Πυραύλους έπληξαν την ιρακινή αεροπορική βάση, τραυματίστηκαν 2 δυνάμεις ασφαλείας

Η συνάντηση της Κύπρου στο Ριάντ επισκέπτεται τα τελευταία παραδείγματα περιφερειακών συνασπισμών

ΑΘΗΝΑ: Τα κοινά συμφέροντα συνενώνουν περιφερειακούς συνασπισμούς ομοίων χωρών στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο – ευνοώντας τη σταθερότητα, καταπολέμηση του εξτρεμισμού και σεβασμό του διεθνούς δικαίου – σε διμερείς και πολυμερείς μορφές.

Τα τελευταία παραδείγματα αυτού του διπλωματικού ακτιβισμού είναι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου και των ΗΑΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. και την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Σαουδική Αραβία

Οι τετράπλευρες συνομιλίες στην Κυπριακή πόλη της Πάφου σηματοδότησαν την πρώτη φορά που τα ΗΑΕ συμμετείχαν σε ένα από τα πολυμερή φόρουμ που δημιουργήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο από το 2010.

Στο Ριάντ, ο Ντέντιας και ο Παναγιωτόπουλος θα υπογράψουν Συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής μπαταρίας Patriot-2 στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να βοηθήσει το Βασίλειο στον αγώνα του ενάντια στην πολιτοφυλακή Χούτι στη γειτονική Υεμένη.

«Ο εξελισσόμενος ιστός της περιφερειακής συνεργασίας δημιουργεί μια νέα αφήγηση, η οποία σπάει το γυάλινο ανώτατο όριο της επικρατούσας, περιοριστικής αφήγησης της γειτονιάς μας ως περιοχής αναταραχών, συγκρούσεων και κρίσεων», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και οικοδεσπότης τη συνάντηση της Πάφου.

Οι τετραμερείς συνομιλίες θα επωφεληθούν από την πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ και θα μπορούσαν να προσφέρουν την ευκαιρία στο τελευταίο να συμμετάσχει σε άλλες περιφερειακές προσπάθειες.

«Μια εταιρική σχέση που περιλαμβάνει τόσο το Ισραήλ όσο και τα ΗΑΕ είναι πολύ σημαντική για την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Dendias. «Χαιρετίζουμε επίσης άλλες περιφερειακές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται με στόχο την περιφερειακή ειρήνη, όπως η Συμφωνία AlUla, καθώς και τη Σαουδική πρωτοβουλία που στοχεύει στην επίτευξη ειρήνης στη σύγκρουση στην Υεμένη».

Ο Σπυρίδων Ν. Λίτσας, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας στην Ελλάδα και στην Ακαδημία Ραμπντάν στο Αμπού Ντάμπι, δήλωσε στο Arab News: «Η συνάντηση Ελλάδας, ΗΑΕ, Κύπρου και Ισραήλ στην Πάφο σηματοδοτεί δύο βασικά γεγονότα. Πρώτον, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ φαίνονται ικανά και πρόθυμα να συμβάλουν από κοινού στη σταθεροποίηση της περιοχής. Δεύτερον, η έξυπνη διπλωματική αποτροπή παίρνει μια πιο οριστική μορφή και προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση του τουρκικού ρεβιζιονισμού στην περιοχή. “

Οι ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και η υποστήριξή της στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχουν προκαλέσει περιφερειακές ανησυχίες.

«Οι συμμαχίες σχηματίζονται είτε για να εξισορροπήσουν την απειλή ενός επιτιθέμενου είτε για να εξισορροπήσουν τη δύναμη ενός ρεβιζιονιστή ηθοποιού», δήλωσε ο Λίτσας.

«Η Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος και το Ισραήλ αποδεικνύουν ότι οι συμμαχίες μπορούν επίσης να δημιουργηθούν βάσει μιας έξυπνης προσέγγισης έναντι του αταβισμού της Άγκυρας. Η Τουρκία παράγει περισσότερο ρεβιζιονισμό από όσα μπορούν να ανεχθούν τα γειτονικά κράτη. “

Η επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας στο Ριάντ ήταν εδώ και πολύ καιρό, καθυστερούμενη λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η Αθήνα θέλει να ενισχύσει την αμυντική της συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, όπως έχει κάνει με τα ΗΑΕ.

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-15 της Σαουδικής Αραβίας τοποθετήθηκαν στην αεροπορική βάση της Ελλάδας στον κόλπο της Σούδας το περασμένο καλοκαίρι και οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει πολιτικές διαβουλεύσεις στο υψηλότερο επίπεδο.

Η Αθήνα στοχεύει στην προώθηση του ρόλου της στη σύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. «Αναδύεται μια ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με βάση νέες εταιρικές σχέσεις και πρωτοβουλίες που συνδέουν τον Κόλπο με τα μεσογειακά κράτη», δήλωσε ο Αριστοτέλης Τζιαμίρης, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση αυτής της σημαντικής εξέλιξης που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και απόψεις, που περιλαμβάνουν την προβολή της Τουρκίας ως ολοένα και πιο απρόβλεπτου παράγοντα και του Ιράν ως δυνητικά σοβαρής, ακόμη και υπαρξιακής απειλής».

Τον Φεβρουάριο, «η Αθήνα ίδρυσε το Φόρουμ της Φιλίας (Φιλία), το οποίο περιλαμβάνει το Μπαχρέιν, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ», δήλωσε ο Τζιμπιάρης.

«Η Ελλάδα έρχεται, χωρίς αμφιβολία, πιο κοντά σε πολλές χώρες του Κόλπου με στόχο να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα».

.Source