Πρόταση «Κρητικό μοντέλο» για τάση S-400 από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Akar

Τουρκία

Συντομεύστε τη διεύθυνση URL

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ έκανε δήλωση σε δημοσιογράφους και πρότεινε ένα “κρητικό μοντέλο” για την ένταση S-400 με τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Ακάρ είπε, “Θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για το είδος του μοντέλου που χρησιμοποιείται στα S-300 στην Κρήτη.”

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κάνει δήλωση σε δημοσιογράφους Hulusi Akar, Τουρκία Από την Ρωσία αυτός αγόρασε S-400 αξιολόγησε την ένταση με τις ΗΠΑ για το σύστημα αεροπορικής άμυνας.

“Θα ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση”

Ο Akar, δίνοντας ένα παράδειγμα των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-300 που έχει η Ελλάδα στην Κρήτη, τόνισε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έγιναν μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και αργότερα εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ είχαν ακόμη όπλα σοβιετικής εποχής.

Θα, “Αυτά τα όπλα φυλάσσονται καλά στο σύστημα εντός του ΝΑΤΟ. Θα το ανοίξουμε για διαπραγμάτευση, όπως οι S-300 στην Κρήτη χρησιμοποιούν ένα μοντέλο.” είπε.

Στις ειδήσεις που απεικονίστηκαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα δοκίμασε τα ρωσικά συστήματα άμυνας S-300 και πυραύλων στην περιοχή πυροβολισμού της Κρήτης.

Η ιστορία των s-300 στην Κρήτη και το κρητικό μοντέλο

Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300 που χρησιμοποίησε η Ελλάδα στο νησί της Κρήτης της Μεσογείου αγοράστηκαν στην πραγματικότητα από τη Νότια Κύπρο το 1997 από τη Ρωσία.

Μετά την κρίση του Kardak και τις επακόλουθες εξελίξεις, η Νότια Κύπρος, η οποία ήθελε να εξισορροπήσει την αεροπορική υπεροχή των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK) στην περιοχή, συμφώνησε να αγοράσει συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300 από τη Ρωσία.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τουρκίας και Βόρειας Κύπρου, η Κύπρος έδειξε έντονη ανταπόκριση στα συστήματα S-300 για την πρόληψη της επίθεσης και προειδοποίησε ότι το σύστημα πυραύλων θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί. Ο Πρόεδρος της Βόρειας Κύπρου, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι το Κλειστό Βαρόσα θα μπορούσε να ανοίξει ενόψει των εξελίξεων.

Εκείνη την εποχή τα νέα στα μέσα ενημέρωσης Τουρκία, Τούρκοι πιλότοι F-16 για εκπαίδευση για την καταστροφή του S-300 φέρεται να είχαν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ισραήλ.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν στην αγορά της Νότιας Κύπρου των S-300, η ​​Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε μια δήλωση ότι η αύξηση της έντασης θα επηρέαζε αρνητικά τη διαδικασία ένταξης της Νότιας Κύπρου.

Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, η Νότια Κύπρος αποφάσισε να αφαιρέσει τα S-300 από το νησί και να τα μεταφέρει στο ελληνικό νησί της Κρήτης το 1998. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα έδωσε εναλλακτικά όπλα στη Νότια Κύπρο. Η διοίκηση της Αθήνας, η οποία μίσθωσε τα όπλα μέχρι το 2007, το αγόρασε εντελώς το 2007.

Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300, τα οποία ήταν αδράνεια στο νησί της Κρήτης για 15 χρόνια, δοκιμάστηκαν από την Ελλάδα για πρώτη φορά το 2013 σε μια άσκηση. Παρόλο που ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε τα συστήματα για να επιτρέψει στα ισραηλινά αεροσκάφη να εκπαιδεύονται εναντίον των S-300 σε μεταγενέστερες ημερομηνίες, τα μέρη αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς άσκησης, δηλώνοντας ότι αυτό ήταν αντίθετο στη συμφωνία με τη Ρωσία.

S-300 σε 3 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία για να πάρει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία επικρίθηκε, το οποίο είναι μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και τα ρωσικά S-300 της Σλοβακίας.

η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300, η ​​προηγούμενη έκδοση των συστημάτων S-400 από τη Ρωσία σχεδιάζει να λάβει. Το σύστημα S-300, που ξεκίνησε από την ξηρά στον αέρα, χρησιμοποιείται από το 1978. Πολλές χώρες, όπως η Κίνα, το Καζακστάν, το Ιράν, η Συρία και η Βενεζουέλα, αγόρασαν τα συστήματα S-300 από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα από τη Ρωσία.

Θεωρείται ως η προηγούμενη έκδοση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, τα S-300 βρίσκονται σήμερα σε πολλές χώρες, μερικές από τις οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

.Source