Πρόταση επιτροπής εκπαίδευσης εισδοχής ξένων φοιτητών Κυπρίων κολλεγίων… “Πολύ πιο αυστηρό”

Το ζήτημα της εισδοχής ξένων φοιτητών σε κυπριακά κολέγια τέθηκε από την Επιτροπή Παιδείας του Κοινοβουλίου. Προετοιμάστηκε μια προσφορά για μεταφορά στην κυβέρνηση. “Πολύ πιο αυστηρό, ακόμη και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών”, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ CYPRUS ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ρυθμίσει την είσοδο ξένων φοιτητών σε κυπριακά κολέγια, να συζητήσει τη διαδικασία εκτέλεσης αυτής της απόφασης προς το δημόσιο συμφέρον, την πολιτική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Χατζηγιάνης Είπε ότι η Επιτροπή έχει φτάσει στο πλαίσιο της πρότασης, η οποία πρέπει να υποβληθεί στην κυβέρνηση.

“Υπήρξε ένας διάλογος, μια συζήτηση ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, στην οποία καταλήξαμε, ακριβώς για να δώσουμε μια νέα ώθηση στην εκπαίδευση κολλεγίων, η οποία είναι πολύ απαραίτητη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο. “Θεωρούμε ότι η πρόταση που συμφωνήθηκε από την Επιτροπή Παιδείας του Κοινοβουλίου μαζί με το Σώμα Ποιότητας είναι μια πολύ καλή σύγκλιση, την οποία θα μεταβιβάσουμε στους υπουργούς, αντίστοιχα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, “Αυτή η προσέγγιση, θα έλεγα, είναι πολύ πιο αυστηρή, ακόμη και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών, επειδή υπάρχουν συνέπειες, επιβάλλονται κυρώσεις σε κολέγια ή ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όταν οι φοιτητές τους αφήνουν ή αιτούντες άσυλο ή κάποιο άλλο για άλλους σκοπούς. στόχος “.

Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάνης “Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση θα δώσει νέα ώθηση στα κολέγια στο πλαίσιο αυτό.”

“Τα κολέγια μας θα μπορούν να εγγράφουν φοιτητές από τρίτες χώρες, ειδικευμένους φοιτητές. Στην πραγματικότητα, βασίζεται σε μια αόριστη εθνική στρατηγική, η οποία είναι ποιοτική. Ελπίζω ότι η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε το Συμβούλιο Υπουργών να μπορεί να λάβει απόφαση ώστε τα κολέγια να λειτουργήσουν αποτελεσματικά βάσει ποιότητας και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. Η πρότασή μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά μεταξύ των «ιδιωτικών κολλεγίων» των πανεπιστημίων. “Πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι κυρώσεις, ο κ. Hatsgianian είπε ότι εάν οι φοιτητές το αφήσουν για οποιονδήποτε σκοπό, τότε θα αφαιρεθεί από την ποσόστωση εισδοχής ξένων φοιτητών σε ειδικό κολέγιο, θα διορθωθεί τα επόμενα χρόνια.

“Έτσι, είναι προληπτικό να εγγραφείτε μαθητές για τους οποίους δεν θα υπάρχει καμία υποχρέωση. “Το κολέγιο δεν θα μπορεί να δεχτεί αυτόν τον αριθμό μαθητών τα επόμενα χρόνια”, κατέληξε.

Πηγή: KYPE

Source