Πρώτο εμβόλιο κοροναϊού που δόθηκε σε 101χρονη γυναίκα στη Γερμανία

Το πρώτο εμβόλιο κοροϊού στη Γερμανία δόθηκε χθες σε κατοίκους και νοσηλευτικό προσωπικό ηλικιωμένου γηροκομείου στην πολιτεία Sachsen-Anhalt. Το πρώτο εμβόλιο ήταν ο 101χρονος Edith Kwoizalla που έμεινε σε αυτόν τον κοιτώνα. Στη συνέχεια, 40 από αυτούς που έμεναν στο γηροκομείο εμβολιάστηκαν, ενώ 10 από τους 40 υπαλλήλους περίθαλψης ήθελαν να εμβολιαστούν. Η εκστρατεία εμβολιασμού στη Γερμανία ξεκινά επίσημα σήμερα σε περισσότερα από 400 κέντρα.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμοι για τη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία της χώρας και είπε “Τα κέντρα εμβολιασμού είναι έτοιμα να ξεκινήσουν, οι ομάδες εμβολιασμού περιμένουν”. Στη Γερμανία, θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους εργάζονται σε γηροκομεία ηλικίας άνω των 80 ετών και σε νοσοκομειακό προσωπικό που εργάζεται ιδιαίτερα σε κίνδυνο σε μονάδες όπως η εντατική περίθαλψη και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Αναφέρεται ότι συνολικά περίπου 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα παρασχεθούν έως τα τέλη Μαρτίου. Δεδομένου ότι το εμβόλιο πρέπει να παρασκευαστεί σε δύο δόσεις, αυτό το ποσό θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 5,5 έως 6 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο υπουργός Υγείας Spahn είπε ότι προβλέπει ότι όλοι οι Γερμανοί πολίτες θα λάβουν εμβολιασμούς μέχρι το καλοκαίρι. Στη Γερμανία, χρησιμοποιείται το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer. Εάν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων επιτρέπει το εμβόλιο του Moderna από τις ΗΠΑ έως τις 6 Ιανουαρίου, η προμήθεια και η εφαρμογή αυτού του εμβολίου περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με ειδικούς, το 60 έως 70 τοις εκατό του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η YouGov από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, το 65% των πολιτών στη Γερμανία είναι ευπρόσδεκτοι στον εμβολιασμό. Το 32% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήθελαν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 33% αποφάσισε να εμβολιαστεί, αλλά ήθελε να δει πρώτα τα αποτελέσματα του εμβολίου, το 19% δήλωσε ότι ήταν κατά του εμβολίου και το 16% ήταν αναποφάσιστοι. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (57 τοις εκατό) δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις παρενέργειες του εμβολίου, ενώ το ένα τρίτο από αυτούς δήλωσαν ότι δεν είχαν τέτοιες ανησυχίες.

Source