΕνημερώστε ότι ο χρόνος παιχνιδιού στο Διαδίκτυο δεν πρέπει να επηρεάζει τη συμμετοχή σε δραστηριότητες κοινωνικού-αθλητισμού, σχολική ανάγνωση :. Ενθαρρύνετε τις κοινωνικές σχέσεις του παιδιού σας անձն διαπροσωπικές σχέσεις επεκτείνοντας το δίκτυο φίλων և επιτρέποντάς τους να συμμετέχουν σε υγιείς δραστηριότητες (π.χ. αθλητισμός, χορός, ζωγραφική, γυμναστική, μουσική), εμπλουτίζοντας δημιουργικά το χρόνο τους և προωθώντας τα. Περιορίστε το χρόνο που ξοδεύετε παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια այլ άλλες σχετικές δραστηριότητες.

Καταγράψτε τους πιθανούς κινδύνους. Μην διστάσετε να μιλήσετε για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε διαδικτυακά / βιντεοπαιχνίδια (για παράδειγμα, εκφοβισμός ή άλλη ενοχλητική συμπεριφορά, επαφή με αγνώστους, ακατάλληλο περιεχόμενο) և Συμβουλευτείτε κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισής τους. Τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πρέπει να δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό τόσο για τους κανόνες όσο και για τους άλλους παίκτες, προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την ανταλλαγή των προσωπικών τους δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών) և πληροφοριών. , δεν συμφωνούν να συναντήσουν άλλους παίκτες χωρίς την άδεια των γονιών τους և παρουσία, եկ αναφέρουν προβλήματα ή δυσκολίες. Συγκεκριμένα, μην διστάσετε να μιλήσετε για εκφοβισμό ή άλλη καταχρηστική συμπεριφορά (όπως απειλές, χυδαία γλώσσα), σημειώνοντας την ανάγκη για άμεση αναφορά ή πληροφορίες από εσάς ή άλλο αξιόπιστο ενήλικα.

Εάν ανησυχείτε για τη συμμετοχή του παιδιού σας σε διαδικτυακά / ηλεκτρονικά παιχνίδια, μάθετε για τις διαθέσιμες επιλογές γονικού ελέγχου. Τα εργαλεία ελέγχου που διατίθενται στις κονσόλες PC προσθέτουν ορισμένους περιορισμούς στο παιχνίδι. Συγκεκριμένα, τα εργαλεία γονικού ελέγχου σάς επιτρέπουν να ορίσετε συγκεκριμένες παραμέτρους για παιχνίδια, όπως ηλικία, σκοπιμότητα του παιχνιδιού, διάρκεια του παιχνιδιού, αποκλεισμός της προσθήκης φίλων, αποκλεισμός της δυνατότητας συνομιλίας και γραφής μηνυμάτων. , διατήρηση του απορρήτου, εξαίρεση ατόμων που δεν ακολουθούν τους κανόνες της κοινότητας, αναφορά ακατάλληλης συμπεριφοράς άλλων παικτών κ.λπ.
Ωστόσο, αυτοί οι έλεγχοι δεν αντικαθιστούν τη γονική συμμετοχή · δεν είναι επιδημία ή η μόνη απάντηση στην ασφάλεια των παιδιών. Η συνεχής παρουσία και υποστήριξη σε όλες τις διαδικτυακές εμπειρίες των παιδιών σας είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, λέει, «διατηρήστε μια καλή σχέση με το παιδί σας, արդյունավետ αναπτύξτε αποτελεσματική επικοινωνία, ώστε να αισθάνεται άνετα για τις διαδικτυακές του δραστηριότητες (φίλοι στο διαδίκτυο, τους ιστότοπους που επισκέπτεται κ.λπ.) και τυχόν κινδύνους που αντιμετωπίζει». Τα παιδιά και οι νέοι μπορεί να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν για βοήθεια.
Εξετάστε τη συναισθηματική ευημερία του παιδιού σας εξετάζοντας εάν υπάρχει κάτι που τον ενοχλεί συναισθηματικά.

Εάν ανησυχείτε για πιθανούς κινδύνους στο Διαδίκτυο (όπως εκφοβισμός, κακόβουλο περιεχόμενο, επικίνδυνα παιχνίδια), μην διστάσετε να μιλήσετε ανοιχτά με το παιδί σας. Ρωτήστε τι πιστεύει և για να συζητήσετε εποικοδομητικά, όχι κριτικά.

“Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις του διαδικτυακού παιχνιδιού και του Διαδικτύου γενικά δεν είναι μόνοι.”

Source