Πρόσθετα ονόματα στον κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία στο Relex την Πέμπτη

Η Κύπρος, μαζί με τη Γαλλία και την Ελλάδα, καθώς και με την υποστήριξη ορισμένων άλλων κρατών μελών, υπέβαλαν προτάσεις για νέους καταλόγους

Η Κύπρος, μαζί με τη Γαλλία και την Ελλάδα, αλλά και με την υποστήριξη ορισμένων άλλων κρατών μελών, υπέβαλε στο Συμβούλιο, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, προτάσεις για νέες εγγραφές στον κατάλογο περιοριστικών μέτρων για παράνομη τουρκική γεώτρηση στην ΕΕ Z Κύπρου. Η συζήτηση των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου του Relex την επόμενη Πέμπτη στις 14:00. Στις 30.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Bonn είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι διεξήχθη πολιτική συζήτηση για την εξομάλυνση των σχέσεων Γαλλίας-Τουρκίας, αλλά δεν είχε προγραμματιστεί ειδική επίσκεψη ή συνάντηση. Όπως εξήγησε, η Γαλλία θέλει να «παραμείνει αφοσιωμένη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενότητας που καθορίστηκε στο τελευταίο συμβούλιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής προέβλεπαν κυρώσεις στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή κατάλογο κυρώσεων για παράνομη τουρκική γεώτρηση στην περιοχή ΕΕ Ζ της Κύπρου. Η Γαλλία επιμένει να επεκτείνει αυτόν τον κατάλογο, είπε.

“Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό σχέδιο που πρέπει να εφαρμοστεί, οι ειδικοί εργάζονται για το τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες και ημέρες”, είπε, “επειδή είναι θέμα αξιοπιστίας.” “Είναι επίσης ο καρπός της ευρωπαϊκής σταθερότητας”, είπε.

Πρόσθεσε ότι «βλέπουμε κάποια σήματα, κάποιες δημόσιες δηλώσεις από την Τουρκία, πιο εποικοδομητικές. Τους δεχόμαστε, αλλά έχουμε δει πώς λειτουργεί στο παρελθόν “, δήλωσε ο υπουργός.

“Οι Γάλλοι πάντα ανέφεραν ότι, ως Ευρωπαίοι, θα ανταποκριθούν σε αυτές τις διάφορες προκλήσεις. Εάν οι Τούρκοι σταματήσουν τις προκλήσεις, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο εντός της Ευρώπης. Αλλά αυτή είναι κυρίως η επιλογή των Τούρκων. “Αυτό θα το δούμε στην έκθεση που ζήτησε η Διάσκεψη Κορυφής του Borrell, όπου θα δώσει μια πλήρη αξιολόγηση της γενικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε διάφορα μέτωπα, βάσει της οποίας θα αποφασίσει για μια νέα θέση”.

Πηγή: KYPE

Source