Πρώτη συνάντηση ηγετών Αρμενίων και Αζερμπαϊτζάν από τον πόλεμο – τι να περιμένετε; Σχολιασμός

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διοργανώνει τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας στις 11 Ιανουαρίου στη Μόσχα.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μετά το τέλος του δεύτερου πολέμου στην Καραμπάχ (27 Σεπτεμβρίου-10 Νοεμβρίου 2020).

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ριζικά διαφορετικές προσδοκίες από αυτήν τη συνάντηση.

Στο Ερεβάν, αναμένονται συζητήσεις για οικονομικά ζητήματα και το πρόβλημα της επιστροφής κρατουμένων και της αναζήτησης των αγνοουμένων.

Το Αζερμπαϊτζάν εξετάζει το κύριο ζήτημα για να συζητηθούν περαιτέρω προϋποθέσεις για τη διαμονή των Ρώσων ειρηνευτών στο Καραμπάχ.

Παρακάτω: μια έρευνα απόψεων από τον Ερεβάν και το Μπακού, καθώς και ένα σχόλιο από έναν Ρώσο πολιτικό επιστήμονα που πιστεύει ότι «οι Αρμένιοι πρέπει να εγκαταλείψουν τον Καραμπάχ μαζί με τα όπλα τους».Νέα από Ερεβάν

Η γραμματέας Τύπου της πρωθυπουργού της Αρμενίας Μαν Γκεβοργκιάν δήλωσε στη σελίδα της στο Facebook ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθεί το ζήτημα των περιφερειακών διαδρόμων μεταφορών.

Πρώτα απ ‘όλα, αυτό αφορά το ζήτημα των διεθνών μεταφορών φορτίου, μεταξύ των οποίων από την Αρμενία προς τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς και από τις κεντρικές περιοχές της Αρμενίας έως την περιοχή Syunik που συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Nakhichevan.

Ο Gevorgyan αναφέρει ότι οι ενεργές συζητήσεις στην κοινωνία τόσο στο Αζερμπαϊτζάν όσο και στην Αρμενία για το λεγόμενο «έργο του διαδρόμου Meghri» – την πιθανή κατασκευή ενός νέου δρόμου διέλευσης που θα συνδέει την αυτονομία του Nakhichevan με το Αζερμπαϊτζάν – με το Αζερμπαϊτζάν ως παραπλανητικό. Αυτός είναι ένας δρόμος που θα διασχίσει το έδαφος της Αρμενίας – μέσω της πόλης Meghri.

«Στην τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020 (η οποία σταμάτησε τις εχθροπραξίες) δεν υπάρχει ρήτρα για το Meghri ή οποιαδήποτε άλλη διάταξη σχετικά με τη δημιουργία διαδρόμου μέσω της επικράτειας της Αρμενίας», έγραψε ο Mane Gevorgyan.

Ένα άλλο βασικό θέμα για συζήτηση στη συνάντηση των ηγετών στη Μόσχα στην Αρμενία είναι το ζήτημα της επιστροφής κρατουμένων, της διάσωσης στρατιωτών που παρέμειναν στο πίσω μέρος του Αζερμπαϊτζάν, της εύρεσης των νεκρών και της αποσαφήνισης της τύχης των αγνοουμένων.

«Χωρίς επίλυση αυτού του ζητήματος ή σημαντικής προόδου, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αποτελεσματική συζήτηση για την οικονομική ατζέντα», έγραψε ο Γκεβοργκιάν.

Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, είπε, είναι δυνατόν να υιοθετηθεί μια κοινή δήλωση εάν «μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα παραπάνω θέματα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Νικολ Πασινιάν στη Μόσχα, θα πραγματοποιηθεί επίσης διμερής συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι πολιτικοί και το κοινό στην Αρμενία φοβούνται «μια άλλη ταπεινωτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν»

Η ανακοίνωση της συνάντησης στη Μόσχα προκάλεσε μια θυελλώδη και κυρίως αρνητική αντίδραση στην Αρμενία.

