Πρόσκληση από το ΝΑΤΟ για την απελευθέρωση του Ναβάλνι

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις για την απελευθέρωση της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexey Navalny και ότι ασκήθηκε πίεση ελευθερία έκφρασης και επίδειξης.

“Καταδικάζω έντονα τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών σε ολόκληρη τη Ρωσία και την αυθαίρετη κράτηση χιλιάδων δημοσιογράφων και την αυθαίρετη κράτηση της ελευθερίας έκφρασης και της ειρηνικής διαδήλωσης. Καταδικάζω επίσης την πολιτικά παρακινημένη κράτηση και σύλληψη του Alexey Navalniy. Πολλοί από τους συμμάχους μας και Navalnıy. “Συμφωνώ με τις κλήσεις που απαιτούν την επείγουσα απελευθέρωση του.” είπε.

Αναφέροντας ότι ο Ναβάλνι ήταν θύμα μιας απόπειρας δολοφονίας, αλλά η δικαιοσύνη μετατράπηκε σε στόχο παραμορφώνοντάς την, ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τη Ρωσία να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες της τοξικής δολοφονίας εναντίον του Ναβάλνι, λέγοντας ότι οι ρωσικές αρχές πρέπει να συνεργαστούν με τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων για αμερόληπτη έρευνα για τη δολοφονία.

“ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ”

Ο Στόλτενμπεργκ ρώτησε αν η Ρωσία αναμενόταν να δραστηριοποιηθεί σε άλλες χώρες για να αποσπάσει την προσοχή από το περιστατικό Ναβάλνιι και δήλωσε ότι δεν θα εικάζεται για αυτό το ζήτημα, αλλά ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί σε επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες σε πολλά μέρη του κόσμου τα τελευταία χρόνια.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι παρακολουθούσε στενά τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας, η οποία πυροδότησε τη μεγαλύτερη συλλογική ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ σε μέρη όπως η Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλτικά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες από τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές

“Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ουκρανία για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε πρόσφατα με το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία, ο Στόλτενμπεργκ είπε:

“Το ΝΑΤΟ αποφάσισε επίσης για την ένταξη της Ουκρανίας το 2008. Υποστηρίζουμε αυτήν την απόφαση. Πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα στις μεταρρυθμίσεις. Χαιρετίζω το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού της Ουκρανίας για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Αυτά είναι στην άμυνα της Ουκρανίας θεσμών και των ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβάνει δημοκρατικό πολιτικό έλεγχο των δυνάμεών του, καταπολέμηση της διαφθοράς και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ορίσει ημερομηνία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά υποστηρίζουν την Ουκρανία ως μέλος του ΝΑΤΟ.

.Source