Πρόεδρος της Βόρειας Κύπρου Τατάρ: η συζήτηση της ομοσπονδίας για λύση στην Κύπρο είναι τώρα χάσιμο χρόνου

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Κύπρου Έρσιν Τατάρ τόνισε ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια συμφωνία για δύο κράτη στην Κύπρο και είπε, “Τώρα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η συζήτηση της ομοσπονδίας είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Πρέπει να φέρουμε μια νέα αντίληψη και νέα ιστορία στο τραπέζι, είναι το κράτος.

Ο Τατάρ αξιολόγησε τις ανεπίσημες συνομιλίες και την ημερήσια διάταξη για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου στο διαδικτυακό πάνελ που διοργανώθηκε από το Τουρκικό Ίδρυμα Τουρκικής Κληρονομιάς (THO).

Τατάρ, που λέει για την ιστορία της Κύπρου και τα στάδια που έχει περάσει το νησί μέχρι σήμερα, “Η Κύπρος μπορεί να είναι ένα μικρό νησί, αλλά έχει μια σημαντική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό με τις πρόσφατες εξελίξεις στο πλαίσιο των δικαιωμάτων φυσικού αερίου, ενέργειας και γεώτρησης”. χρησιμοποίησε την έκφραση.

Τατάρ, υπενθυμίζοντας ότι μια ομοσπονδιακή διοίκηση ιδρύθηκε το 1960 αφού οι Βρετανοί εγκατέλειψαν το νησί, «Αλλά όταν κοιτάξεις την ιστορία, θα δεις πόσο δύσκολο ήταν να κυβερνάς αυτή τη χώρα. Επειδή το νησί δεν χωρίστηκε μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Πώς θα μπορούσες να κυβερνήσεις αυτήν τη χώρα όταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Ορθόδοξης Εκκλησίας κυβέρνησε τη χώρα και σαφώς δήλωσε ότι ο κύριος σκοπός τους ήταν να προσαρτήσουν την Κύπρο στην Ελλάδα και όχι την Κυπριακή Δημοκρατία μίλησε.

χρησιμοποιώντας τα νομικά δικαιώματα των Τατάρων, υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία παρενέβη στην Κύπρο το 1974, «Εργαζόμαστε ακόμα για μια λύση από το 1974. Εργαστήκαμε για μια λύση σε ομοσπονδιακή βάση για πολλά χρόνια με βάση τη συνεργασία και των δύο κυπρίων λαών. Ωστόσο, δεν επιτεύχθηκε λύση σε αυτήν τη διαδικασία. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση είχε πλεονεκτήματα λόγω την αναγνώρισή τους από τον ΟΗΕ. Για το λόγο αυτό, δεν ήθελαν να βρουν λύση, να μοιραστούν τους πόρους και την εξουσία τους με τους Τουρκοκύπριους “ είπε.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτή στην ΕΕ χωρίς συμβιβασμό εντός της Κύπρου»

Τατάρ σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ, “Η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έπρεπε να είχε πάρει την Κύπρο στην ΕΕ χωρίς να καταλήξει σε συμβιβασμό μέσα της. Αυτό ήταν ένα πολύ δόλιο και άδικο βήμα.” έκανε την αξιολόγησή του.

Ο Τατάρ επεσήμανε ότι η Νότια Κύπρος δεν κατέληξε σε συμφωνία λόγω των πλεονεκτημάτων που έχει και “δύο κυρίαρχα και δύο κράτη με ισότιμο διεθνές καθεστώς” τόνισε ότι ήταν.

Πόσο πάντα συνδέονται με την Ελλάδα εάν οι Ελληνοκύπριοι στη νότια Κύπρο, οι Τάταροι της Βόρειας Κύπρου τόνισαν ότι δεσμοί με την Τουρκία, “Ένα από τα πιο ισχυρά κράτη της περιοχής, η Τουρκία. Στην πραγματικότητα, είναι η ηγετική δύναμη στην περιοχή. Εάν κοιτάξετε τους χάρτες της σημασίας της Κύπρου για την ασφάλεια της Τουρκίας, θα δείτε τη σημασία της Τουρκίας για την ασφάλειά μας” μίλησε.

