Πρώτες δόσεις εμβολίου Moderna κατά του Covid-19 παραδόθηκαν στην Κύπρο

Η πρώτη παρτίδα του εμβολίου Moderna κατά του Covid-19 που περιλαμβάνει 1.200 δόσεις παραδόθηκε στην Κύπρο την Τρίτη το απόγευμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Η Κύπρος αναμένει την παράδοση 16.500 εμβολίων Moderna εντός των πρώτων τριών μηνών του 2021, ανέφερε επίσης το υπουργείο.

Αυτό το εμβόλιο πρέπει να φυλάσσεται υπό τις ίδιες συνθήκες με αυτές του Pfizer-BioNTech.

Στην Κύπρο, θα αποθηκευτούν σε ένα από τα δύο ψυγεία που διαθέτει ο Κρατικός Οργανισμός Υπηρεσιών Υγείας για το σκοπό αυτό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το COVID-19 Vaccine Moderna για την πρόληψη της νόσου Coronavirus (COVID-19) σε άτομα ηλικίας 18 ετών στις 6 Ιανουαρίου.

Σε ένα δελτίο τύπου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μια πολύ μεγάλη κλινική δοκιμή έδειξε ότι το COVID-19 Vaccine Moderna ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19 σε άτομα ηλικίας 18 ετών.

Στη δίκη συμμετείχαν περίπου 30.000 άτομα συνολικά. Οι μισοί έλαβαν το εμβόλιο και οι μισοί έλαβαν εικονικές ενέσεις. Οι άνθρωποι δεν ήξεραν αν έλαβαν το εμβόλιο ή τις πλαστικές ενέσεις.

Η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε σε περίπου 28.000 άτομα από 18 έως 94 ετών που δεν είχαν κανένα σημάδι προηγούμενης μόλυνσης.

Το εμβόλιο Moderna COVID-19 χορηγείται ως δύο ενέσεις στον βραχίονα, σε απόσταση 28 ημερών.

Source