«Πόλεμος» στην Υεμένη, ενώ ένα αεροπλάνο που μετέφερε μέλη της κυβέρνησης προσγειώθηκε. 26 νεκροί (φωτογραφία-βίντεο)

50 τραυματίες – Κυβερνητικά μέλη που επιστρέφουν από τη Σαουδική Αραβία για διαπραγματεύσεις με αυτονομιστές

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σε επίθεση στο αεροδρόμιο του Άντεν, όταν ένα αεροπλάνο που μεταφέρει τη νεοσύστατη κυβέρνηση της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία προσγειώθηκε εκεί, σύμφωνα με ιατρικές πηγές στο AFP.

Ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις και πυρκαγιές στο αεροδρόμιο αμέσως μετά το αεροδρόμιο.

Ένας δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο εκρήξεις είχαν πραγματοποιηθεί καθώς το αεροπλάνο προσγειώθηκε και οι αξιωματούχοι είχαν αρχίσει να κατεβαίνουν.

Μέλη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Maine Abdulmalik, καθώς και του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, Mohammed Saeed al-Aber, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο προεδρικό παλάτι της πόλης, ανέφεραν τα Σαουδικά ΜΜΕ.

“Είμαστε καλά”, έγραψε στο Twitter ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Ahmed bin Mubarak.

Μια τοπική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι τρεις εκτοξευτές χειροβομβίδων χτύπησαν το σαλόνι του αεροδρομίου.

Η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση περιλαμβάνει την αυτονομιστική κυβέρνηση του Προέδρου Abd-Rabbu Mansour Hadi ավի στο νότο. Και οι δύο ομάδες είναι οι κύριες φατρίες της Υεμένης στο νότο, υποστηριζόμενες από μια συμμαχία υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία που καταπολεμά το κίνημα Houthi, το οποίο είναι σύμμαχο με το Ιράν και ελέγχει τον Βορρά.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ekhbaria της Σαουδικής Αραβίας μεταδίδει εικόνες χαλασμένων αυτοκινήτων και σπασμένου γυαλιού. Ο λευκός καπνός ανέβαινε.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στο νότιο λιμάνι του Άντεν για μια αυτονομιστική διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης Χάτζ και της κυβέρνησης. Οι αυτονομιστές (Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο (SEC), που επιδιώκουν την ανεξαρτησία για τη νότια Υεμένη, δήλωσαν την αυτονομία του Άντεν νωρίτερα φέτος, πυροδοτώντας βίαιες συγκρούσεις και περιπλέκοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ σε μια γενική εκεχειρία.

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα αυτό το μήνα που περιλάμβανε αυτονομιστές.

Η κυβέρνηση έφτασε στο Ριάντ, όπου οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν συνομιλίες για περισσότερο από ένα χρόνο μέσω της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source