“Θα παρουσιάσουμε στη Γενεύη αυτήν τη νέα στάση με την Τουρκία”

Τονίζοντας ότι έχουν πολλά να πουν στις συνομιλίες της Γενεύης στις 27-29 Απριλίου, είπε ο Τατάρ. “Η Τουρκία υποστηρίζει τη θέση μας ότι η καρδιά της νέας λύσης μας πρέπει να βασίζεται σε δύο κράτη. Θα θέσουμε στο τραπέζι τη νέα μας θέση από την Τουρκία στη Γενεύη” είπε.

Ο Τατάρ επεσήμανε ότι πολλοί άνθρωποι είχαν εμπλακεί στις κυπριακές συνομιλίες πριν και το ζήτημα συζητήθηκε σε βάθος, “Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συζήτηση της ομοσπονδίας είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Δεν υπάρχει πλέον λύση γιατί έχει δοκιμαστεί πολύ πριν. Επομένως, πρέπει να φέρουμε μια νέα ιδέα και μια νέα ιστορία στο τραπέζι. Αυτό πρέπει να βασίζεται στην πραγματικότητα επί τόπου · η πραγματικότητα επί τόπου είναι ότι υπάρχουν δύο καταστάσεις. “ χρησιμοποίησε την έκφραση.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη ήταν ανεπίσημες συναντήσεις και σύμφωνα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα υπάρξει επίσημος χώρος συνάντησης, ο Τατάρ δήλωσε ότι πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένας κοινός χώρος πρώτα.

Υπογραμμίζοντας ότι οι Τούρκοι και οι Έλληνες είναι συνιδρυτές της Κύπρου και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να το σεβαστεί αυτό, Τατάρ, «Θέλουμε τα κυρίαρχα δικαιώματά μας να αναγνωρίζονται και να γίνονται σεβαστά, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση που να ωφελεί όλους τους Κύπριους» έδωσε το μήνυμά του.

Το Τατάρ, εφιστώντας πάντα την προσοχή στα εγγυημένα κόμματα της Τουρκίας στην Κύπρο πρέπει να συνεχιστεί ως εξής:

“Τούρκοι στην Κύπρο, ανησυχούν για την ασφάλειά τους, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Στο παρελθόν έχουμε πολύ πικρές αναμνήσεις. Είδαμε τους Τούρκους τι είναι ένα νησί στο νησί. Η Τουρκία του 1974 ήρθε το 1974 χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ανακτήσουμε τους Τούρκους στην Κύπρο. Αυτό το σφάλμα να πέσει ξανά δεν θέλουμε. Μέχρι στιγμής, η διεθνής κοινότητα δεν μας αντιμετώπισε δίκαια. Οι πατρίδες της Τουρκίας πάντα μας έδιναν πλήρη υποστήριξη. Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των δικών μας ανθρώπων. “

«Οι γείτονές μας πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουμε ένα κράτος στην Κύπρο»

Ο Τατάρ, οι άλλες χώρες της περιοχής στο νησί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναγνωριστεί ότι υπάρχει μια κατάσταση των Τούρκων στην Κύπρο προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση για την Ελλάδα και την Τουρκία, η οποία περιελάμβανε την ανάγκη εξεύρεσης συμβιβασμού που επέστησε την προσοχή .

Σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να σέβονται η μια την άλλη για να επιτύχουν μια λύση που να είναι υπέρ των δύο πλευρών στο νησί, είπε ο Τατάρ. «Πρέπει να σεβόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα του άλλου. Ουσιαστικά, είμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος. Εάν θέλουμε να αφήσουμε τα παιδιά μας ένα ευημερούμενο μέλλον, πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί, λογικοί και πρακτικοί». έδωσε το μήνυμα.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι δεν θα δεχόταν ποτέ την επιβολή οποιασδήποτε προσέγγισης στην οποία οι Τούρκοι στην Κύπρο θεωρούνται ως μειονότητα στη Βόρεια Κύπρο, «Μια τέτοια επιβολή δεν είναι ούτε δημοκρατική ούτε ανθρώπινη ούτε επιτυχής». είπε.

Source