Πότε έγινε η ανεξέλεγκτη πανδημία;

Λέγεται ότι οι επιδημίες αντιμετωπίζονται μελλοντικά, αλλά μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο προς τα πίσω.

Η επιδημία Covid-19 σκότωσε 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Γουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019.

Τώρα, οι ειδικοί συνεχίζουν να ερευνούν πότε ο ιός είναι εκτός ελέγχου παγκοσμίως.

Και φυσικά, τα μαθήματα για το μέλλον έχουν επίσης ιδιαίτερη σημασία.

«Η προσέγγιση ήταν το μεγαλύτερο λάθος»

Αν και μερικές φορές αντιφατικές, οι ιστορίες που λένε οι επιστήμονες έχουν ένα κοινό κοινό:

Ξαφνικά συνειδητοποιήθηκε σε επιστημονικούς κύκλους ότι αυτή ήταν μια πολυαναμενόμενη πανδημία, αλλά αντιμετώπισαν το λάθος των πολιτικών κύκλων να το αντιμετωπίσουν ως «επιδημία της γρίπης» και όχι ως νέο κοροναϊό.

Ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η εξάπλωση της επιδημίας είναι εκθετική στη φύση και απρόβλεπτη όσον αφορά τη δυναμική της, άλλα επισημαίνουν ότι χάθηκαν ευκαιρίες σε πολλά σημεία, καθώς το Covid-19 άρχισε να εξαπλώνεται αλλού λίγο μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Κίνα.

Η λέξη «πανδημία»

Εργασία στον τομέα της επιδημιολογίας από το Harvard TH Chan School of Public Health, Assoc. Δρ. Ο William Hanage περιγράφει τη σχέση του με τη λέξη “πανδημία” με τις ακόλουθες λέξεις:

«Χρησιμοποίησα για πρώτη φορά τη λέξη πανδημία σε ένα μήνυμα που έστειλα στον φίλο μου στις 28 Ιανουαρίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε κηρύξει μια διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Θυμάμαι ότι σκέφτηκα ότι αν ήταν η H1N1 (γρίπη), θα ούτως ή άλλως θα ονομάζεται πανδημία.

«Αν και η ίδια η λέξη δεν έχει πρακτική δύναμη, είναι ισχυρή η ενημέρωση των ανθρώπων για δράση. Αλλά η καθυστέρηση δεν βοήθησε.

«Ακόμα και αργότερα είδαμε την εξάπλωση του ιού εκτός της Κίνας. Ήταν μια πολλαπλή εξάπλωση. Ήξερα ότι οι ειδήσεις για το θάνατο που επιταχύνθηκαν μετά την ανακοίνωση των δύο πρώτων περιπτώσεων στο Ιράν θα μας έβαλαν σε δίνη.

“Ήμουν σε μια συνάντηση. Οι άνθρωποι μιλούσαν για τη σοβαρότητα της εκδήλωσης. Μιλούσα επίσης για ανθρώπους που βήχα στο αεροπλάνο. Τότε κάποιος τελείωσε την πρότασή μου και είπε,” Οι άνθρωποι άρχισαν να γίνονται πεισματάρης. “

Ο πρώτος κανόνας της διαχείρισης πανδημίας: Μιλήστε πριν ανατρέψετε τη λέξη “

Το Hanage συνέχισε ως εξής:

“Ο πρώτος κανόνας της καλής διαχείρισης πανδημίας είναι ότι πρέπει να το πεις απευθείας στους ανθρώπους. Πες το αμέσως. Απαιτήσεις εξηγήσεις αυτού του είδους ήταν απαραίτητες. Αλλά μέχρι τον Μάρτιο, η επιδημία αγνοήθηκε από αξιωματούχους δημόσιας υγείας που αγνόησαν τους κινδύνους.”

«Οι προσπάθειες παρέμειναν ατελείς»

Κοιτάζοντας πίσω, το Hanage εκπλήσσεται περισσότερο από την έλλειψη συγκεκριμένων προσπαθειών που πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καταβάλλουν αποτελεσματικότερα για την καταπολέμηση της αρχικής εξάπλωσης λοιμώξεων.

Αλλά η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία, σύμφωνα με τον Hanage, ήταν πώς άλλες χώρες ανταποκρίθηκαν στο ξέσπασμα στη Βόρεια Ιταλία, το πρώτο σοβαρό ξέσπασμα της Ευρώπης:

“Το σημείο που έσπασε, όπως το είδα, ήταν ότι άλλες χώρες δεν έδωσαν προσοχή σε αυτό που συνέβαινε στην Ιταλία.”

