Πρόδρομου. Το ΑΚΕΛ δημιουργεί μια αρνητική ατμόσφαιρα για πολιτιστική πρόοδο

Παρά τις προεκλογικές κατηγορίες από τη λογική της απόρριψης, το γεγονός παραμένει ότι η Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της Κυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπέβαλε νομοθετική πρόταση για τη σύσταση Υπουργείου Πολιτισμού, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού , Αθλητισμός και Νεολαία Πρόδρος Πρόδρομου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Πρόδρομου δηλώνει ότι στην πράξη συμβάλλει σε μια από τις πολυαναμενόμενες εξελίξεις.

“Με κατηγορίες και ψευδείς κατηγορίες, το ΑΚΕΛ επιστρέφει, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια αρνητική ατμόσφαιρα γύρω από το αδιαμφισβήτητο βήμα στον τομέα του πολιτισμού, το οποίο ήταν απαραίτητο για δεκαετίες, αλλά είναι επίσης περιζήτητο από την κοινωνία”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση, λέει ο κ. Πρόδρομου, εφαρμόζοντας την πολιτική της և το πρόγραμμα της κυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, προετοίμασε և υπέβαλε νομοθετική πρόταση για τη σύσταση Υπουργείου Πολιτισμού,, πιστεύουμε ότι είναι σύμφωνη με όλα τα δηλωμένα πολιτικά θέσεις. δυνάμεις που αναγνωρίζουν αυτήν την ανάγκη.

“Το τέλος είναι ότι ανοίγει μια νέα εποχή πολιτικής, κρατικής φροντίδας για τον πολιτισμό, της οποίας καμία προεκλογική εκτίμηση δεν μπορεί να την αρνηθεί”, συνέχισε.

Σε σχέση με την «επανάληψη των κατηγοριών του ΑΚΕΛ που δημοσιεύθηκαν σήμερα», ο Υπουργός δηλώνει ότι τα γεγονότα δίνουν απάντηση.

Πρώτον, σημειώνει. “Ανεξάρτητα από το τι αξιώνει το ΑΚΕΛ, ανεξάρτητα από την εκλογική απάτη που χρειάζεται, το γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση, προσπαθώντας να υποστηρίξει ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με τον πολιτισμό, έλαβε μια απόφαση το 2021. “Στις 3 Φεβρουαρίου, և υλοποιεί προγράμματα στήριξης συνολικού ύψους 4.045.000 ευρώ για παγκόσμιες πολιτιστικές δραστηριότητες το 2021, επιπλέον των κονδυλίων που έχουν ήδη διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο επίδομα ασθενοφόρων (1.500 ευρώ) έχει ήδη καταβληθεί σε σχεδόν δύο χιλιάδες άτομα που ασχολούνται με πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ αποφασίστηκε ότι τα κεφάλαια που παρέχονται στα τακτικά προγράμματα υποστήριξης πολιτιστικών δραστηριοτήτων θα διατεθούν πλήρως. ή μέσω προαγωγών ή άλλων ρυθμίσεων των ενδιαφερομένων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων που απαιτούνται από την επιδημία.

“Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση διπλασίασε ουσιαστικά την υποστήριξή της για πολιτιστικές δραστηριότητες το 2021.

Δεύτερον, σημειώνει ότι μετά από πολλά χρόνια διαδικασίας και προβληματισμού που δεν απέδωσε αποτελέσματα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπέβαλε νομοθετική πρόταση, εφαρμόζοντας κάτι για το οποίο όλοι συμφωνούν ότι θα έπρεπε να είχε γίνει. πολλά χρόνια. πριν, δηλαδή τη δημιουργία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τρίτον, ο κ. Πρόδρομου προσθέτει: “Το ΑΚΕΛ γνωρίζει καλά ότι υπήρχαν πληροφορίες από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και από οργανωμένους φορείς. “Μετά τη σχετική συνάντηση του Υπουργού με την ηγεσία του ΑΚΕΛ, με σκοπό τη δημιουργία κρατικού υπουργείου Πολιτισμού στα γραφεία του κόμματος”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση ακολούθησε ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα. Κ.Ε. Στα μέσα ενημέρωσης του ΑΚΕΛ.

“Μετά από αυτό, πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ του αρμόδιου γραφείου του ΑΚΕΛ και του Υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιόδου πριν από την προετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου, δόθηκαν πληροφορίες, ακούστηκαν απόψεις από όλους τους οργανωμένους φορείς στον τομέα του πολιτισμού. “

Επιπλέον, ο κ. Πρόδρομου λέει ότι «υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για τους οργανισμούς που θα επιβλέπονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – αυτό είναι κάτι που συνήθως δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, αλλά ισχύει. “Οι κρατικοί φορείς, οι ημικρατικοί οργανισμοί, οι επιτροπές ή άλλοι φορείς που έχουν αντικείμενο-δραστηριότητα σε θέματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό θα τεθούν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εξωτερικών.

“Αναμφίβολα, αυτό ισχύει και για το TH.OK, την Εθνική Επιτροπή της UNESCO, το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κύπρου και άλλα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι σαφές ότι το ΑΚΕΛ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «πολιτικό πρόβλημα» από το πουθενά.

Σε τελική ανάλυση, λέει, το γεγονός ότι οι πολίτες, և ίσως ιδιαίτερα εκείνοι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτά τα ζητήματα, πρέπει να εκτιμηθούν, είναι ότι η κυβέρνηση το έχει φροντίσει և μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε στη σύσταση του Υπουργείου Πολιτισμός.

“Αυτό ανοίγει μια νέα εποχή στον τομέα του πολιτισμού, για τη φροντίδα της πολιτικής, είναι ένα βήμα μπροστά”, κατέληξε ο υπουργός.

Source