Πόσο σοβαρή θα έχετε ο κοραναϊός κρύβεται στα γονίδιά σας

πανό8

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης της Κωνσταντινούπολης διαπίστωσαν ότι τα άτομα με την παραλλαγή γονιδίου Β Mannan Binding Protein (MBL2) είναι πιο ευάλωτα στον νέο τύπο ιού κορώνας.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα άτομα με αυτόν τον γονότυπο είναι 10 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και 3 φορές πιο πιθανό να ληφθούν εντατική θεραπεία. Μιλώντας στο NTV, ο Λέκτορας γιατρός Alpay Medetalibeyoğlu είπε: «Είδαμε ότι τα άτομα με αυτόν τον γονότυπο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρές καταστάσεις όπως η πήξη του αίματος και η κήλη κυτοκίνης όταν παίρνουν έναν νέο τύπο ιού κορώνας. Η μελέτη μας αποκαλύπτει σαφώς τη σχέση μεταξύ της γενετικής και τη σοβαρότητα της νόσου. “Ωστόσο, συνιστούμε στα άτομα με αυτήν τη γονιδιακή παραλλαγή να έχουν προτεραιότητα στις μελέτες εμβολιασμού.”

Επιστημονικές μελέτες για την πανδημία του ιού της κορώνας, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συνεχίζονται χωρίς να επιβραδύνονται στη χώρα μας και παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησαν μια σημαντική μελέτη στον τομέα τους αποδεικνύοντας τη σχέση μεταξύ γενετικών παραγόντων και της σοβαρότητας του Covid-19.

Το Covid-19 έχει θανατηφόρο πορεία σε μερικούς νέους ασθενείς χωρίς βασικούς παράγοντες. Παρατηρήθηκε ότι ορισμένοι ηλικιωμένοι ασθενείς με προβλήματα υγείας στην πλευρά τους παρακολούθησαν πολύ ήπια.

Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι η κατάσταση μπορεί να οφείλεται στη γενετική σύνθεση των ανθρώπων.

Με βάση αυτό, οι ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν τη σχέση μεταξύ γενετικών παραγόντων και της πορείας της νόσου Covid-19, διερεύνησαν εάν η παραλλαγή του γονιδίου Β του Μαννάν Binding Protein (MBL2) στην αλληλουχία νουκλεϊκών οξέων κωδικονίου 54, η οποία αποτελεί έναν από τους γενετικούς κωδικούς στο ανθρώπινο DNA, έκανε χειρότερη τη μόλυνση Covid-19.

ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ 284 ΑΝΑΛΥΤΩΝ

Οι γενετικοί κώδικες 284 ασθενών Covid-19 εξετάστηκαν και τα δεδομένα συγκρίθηκαν με τα δείγματα μιας ομάδας ελέγχου 100 υγιών ανθρώπων. Οι ασθενείς Covid-19 χωρίστηκαν σε υποομάδες σύμφωνα με τα κλινικά χαρακτηριστικά τους και άλλες ασθένειες που είχαν αναλυθεί. Τα DNA όλων των ασθενών και των ατόμων στην ομάδα ελέγχου εξετάστηκαν για παραλλαγή Α και Β στο γονίδιο MBL2.

πανό134

Ο γονότυπος Β είναι 10 φορές πιο συχνός σε ασθενείς με COVID-19

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν, εξηγώντας ότι ο γονότυπος Β του γονιδίου MBL2 ήταν πιο συχνός στην ομάδα ελέγχου μεταξύ των περιπτώσεων Covid-19.

Κατά συνέπεια, ο γονότυπος Β του γονιδίου MBL2 ήταν 10,9 πιο συχνός σε ασθενείς με Covid-19, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 1% στην ομάδα ελέγχου. Από την άλλη πλευρά, οι πολυπαραγοντικές αναλύσεις που προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το φύλο και τις γενετικές παραλλαγές MBL2 αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς με γονότυπους Β ή Β είχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου σε σύγκριση με τους ασθενείς με Covid-19 με αναφορά στον γονότυπο Α. Η αναλογία πιθανότητας για σοβαρή ασθένεια εξηγείται ως: 5,3 για τον γονότυπο Β και 2,9 για τον γονότυπο Α, αντίστοιχα.

3 φορές πιο πιθανό να ληφθούν εντατικά

Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με γονότυπο Β ήταν επίσης πιο πιθανό να ληφθούν σε εντατική φροντίδα. Η πιθανότητα να μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν 19,6 για τον γονότυπο Β και 6,9 για τον γονότυπο ΑΒ.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των παραλλαγών γονότυπου όσον αφορά τη θνησιμότητα 28 ημερών ή την ανάπτυξη δευτερογενούς βακτηριακής μόλυνσης.

“ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΕ ΓΕΝΟΤΥΠΗ Β ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΥ”

Κάνοντας μια δήλωση σχετικά με το θέμα στο ntv.com.tr, Διδάσκων Expert Dr. Ο Alpay Medetalibeyoğlu είπε, «Η μελέτη μας αποκάλυψε τη σοβαρότητα μεταξύ των γενετικών παραγόντων και της νόσου Covid-19. Η παρουσία παραλλαγών Β του γονιδίου MBL2 στο κωδικόνιο 54 που σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα MBL2 μπορεί να θέσει υψηλό κίνδυνο για μια πιο σοβαρή κλινική πορεία του Covid-19 από ορισμένες απόψεις. Έχουμε δει ότι η ασυλία των ατόμων με αυτόν τον γονότυπο δεν είναι σε επίπεδο για να νικήσει την ασθένεια ή ότι οι ασθενείς με Covid-19 είναι πιο ευάλωτοι σε ενδοκυτταρική αναπαραγωγή και επαρκή ανοσοαπόκριση, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Τα ευρήματά μας δείχνουν τη μελλοντική χρήση της πρωτεΐνης MBL ως πιθανούς θεραπευτικούς παράγοντες. Ωστόσο, προτείνουμε επίσης να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα με παραλλαγές Β κατά τη διάρκεια μελετών εμβολιασμού ».

Source