Πρόσθετες εξειδικευμένες εργαστηριακές δοκιμές σε οστά νεκρού στρατιώτη που θα πραγματοποιηθούν

Θα πραγματοποιηθούν επιπλέον εξειδικευμένες εργαστηριακές δοκιμές στα οστά ενός Ελληνοκύπριου στρατιώτη που βρέθηκαν νεκροί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες πριν από 15 χρόνια, ανέφερε ο Φιλένιουζ την Τετάρτη.

Αυτό είπε ο καθηγητής και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ιατροδικαστικής Αθηνών Φίλιππος Κουτσάφτης, προσθέτοντας ότι η ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων που εξετάζουν την υπόθεση αυτή έχει κάποια αποδεικτικά στοιχεία.

Ωστόσο, για να αξιολογηθούν αυτά τα δεδομένα, πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένες εξειδικευμένες εργαστηριακές δοκιμές, είπε επίσης.

Η εξέταση για πάνω από μία εβδομάδα των λειψάνων του τότε 26χρονου Θανάση Νικολάου, του οποίου ο θάνατος είναι ακόμα μυστήριο, πραγματοποιήθηκε στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η οικογένειά του δεν πίστευε ποτέ ότι είχε αυτοκτονήσει, όπως υπαινίχθηκε από τον στρατό και τις αστυνομικές αρχές τη στιγμή του θανάτου του.

Η οικογένεια πιστεύει ότι τον εκφοβίστηκε, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου και στη συνέχεια πέταξε από τη γέφυρα της Αλάσας, όπου στη συνέχεια βρέθηκε το σώμα του, όχι μακριά από το παρκαρισμένο αυτοκίνητό του.

Μια δικαστική απόφαση, η οποία εκπληρώθηκε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, άνοιξε το δρόμο στις αρχές αυτού του μήνα για την εκταφή των οστών του και για τη διεξαγωγή νέας μετά τη σφαγή εξέτασης. Αυτή τη φορά, από στεφανιαίους που έχουν ανατεθεί τόσο από το κράτος όσο και από την απογοητευμένη οικογένεια.

Η οικογένεια πήρε την Κύπρο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2010 με το επιχείρημα ότι η έρευνα για το θάνατο του γιου τους ήταν ελλιπής και ανεπαρκής.

Η ΕΔΑΔ καταδίκασε την Κύπρο για το θάνατο του Νικολάου στις 28 Ιανουαρίου, φέτος, αφού δέχθηκε τον ισχυρισμό της οικογένειας ότι οι αρχές δεν είχαν πραγματοποιήσει επαρκείς έρευνες για το θάνατό του.

Source