Πόση προστασία παρέχει τα εμβόλια Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson;

Πόση προστασία παρέχει τα εμβόλια Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson; Περίληψη Δεδομένων Ιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών տվյալների Καποδιστριακού

Με βάση τα δεδομένα κλινικών δοκιμών εμβολίων Pfizer, Moderna և Johnson & Johnson, η προστασία του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες.

Στην πραγματικότητα, αναμένεται ότι αυτή η περίοδος θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει, καθώς ποικίλλει από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.

Η ανοσία που παρέχεται από το εμβόλιο αναμένεται να είναι τουλάχιστον έξι έως οκτώ μήνες.

Γιατροί Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Ιάνης Δανάσης και Τάνος Δημόπουλος, Πρύτανης της Εθνικής Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρύτανης ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα

Οι ασθενείς με πιο σοβαρή νόσο έχουν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από εκείνους με ηπιότερη νόσο. Το παράδοξο είναι ότι επειδή η ανοσία που προκαλείται από εμβόλιο είναι παρόμοια με την ανοσία που αποκτήθηκε μέσω μιας πιο σοβαρής λοίμωξης στα αυγά, είναι πιθανό πολλά εμβολιασμένα άτομα να έχουν καλύτερη ανοσία από τα περισσότερα μολυσμένα άτομα.

Ωστόσο, τα αντισώματα σταδιακά θα μειωθούν και όταν φτάσουν στο όριο ασφαλείας, το άτομο θα είναι και πάλι ενεργό, αν και η μόλυνση μπορεί να είναι ηπιότερη. Κύτταρα μνήμης Β που παραμένουν στο σώμα μπορεί δυνητικά να αναπαράγουν αντισώματα υπό την επίδραση του ιού, προσαρμόζοντας γρήγορα σε ένα άλλο στέλεχος του ιού, παρέχοντας έτσι μακροπρόθεσμη «ασφάλεια» από τουλάχιστον κάποια σοβαρή ασθένεια. Οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν το κατώτατο όριο κάτω από το οποίο τα αντισώματα δεν θα είναι πλέον προστατευτικά, θα απαιτηθούν ενισχυτικές δόσεις.

Η Pfizer և Moderna έχει αναπτύξει κλινικές δοκιμές για να μάθει πόσο καιρό η δόση διεγερτικού παρατείνει την ανοσία դրանց εάν τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά έναντι νέων στελεχών և Το εμβόλιο Johnson & Johnson δοκιμάζεται σε δύο δόσεις.

Τα εμβόλια είναι προς το παρόν αποτελεσματικά έναντι των περισσότερων μεταλλάξεων ιών, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει εάν ο ιός συνεχίσει να μεταλλάσσεται. Το πιο σημαντικό είναι να εμβολιάζουμε γρήγορα τον πληθυσμό, επειδή όσο περισσότερο «κυκλοφορεί» ο ιός, τόσο πιθανότερο είναι να μετατραπεί σε πιο ανθεκτικά στελέχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source