ΠΡΟΦ. Δρ. OĞUZ KARAKARTAL – Ένα υπέροχο βιβλίο: Osman Güvenir, “Rauf Raif Denktaş – Ο αγώνας μου για την ύπαρξη”

Μου άρεσε πολύ να διαβάζω απομνημονεύματα, κριτικές και βιογραφίες-μονογραφίες που γράφτηκαν για διάσημες προσωπικότητες από πολύ καιρό. Selma Ekrem- «Αναμνήσεις του εγγονού του Namık Kemal», Halit Ziya Uşaklıgil- «A Painful Story», Mehmet Emin Erişirgil- «Το μυθιστόρημα ενός διανοητικού ανθρώπου: Ziya Gökalp», Yakup Kadri Karaosmanoğlu- «Atatürk», τα έργα που επηρεάστηκαν περισσότερο το είδος. Το γεγονός ότι οι συγγραφείς βιβλίων για σημαντικές προσωπικότητες είναι λογοτέχνες, ποιητές και συγγραφείς, και όχι ερευνητές, καθιστά αυτά τα έργα πιο άπταιστα και εντυπωσιακά. Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει μια «νέα γεύση-γεύση» στη βιογραφία ή τις αναμνήσεις τους και θέλετε να γυρίσετε τις σελίδες του έργου το ένα μετά το άλλο. Υπήρξε αύξηση του αριθμού των Τουρκοκυπρίων που γράφουν απομνημονεύματα και ερευνητικά βιβλία για σημαντικές προσωπικότητες και εκδηλώσεις. Τα τελευταία πενήντα χρόνια, οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έχουν επιτύχει γεωγραφική ακεραιότητα και ζουν με ασφάλεια στο βόρειο τμήμα του νησιού, τώρα ερευνούν και γράφουν για τις δικές τους πολιτιστικές αξίες. Με άλλα λόγια, η διαδικασία του κράτους προχωρά και παγιώνεται.
Σε αυτό το σημείο, ένα όνομα που έλαβε χώρα στον τουρκοκυπριακό αγώνα για ύπαρξη ως μουτζαχίντ, έπειτα γραφειοκράτης και πρόσωπο πολιτισμού. Γνώρισα με μεγάλο ενδιαφέρον και θαυμασμό το τελευταίο έργο δημοσιογράφου, συγγραφέα, ποιητή, ζωγράφου και δραματουργού Osman Güvenir, “Rauf Raif Denktaş-Var Olma Savaşım”. Επειδή ο Osman Güvenir, εκτός του ότι είναι καλός φίλος, είναι πραγματικά ποιοτικός συγγραφέας και διανοούμενος. Δουλεύει σχολαστικά σε κάθε έργο του για χάρη της τελειότητας. Το νεοκλασικό και ρεαλιστικό στυλ προβολής τον οδηγεί σε αυτήν την ιδέα αισθητικής ομορφιάς. Ας προσθέσουμε σε αυτό την ευθύνη να είμαστε διανοούμενος στα λογοτεχνικά του έργα, όπως ένας κοινωνιολόγος, ότι ο Τουρκοκύπριος λαός αποκαλύπτει τις εμπειρίες, τις αλλαγές και τις εξελίξεις σε κάθε τομέα. Εκτός από τις στήλες της εφημερίδας του, ο Güvenir έχει γράψει περίπου δεκαπέντε βιβλία που έχουν δημοσιευτεί σε ένα βιβλίο, και προηγουμένως, “Συνθέτης και Μουσική Man Ekrem Yeşilada” και “Dr. Ένα μείγμα βιογραφίας-αναμνηστικών-ντοκιμαντέρ με τίτλο “Οι μέρες μου με τον Fazıl Küçük” έδωσε ζωή στα έργα. Το νέο του βιβλίο σε αυτό το πλαίσιο ονομάζεται «Rauf Raif Denktaş-My Struggle for Existence» και κυκλοφόρησε ως δώρο της Πρωτοχρονιάς στο 2021 στα τέλη του 2020.
Δρ. Η προσωπική γραφή του Fazıl Küçük και η ιστορία των μαρτύρων του Rauf Denktaş με τα καθήκοντά του, όπως το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, και το έντονο ρεπερτόριό του και η ώθηση γραφής είναι πολύτιμα έργα για τους δύο αθάνατους ηγέτες της τουρκοκυπριακής κοινότητας του Osman Güvenir για μελλοντικές γενιές, ερευνητές και κοινωνία. να κληρονομήσει μια κληρονομιά. Βλέπω το τελευταίο έργο του συγγραφέα που ονομάζεται “Rauf Raif Denktaş – Ο αγώνας μου για την ύπαρξη” ως ρεκόρ μνήμης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως και οι άλλες, ότι χρειαζόμαστε πάντα τέτοια έργα για να ανανεώσουμε αυτού του είδους τη μνήμη για τη συνέχιση του Τουρκική παρουσία στο νησί.
