Πρόσθετα ονόματα στη λίστα στο Relex την Πέμπτη … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Η Κύπρος, μαζί με τη Γαλλία και την Ελλάδα, αλλά και με την υποστήριξη ορισμένων άλλων κρατών μελών, υπέβαλε στο Συμβούλιο, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, προτάσεις για νέες εγγραφές στον κατάλογο περιοριστικών μέτρων για παράνομη τουρκική γεώτρηση στην ΕΕ Z Κύπρου. Η συζήτηση των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου του Relex την επόμενη Πέμπτη στις 14:00. Στις 30.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Κλήμεντ Βόννη δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι διεξήχθη πολιτική συζήτηση για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, αλλά ότι δεν είχε προγραμματιστεί ειδική επίσκεψη ή συνάντηση. Όπως εξήγησε, η Γαλλία θέλει να «παραμείνει αφοσιωμένη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενότητας που καθορίστηκε στο τελευταίο συμβούλιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής προέβλεπαν κυρώσεις στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή κατάλογο κυρώσεων για παράνομη τουρκική γεώτρηση στην περιοχή ΕΕ Ζ της Κύπρου. Η Γαλλία επιμένει να επεκτείνει αυτόν τον κατάλογο, είπε.

“Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό σχέδιο που πρέπει να εφαρμοστεί, οι ειδικοί εργάζονται για το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες και ημέρες”, είπε, “επειδή είναι θέμα αξιοπιστίας”, είπε. “Είναι επίσης ο καρπός της ευρωπαϊκής σταθερότητας.”

Πρόσθεσε: «Βλέπουμε ότι ορισμένα σήματα, μερικές δημόσιες δηλώσεις είναι πιο εποικοδομητικές από την Τουρκία. “Τους δεχόμαστε, αλλά έχουμε δει πώς λειτουργεί στο παρελθόν”, δήλωσε ο υπουργός.

“Οι Γάλλοι πάντα ανέφεραν ότι, ως Ευρωπαίοι, θα ανταποκριθούν σε αυτές τις διάφορες προκλήσεις. Εάν οι Τούρκοι σταματήσουν τις προκλήσεις, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο στην Ευρώπη. Αλλά είναι κυρίως η επιλογή των Τούρκων. Έτσι, θα δούμε “την έκθεση που ζήτησε ο Borel από τη Διάσκεψη Κορυφής, όπου θα δώσει μια πλήρη αξιολόγηση της γενικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε διαφορετικά μέτωπα, βάσει της οποίας θα ληφθεί απόφαση για μια νέα θέση”, κατέληξε.

Πηγή: KYPE

Source