Πρόεδρος Ερντογάν: Η ΕΕ χωρίς την Τουρκία δεν θα το έκανε

Σε συνάντηση με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Άγκυρα στο παλάτι Çankaya, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την ένταξη στην ΕΕ. Συνοπτικά, ο Ερντογάν έδωσε τα ακόλουθα μηνύματα:

Δυστυχώς, το έτος 2020 όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν ήταν εύκολο. Κατά την περίοδο που αφήσαμε πίσω, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλά δυσάρεστα προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία δημιουργήθηκαν τεχνητά. Ορισμένες χώρες μέλη, με διμερείς προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων του διαδρόμου εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ. Η δικαιολογία του Sığınılarak για την αύξηση της αλληλεγγύης της Ένωσης έχει καταχραστεί στην ατζέντα Τουρκίας-ΕΕ.

Πρόεδρος Ερντογάν: Είναι κατανοητό ότι η εξίσωση δεν θα υπάρχει πλέον ειρήνη στη Μεσόγειο για να λάβει χώρα στην Τουρκία

ΠΑΙΖΩ 00:54

Πρόεδρος Ερντογάν: Είναι κατανοητό ότι η εξίσωση δεν θα υπάρχει πλέον ειρήνη στη Μεσόγειο για να λάβει χώρα στην Τουρκία

Ο πρεσβευτής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη συνάντηση, «Η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και η ειρήνη της Μεσογείου δεν θα βγει ποτέ από την εξίσωση που είναι κατανοητό ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στην ηγεσία της ΤΔΒΚ», είπε.


ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Ενώ αυτή η προσέγγιση αιχμαλωτίζει τις βαθιές μας σχέσεις, υπονομεύει επίσης τον ισχυρισμό της Ένωσης ότι είναι περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη. Ο πιο συγκεκριμένος δείκτης αυτής της στάσης, την οποία ονομάζουμε «στρατηγική τύφλωση», είναι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Και τα δύο άτομα εκτέθηκαν σε σοβαρή αδικία στην Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο.

AKDENİZ’DE BARIŞTAN YANAYIZ

Δεν απαιτούμε τίποτα για το οποίο δεν δικαιούμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας και του έθνους μας σχετικά με τους διαθέσιμους πόρους υδρογονανθράκων στην περιοχή. Η Τουρκία και πιθανότατα δεν θα υπάρχει ειρήνη στις εξισώσεις της Μεσογείου που λαμβάνουν χώρα στην ΤΔΒΚ είναι πλέον κατανοητή. Τουρκία, η Μεσόγειος δεν είναι χωρίς ένταση, χωρίς ειρήνη, η συνεργασία είναι υπέρ της δικαιοσύνης και της δικαιοσύνης.

ΠΑΙΖΩ 00:59

“Αντί να μιλάμε επανειλημμένα για αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο, πρέπει να συζητήσουμε νέες και ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις”

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στη συνάντηση των Πρέσβεων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε, “Πρέπει να συζητήσουμε νέες και ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις αντί να μιλάμε επανειλημμένα για αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο.”


ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ

Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία για χίλια χρόνια, τροφοδοτώντας από την ίδια λεκάνη του πολιτισμού. Το πώς να διαβάσετε την ιστορία της Τουρκίας χωρίς την Ευρώπη δεν είναι δυνατό, είναι αδύνατο να κατανοήσετε την ιστορία της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία. Ως έθνος, οραματιζόμαστε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για πλήρη ένταξη στην Ένωση εδώ και 60 χρόνια. Παρά τα διπλά πρότυπα και τις αδικίες που έχουμε αντιμετωπίσει, ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τον τελικό μας στόχο της πλήρους συμμετοχής.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ BREXIT ΛΥΣΕΤΑΙ ΜΕ ΜΑΣ

Ακριβώς όπως η 60ετής διαδικασία ένταξης της χώρας μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για εμάς, η ΕΕ που δέχεται τη χώρα μας σε πλήρη ένταξη θα είναι μια οντολογική επιλογή για το μέλλον της Ένωσης. Το Brexit, αλλά με αυξημένη αβεβαιότητα θα επιλυθεί με την απόκτηση της αξίας του στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, την Τουρκία. Εμείς, ως χώρα, είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας. Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας να δείξουν την ίδια θέληση.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν φιλοξένησε τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Άγκυρα στο Παλάτι Çankaya.

Θα φιλοξενήσουμε τον Michel και τον Leyen

  • Σε περίπτωση αντικειμενικής και στρατηγικής προοπτικής που πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σημείο που δηλώνει ότι ο Ερντογάν φαίνεται να αλληλεπικαλύπτεται με τα συμφέροντα της Τουρκίας της ΕΕ, “τα 2021 χρόνια δεσμών με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας όσον αφορά την επιτυχία βρίσκονται στα χέρια μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να το επιτύχουμε όταν ενεργούμε με μακροπρόθεσμη προοπτική παρά με προκαταλήψεις ή φόβους. Κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου της ΕΕ και κ. Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ursula von der Leyen, το τέλος του μήνα θα φιλοξενούμε στην Τουρκία. Θα συζητήσουμε λεπτομερώς αυτά τα θέματα μαζί τους. “Ο Υπουργός Εξωτερικών μου θα πραγματοποιήσει επίσης συνομιλίες στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου πριν από αυτήν την επίσκεψη”. Υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται σε προετοιμασία για νέες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της νομοθεσίας και της οικονομίας, ο Ερντογάν είπε, “Ελπίζω να μοιραστούμε σύντομα τα έργα που βρίσκονται στα τελικά τους στάδια στο κοινό μας”.

Η Ευρώπη μας άφησε μόνοι

Η ήσυχη επανάσταση της Τουρκίας που πραγματοποιεί τα τελευταία 18 χρόνια, ο Ερντογάν είπε ότι εκτίθενται σε πολλές επιθέσεις, “Η διαδικασία για όσους παρακολουθούν στενά την Τουρκία αναγνωρίζουν ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να μείνει μόνη της από Ευρωπαίους φίλους. Ειδικότερα, την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Τουρκία περιμένει να δει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ακόμη χειρότερα, το βράδυ της 15ης Ιουλίου, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έκαναν μια στάση που σχεδόν υποστήριζε το πραξικόπημα. Οι τρομοκράτες του FETO, που μαρτύρησαν 251 πολίτες τη νύχτα του πραξικοπήματος, συνεχίζουν τη ζωή τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες χωρίς καμία έρευνα. Είναι κατανοητό ότι η αγανάκτηση που δημιουργείται από αυτήν την εικόνα, η οποία είναι ασυμβίβαστη με το νόμο, τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη συμμαχία, στο έθνος μας δεν είναι επαρκώς κατανοητή από τους Ευρωπαίους φίλους μας ».

Αφήστε την ένταση

  • Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να μετατρέψει μια συγκεκριμένη διεθνή εγκατάσταση, όπως η δήλωση Navtex, σε μια νέα αιτία έντασης χρησιμοποιώντας μόνο το 10 τοις εκατό των πεδίων, δήλωσε ο Ερντογάν, «Τα τελευταία χρόνια, η Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις κλιμακούμενες δραστηριότητές της. Πιστεύω ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με τη γειτονική μας Ελλάδα, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου, θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή. Η ΕΕ πρέπει να κάνει μια ειλικρινή αυτο-κριτική τόσο σε αυτά τα ζητήματα όσο και στο κυπριακό.
Πρόεδρος Ερντογάν: Βλέπουμε το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

Πρόεδρος Ερντογάν: Βλέπουμε το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη

.Source