Ο Hanage λέει ότι ακόμα και τώρα υπάρχει η ίδια ψυχική ασυμφωνία στους κύκλους πολιτικής και μεταξύ των ατόμων.

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που είναι σαφές, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η πιθανότητα έχει χαθεί.

Οι άνθρωποι έφεραν από την Κίνα στις ΗΠΑ

Ένα άρθρο του Michael Worobey και των συναδέλφων του που παρακολουθεί την εξέλιξη του ιού και δημοσιεύθηκε στο Science τον Οκτώβριο υποδηλώνει ότι, σε αντίθεση με ορισμένες αφηγήσεις, κάποιες πρώτες προσπάθειες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές στην «καταστολή» των πρώιμων αναδυόμενων συστάδων από ό, τι ήταν κατανοητό στο χρόνο.

Στο δημοσιευμένο άρθρο, «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γρήγορες πρώιμες παρεμβάσεις αποτρέπουν επιτυχώς την πρώιμη είσοδο του ιού από τη διάδοση στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια, η μετάδοση του ιού από την Κίνα στις ΗΠΑ και την Ιταλία προκάλεσε το μακροπρόθεσμο δίκτυο εξάπλωσης στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. δημιουργήθηκαν “δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν.

Στη συνέχεια του άρθρου, αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση Τραμπ έφερε 40 χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες από την Κίνα στη χώρα τους, παρά το γεγονός ότι εμπόδισε τα ταξίδια τους στην Κίνα.

Ο Worobey λέει ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία από τις “σειριακές, πολλαπλές καταχωρίσεις του ιού που προκάλεσαν μεγάλες επιδημίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη”.

Με άλλα λόγια, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας έμαθαν τα λάθη μαθήματα ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η ασθένεια επειδή δεν βλέπουν νέες μολύνσεις στη χώρα τους.

Ο Peter Forster του Πανεπιστημίου του Cambridge, ο οποίος έκανε τη δική του ανάλυση για την εξάπλωση του ιού με ένα ιστορικό μετάλλαξης, διαφωνεί με την ιδέα του Worobey για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Προτείνοντας μια διαφορετική πορεία για λοιμώξεις, τα αποτελέσματα του Forster είναι παρόμοια με αυτά του Worobey.

Όπως ο Hanage και ο Worobey, πιστεύει ότι η ανίχνευση του ιού σε πρώιμο στάδιο, η οποία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος, μπορεί να έχει κάνει τη διαφορά.

“Έστειλα ένα μήνυμα στον Chris Whitty (Επικεφαλής της Διοίκησης Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου) που το πρότεινε πολύ σύντομα. Αλλά δεν έλαβα απάντηση. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο ιός εξαπλώθηκε παντού.

“Αυτό που με έκανε να πιστέψω ότι στα μέσα Ιανουαρίου ήταν σοβαρό ήταν το ποσοστό θανάτων έως την ανάκαμψη στην Κίνα. Τώρα γνωρίζουμε ότι τα ασυμπτωματικά περιστατικά δεν αναφέρονται, αλλά αυτό θα έπρεπε να ήταν προειδοποίηση.”

«Η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει»

Αυτό που έχει καταστεί σαφές σε όλους είναι ότι πρέπει να αλλάξει μια ευρύτερη νοοτροπία που έχει από καιρό επικεντρωθεί στην επιδημία της γρίπης ως η πιο πιθανή πηγή παρακολούθησης των αναπνευστικών ασθενειών και της «επόμενης πανδημίας».

Λέγοντας ότι η ειδικότητά του είναι να παρακολουθεί τον τρόπο ανάπτυξης των ιών, ο Forster λέει, “Μπορώ να πω ότι πρέπει να παρακολουθείτε τον τρόπο με τον οποίο ο ιός μεταλλάσσεται πολύ συχνά”.

Ο Worobey και οι συνάδελφοί του κατέληξαν σε παρόμοιο συμπέρασμα στο έργο τους. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη δυνητική αξία της οικοδόμησης έντονων, κοινοτικών επιπέδων παρακολούθησης ιών αναπνευστικού επιπέδου, όπως η Μελέτη Γρίπης του Σιάτλ σε μια προ-πανδημική εποχή.

“Η ανίχνευση περιπτώσεων νωρίτερα προτού μετατραπούν σε επιδημία έχει ασύγκριτη αξία κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου.”

Σύμφωνα με τον Hanage, τα μαθήματα που πρέπει να αντληθούν είναι πιο περιεκτικά. Λέγοντας “Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν λάθη”, εξηγώντας παράλληλα τα λάθη βήματα, ο Hanage καταλήγει:

“Αλλά το να μην μαθαίνουμε από λάθη είναι απαράδεκτο”

(BBC)

.Source