Πρώτη οικονομική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ και Μαρόκου

Στη δήλωση που έγινε στα αραβικά στο λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ στο Twitter, αναφέρεται ότι η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του Υπουργείου Οικονομικών του Μαρόκου θα αυξήσει τον όγκο των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών σε 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Στη δήλωση, η οποία δεν ανέφερε τον τρέχοντα όγκο συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το εάν η συμφωνία αυτή υπεγράφη στο Μαρόκο ή το Ισραήλ.

Η εφημερίδα Israel Today έγραψε ότι η συμφωνία υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες κατά την επίσκεψη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Μαρόκο.

Ο υπουργός Βιομηχανίας του Μαρόκου Mevlay Hafez al-Alemi δήλωσε χθες στο Twitter, “Είχα απομακρυσμένες συνομιλίες με τον Ισραηλινό υπουργό Οικονομίας Amir Peretz σχετικά με τις διμερείς ευκαιρίες βιομηχανικής συνεργασίας”. χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο επίσημος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Ισραήλ KAN ανέφερε ότι μια μαροκινή αντιπροσωπεία συνέχισε να συναντά στο Ισραήλ και να λάβει τεχνικά μέτρα για να προετοιμαστεί για το άνοιγμα του κτιρίου, όπου η διπλωματική εκπροσώπηση του Μαρόκου στο Τελ Αβίβ, μέχρι το 2000.

Σημειώθηκε ότι η μαροκινή αντιπροσωπεία συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο Υπουργείο Εξωτερικών και δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το πότε η αντιπροσωπεία έφτασε στο Ισραήλ.

Η εφημερίδα Israel Today έγραψε ότι η μαροκινή αντιπροσωπεία έφτασε στο Ισραήλ χθες.

Οι σχέσεις χαμηλού επιπέδου μεταξύ Ραμπάτ και Τελ Αβίβ ξεκίνησαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Όσλο μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ το 1993, αλλά το 2002, όταν ξεκίνησε η 2η Ιντιφάντα, το Μαρόκο διέκοψε αυτές τις σχέσεις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 10 Δεκεμβρίου ότι το Μαρόκο και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων και υπέγραψαν δήλωση ότι αναγνώρισαν την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα. Ο Βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΙ, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν σχέσεις με το Ισραήλ “το συντομότερο δυνατό”.

Με αυτήν την απόφαση, το Μαρόκο έγινε η τέταρτη αραβική χώρα που κατέληξε σε συμφωνία κανονικοποίησης με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και το Σουδάν, και την πρώτη χώρα στην περιοχή του Μαγκρίμπ.

Το Μαρόκο και το Ισραήλ υπέγραψαν 4 συμφωνίες την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων.

.Source