Το έργο του Güvenir με τίτλο «Rauf Raif Denktaş – The Struggle for Existence» είναι ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που αποτελείται από 560 σελίδες και χωρίζεται σε 74 ενότητες. Το έργο, που ξεκινά με το πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «Η άφιξη του Ραούφ Ντενκτάς στον κόσμο και τα δύσκολα χρόνια του», τελειώνει με τα κεφάλαια 72, 73 και 74 με τίτλο «Συνοπτικές και σημαντικές λέξεις του Ραούφ Ντενκτάς», «Τίτλοι που έλαβε» και «Τα έργα του “. Το έργο μοιάζει με ένα κτίριο που έχει χτιστεί ένα προς ένα, τούβλο από τούβλο. Ο Osman Güvenir, σε μια σελίδα στην αρχή του έργου του που αφιέρωσε στον εκλιπόντα Πρόεδρο της ΤΔΒΚ με τη φράση “Σεβαστή στη μνήμη του Rauf Denktaş”: “Αφήστε τους λαούς μου να με θυμούνται ως ο άνθρωπος που έφερε τον τουρκικό στρατό στο νησί!” όπως έχει προστεθεί πρόταση.
Το «Rauf Raif Denktaş-My Struggle for Existence», ένα βιβλίο χειρωνακτικής αναφοράς για το Denktaş για ιστορικούς, πολιτικούς επιστήμονες, νομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς, δίνει την περιπέτεια του Ντενκτάς σε μια χρονολογική ροή στην τουρκοκυπριακή ιστορία. Η έκφραση στην αλυσίδα χρονολογικής ιστορίας μπορεί συχνά να δώσει στα έργα αυτά μια ακινησία και μονοτονία. Ωστόσο, το δυνατό στιλ του Osman Güvenir που προήλθε από τη συγγραφή του και τη χρήση μιας γλώσσας που εξωραΐστηκε με τις ερμηνείες του ως αποτέλεσμα της παρουσίας του στα γεγονότα ή της παρατήρησής τους στο πρώτο του έργο, έκανε το βιβλίο εξαιρετικά άπτατο. Ο Güvenir, που του αρέσει να περιγράφει στα λογοτεχνικά του έργα, χρησιμοποιεί μικρότερες προτάσεις στο “Rauf Raif Denktaş – Ο αγώνας μου για την ύπαρξη”. Ωστόσο, τα στυλ διαλόγου, ο μονόλογος, η παροχή στοιχείων κ.λπ., ενώ γράφουν, κάνουν το στυλ του ακόμα πιο ενδιαφέρον.
Προσωπικά απέκτησα νέες πληροφορίες από το τελευταίο βιβλίο του αξιότιμου δημοσιογράφου-συγγραφέα και καλλιτέχνη Osman Güvenir, “Rauf Raif Denktaş-My War of Existence”, ακόμη και σε σημεία που νόμιζα ότι ήξερα πολύ καλά και διάβασα το έργο με ευχαρίστηση. Βρήκα ακόμη και ένα σημαντικό έγγραφο-πληροφορίες για ένα άρθρο που έγραφα. Συγχαίρω το αγαπημένο μας πολιτιστικό πρόσωπο. Τελειώνω το άρθρο μου με ένα απόσπασμα από τα «Συνοπτικά και Σημαντικά Λόγια του Ντενκτάς» στο τέλος της εργασίας:
«Για μένα, τα πουλιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του Παντοδύναμου Αλλάχ για εμάς τους ανθρώπους. Ψάλλουν την ομορφιά, τη φιλία, την ειρήνη και τη συμπόνια τους και χτυπούν τα φτερά τους για ελευθερία. Μεταξύ 1963-1974, ένας Γερμανός ορνιθολόγος αποφάσισε ότι τα πουλιά δεν κουράζουν. Σε μια επιστολή που έγραψε μετά το 1975: «Αυτή τη φορά όταν ήρθα στην Κύπρο, είδα ότι τα πουλιά άρχισαν να τραγουδούν, σας συγχαίρω».

.Source