Μερικά σχόλια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Νέα συνάντηση – νέα προδοσία»

«Οι αρχές λένε ότι τίποτα για τον Meghri δεν είναι γραμμένο στην τριμερή δήλωση (με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου 2020). Οπότε δεν υπάρχει ούτε λέξη για το χωριό Shurnukh. Τότε γιατί το δώσαμε; »

“Η συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου δεν περιείχε διατάξεις για πολλά θέματα, αλλά πολλά πράγματα υποσχέθηκαν προφορικά – για παράδειγμα, η αποσαφήνιση των συνόρων με τη βοήθεια του GPS και η μεταφορά των αρμενικών εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν.”

Τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Nikol Pashinyan υποτίθεται ότι θα υπογράψει τις ακόλουθες συμφωνίες σχετικά με:

  • Άνοιγμα διαδρόμου μέσω της Αρμενίας για τη σύνδεση του Αζερμπαϊτζάν και του Ναχίσεβαν
  • Μεταφορά ορισμένων περιοχών της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν
  • Απόσυρση αρμενικών στρατευμάτων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Υποστηρίζεται ότι τα σχετικά έγγραφα έχουν ήδη ετοιμαστεί και αποσταλεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αρμενίας.

Ο Πρόεδρος Armen Sargsyan κάλεσε τον Πρωθυπουργό Pashinyan να καθοδηγείται αποκλειστικά από τα εθνικά συμφέροντα και να ακολουθεί τις απαιτήσεις του Συντάγματος και της νομοθεσίας της Αρμενίας κατά την επίτευξη οποιωνδήποτε συμφωνιών.

«Απαιτούμε από το Ερεβάν να μην θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία, την κρατική κατάσταση και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας υπογράφοντας οποιαδήποτε συμφωνία», δήλωσε ο Καθολικός του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ Ι, ο πνευματικός πάστορας των Αρμενικών επισκοπών του Λιβάνου, της Συρίας, του Ιράν, των χωρών του Περσικού Κόλπου, Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδά και Κύπρος.

Ο Ishkhan Saghatelyan, εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης Dashnaktsutyun, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Ο Nikol έχει γίνει persona non grata στην Αρμενία και τον Αρμενικό κόσμο. Από τώρα και στο εξής, μόνο ο εχθρός θα τινάξει το χέρι του Νικολ και με τη βοήθεια του εχθρού συνεχίζει να κατέχει τη θέση του πρωθυπουργού της Αρμενίας. Αλλά αυτό είναι προσωρινό. «

Ο Vazgen Manukyan, ο μοναδικός υποψήφιος πρωθυπουργός από το αντιπολιτευόμενο κίνημα για τη διάσωση της μητέρας πατρίδας, δήλωσε ότι «ο Nikol Pashinyan δεν εκπροσωπεί την Αρμενία και τον Artsakh. Κάθε απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Αρμενίας και του Artsakh […] δεν θα επικυρωθεί και θα ακυρωθεί μετά την αλλαγή κυβέρνησης.

Μπακού: Απαιτούνται διαπραγματεύσεις για τα καθήκοντα και τις εξουσίες των Ρώσων ειρηνευτών

Ο επικεφαλής του Κέντρου Προβλημάτων για την Παγκόσμια και Περιφερειακή Ασφάλεια Gabil Huseynli σε συνέντευξή του στο JAMnews σχετικά με το τι πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στη συνάντηση μεταξύ Ilham Aliyev, Nikol Pashinyan και Vladimir Putin.

«Πρώτα, απαιτούνται συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για τις ευθύνες και τις εξουσίες του ειρηνευτικού σώματος στο Καραμπάχ. Υπάρχουν ειδήσεις ότι οι ειρηνευτές διεξάγουν ασκήσεις με τη συμμετοχή των αρμενικών δυνάμεων, αν και αυτό δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα.

Θα πρέπει να προβλέπονται κυρώσεις για μια ειρηνευτική αποστολή εάν υπερβαίνει την εντολή της.

