Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ: Τα μαθήματα Κορανίου δεν μπορούν να κλείσουν

Έμπρου Καρατοσούν

Η Ένωση Hizmet (HİZMET-SEN) υπέβαλε αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της ΤΔΒΚ για την ακύρωση της εξουσίας της Επιτροπής Θρησκευτικών Υποθέσεων να διοργανώσει ένα «μάθημα Κορανίου», το οποίο προστέθηκε πρόσφατα στον τροποποιητικό νόμο του Τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο ακύρωσε αυτήν την εξουσιοδότηση, αποφάσισε επίσης να κλείσει τα μαθήματα του Κορανίου με το σκεπτικό ότι ήταν αντίθετο στην αρχή του κοσμισμού στο σύνταγμα.
Αξιολογώντας την απόφαση που προκάλεσε μεγάλη αντίδραση στην εφημερίδα μας, ο Έρσιν Τατάρ είπε, “είναι αναμφισβήτητο να το κλείσουμε και να απαγορευτεί”. Τατάρ, «Η Επιτροπή Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Πολιτισμού θα τη φροντίσουν. Είναι επίσης απαραίτητο να εξετάσουμε την αιτιολογημένη απόφαση. Δεν επιτρέπουμε. Είμαστε μουσουλμάνοι. Ο Τουρκοκύπριος λαός δεν μπορεί να εκτεθεί σε κάτι τέτοιο. Θέλουμε τα παιδιά και τους νέους μας να λαμβάνουν θρησκευτική εκπαίδευση και να έχουν γνώση γι ‘αυτήν. Στην ΤΔΒΚ, σεβόμαστε την πίστη, τη λατρεία και κάθε είδους ελευθερία. Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει τη δική του εκπαίδευση όπως θέλει. Το υποστηρίζουμε ως κράτος », είπε.
Λέγοντας ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Πολιτισμού θα προβεί σε δήλωση, ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ είπε: «Επειδή η έκθεση που έλεγε« Κλειστό »δεν είναι σωστή. Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την αιτιολογημένη απόφασή του. Πρέπει να το δούμε πρώτα. Εξουσιοδοτημένο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Πολιτισμού. Το Υπουργείο παρακολουθεί τη διαδικασία. Αν χρειαστεί να κάνουμε ρυθμίσεις, θα το κάνουμε ».
Ο πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ Ersan Saner είπε: «Το Σύνταγμά μας δηλώνει ότι κανείς δεν μπορεί να στερηθεί την ελευθερία να μάθει και να εφαρμόσει το βιβλίο και τις αρχές μιας πεποιθήσεως. Δεν υπάρχει αμφιβολία η απαγόρευση των μαθημάτων κατάρτισης απομνημόνευσης στην ΤΔΒΚ με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ».

ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΩ ΝΕΑ ΟΡΑΜΑΤΑ

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΤΔΒΚ Τατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου, “Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ Κύπρου βρίσκονται δίπλα στον τουρκικό λαό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συζητηθούν νέες ιδέες και νέα οράματα για μια λύση στο νησί ». Τατάρ “Ο εγγυητής της Τουρκίας είναι απαραίτητος”, είπε.

.Source