Δεύτερος, υπάρχουν συχνές αλλαγές στους χάρτες διατήρησης της ειρήνης. Μερικές φορές ορισμένα εδάφη υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν μεταφέρονται ως εδάφη υπό τον έλεγχο της ειρηνευτικής αποστολής. Αυτό είναι απαράδεκτο και χτυπά την αξιοπιστία των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.

Τρίτον, Το Αζερμπαϊτζάν δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη «Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» και τον «πρόεδρό» της Arayik Harutyunyan. Ένας γενικός κυβερνήτης αυτής της περιοχής πρέπει να διοριστεί σύντομα, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Αζερμπαϊτζάν. Και ο Harutyunyan κατηγορείται για διάφορα σημεία του Ποινικού Κώδικα του Αζερμπαϊτζάν και πρέπει να παραδοθεί στον επίσημο Μπακού.

Τέταρτος, θα πρέπει να ανοίξει στο διάδρομο μεταξύ του κύριου τμήματος του Αζερμπαϊτζάν και του Ναχίσεβαν στο εγγύς μέλλον. Η αρμενική πλευρά προσπαθεί να αλλάξει την προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να σχεδιάσετε μια κόκκινη γραμμή κατά μήκος αυτού του διαδρόμου.

Πέμπτος, Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να είναι παρούσα στις επόμενες συναντήσεις. Επειδή η Τουρκία είναι μέρος της διαδικασίας, και η Ρωσία το αναγνωρίζει αυτό. Νομίζω ότι η παρουσία της επίσημης Άγκυρας στη διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν θα του επιτρέψει να μπει σε αδιέξοδο. «

Ρώσος πολιτικός επιστήμονας: «Αυτό είναι το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, οι Αρμένιοι πρέπει να το αφήσουν μαζί με τα όπλα τους»

Πολιτικός επιστήμονας, αρχισυντάκτης του περιοδικού Εθνικής Άμυνας Igor Korotchenko σε συνέντευξή του στο περιοδικό Μόσχα-Μπακού:

«Στην τριμερή δήλωση των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, δεδομένου ότι επεξεργάστηκε την περίοδο του πολέμου και την προσωρινή πίεση, ήταν αδύνατο να αναλυθούν λεπτομερώς όλες οι πτυχές του οικισμού Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά το τέλος του πολέμου του Καραμπάχ.

Επομένως, κατά τη γνώμη μου, [the upcoming January 11] η τριμερής συνάντηση θα πρέπει να διευκρινίζει λεπτομερέστερα, τα ακόλουθα θέματα.

  1. Πλήρης απόσυρση των αρμενικών δυνάμεων από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις άμεσες ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, αλλά και για τους παράνομους αρμενικούς ένοπλους σχηματισμούς του λεγόμενου NKR, το οποίο de facto δεν υπάρχει, αλλά που προσπαθεί να προσποιείται ότι είναι κάτι το ίδιο.
  2. Προσδιορισμός κρατικών συνόρων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.
  3. Μεταφορές διαδρόμων που πρέπει να λειτουργούν στην περιοχή. Η Τριμερής Δήλωση [Nov 10, 2020] διορθώνει σαφώς τον διάδρομο μεταφορών μεταξύ του κύριου τμήματος του Αζερμπαϊτζάν και του Ναχίσεβαν. Και η δημιουργία ενός τέτοιου διαδρόμου μεταφορών είναι επίσης προς το συμφέρον της Αρμενίας.
  4. Ο έλεγχος στο Καραμπάχ πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων ειρηνευτών και όχι των αυτοαποκαλούμενων ηγετών του ανύπαρκτου NKR.

Αυτό είναι, ο πόλεμος τελείωσε. Το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν έχει καθοριστεί, αλλά αυτή είναι η επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, επομένως, οι Αρμένιοι πρέπει να εγκαταλείψουν αυτήν την περιοχή με τα όπλα τους ».

Source