Πότε είναι το Nowruz; Πότε θα γιορτάζονται οι διακοπές του 2021 στο Newruz;

Nevruz, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά γραπτώς σε περσικές πηγές τον 2ο αιώνα, Ράν και αντιπροσωπεύει την πρώτη ημέρα του έτους σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μπαχάι. Στο σημερινό Ιράν, γιορτάζεται ως γιορτή, αν και δεν έχει ισλαμική προέλευση. Ακολουθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τις διακοπές Nevruz ή Newruz …

ΠΟΤΕ ΝΑ ΝΕΒΡΟΥΖ (ΝΕΟΥΡΟΥΖ) ΗΜΕΡΑ;

Το Nowruz, ή απλά το Nevruz, συμβολίζει την παραδοσιακή Πρωτοχρονιά που γιορτάζεται από διάφορους λαούς σε όλο τον κόσμο, ή το ξύπνημα της φύσης και τις ανοιξιάτικες διακοπές. 4 εβδομάδες πριν από τις διακοπές του Nevruz, κάθε Τρίτη θα υπάρχουν ειδικές μέρες, Τετάρτη που ονομάζεται.

Μερικές κοινότητες αυτές τις διακοπές 21 Mart’ta kutlaΕνώ άλλοι γιορτάζουν στις 22 ή 23 Μαρτίου, που αντιπροσωπεύουν την αρχή της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο. Είναι επίσης μια ιερή ημέρα για τον Ζωροαστρισμό, καθώς και για τους Μπαχάι, και γιορτάζεται ως διακοπές.

Πιστεύεται ότι η γιορτή του Newroz βασίζεται στο μύθο του σιδηρουργού Kawa στην κουρδική και ιρανική μυθολογία. Ανατολία και Κεντρική Ασία τούρκικος Γιορτάζεται με την έννοια του Gökturks που αφήνει τον Ergenekon και την άφιξη της άνοιξης μεταξύ των ανθρώπων τους.

Το 2010, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε αυτό το φεστιβάλ Περσικής καταγωγής, το οποίο γιορτάζεται εδώ και 3000 χρόνια, ως το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Nevruz. Το Συμβούλιο Διατήρησης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών, που συγκλήθηκε μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου 2009 στο Αμπού Ντάμπι, το συμπεριέλαβε στον κατάλογο Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ξεκινώντας από το 2010, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου “Παγκόσμιο Φεστιβάλ Nowruz “ Αποδέχεται ως.

Προέλευση ονόματος

Η λέξη είναι παλιά Από Περσικά εισόδημα: σημαίνει νέο Ναβά και σημαίνει φως της ημέρας / ημέρα r? za? h σχηματίζεται συνδυάζοντας. Σημασία “νέα μέρα / ηλιοφάνεια ” και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται με την ίδια έννοια στα σημερινά Περσικά (nev: νέο + ruz: ημέρα; που σημαίνει “νέα μέρα”)

Σημασία της ημέρας στις ιρανικές γλώσσες Ρουζ (Περσικός), Ροκ (Beluçca), Ροκ (Ζαζάκι), Ροζ (Soranice) ναι Η μέρα (Kurmanji) λέξεις Proto-Iran “RauçaΑυτό είναι το παλιό ινδοευρωπαϊκό που σημαίνει Φως *Διασκεδαστικο– ρίζα λέξεων. Από την παλαιότερη μορφή, σχηματίστηκαν επίσης Luc στα ρωσικά, Licht στα γερμανικά, Leukos στα ελληνικά, Lux στα λατινικά, ελαφριά στα αγγλικά και Luy στα αρμενικά. Στα Πρωτο-Ιρανικά έχει εμφανιστεί μια μικρή καθυστέρηση ήχου όπως στα Ρωσικά και επίσης ο ήχος «L» έχει αλλάξει σε «R».

Είναι μια αρχαία ιρανική γλώσσα Avesta στη γλώσσα Ραοκά Στην εποχή του ουσιαστικά σήμαινε Φως. Το Rochish χρησιμοποιείται στην παλιά ινδική-αριανή γλώσσα (η γλωσσική ομάδα που υπάρχει στη Βόρεια Ινδία σήμερα).

Τα αρχεία όπου ο όρος Nevruz εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία είναι εκείνοι της Περσικής Αυτοκρατορίας τον 2ο αιώνα μ.Χ.Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλά έθνη που ζούσαν κάτω από την Περσική Αυτοκρατορία πολύ νωρίτερα (μεταξύ 648 και 330 π.Χ.) έφεραν δώρα στον Περσικό Σάχη την ημέρα του Νεβρούζ.

Το Nevruz γιορτάζεται επίσης σε άλλες τουρκικές πολιτείες και κοινότητες. Από αυτά, το Novruz στο Αζερμπαϊτζάν, το Nawrız meyram (?????? ???????) στο Καζακστάν, το Nooruz (??????) στο Κιργιστάν, εννέα Μαρτίου στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, Κριμαία Είναι γνωστό ως Navrez στους Τούρκους και Mevris στη Δυτική Θράκη.

Πώς γράφεται στα Περσικά Νουρουζντούρ. Στο Καζακστάν, κατάσταση τουρκικής καταγωγής (?????? ???????) Διακοπές στο Νουρούζ Γιορτάζεται με το όνομα Nevruz στην Αλβανία, ονομάζεται Sultan Nevruz.

Ιστορία και παράδοση

Η παράδοση του Nevruz χρονολογείται από τις ημέρες λίγο πριν από το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων στην ιστορία, δηλαδή πριν από 15.000 χρόνια. Ο θρυλικός Περσικός Βασιλιάς Τζάμσιντ αντιπροσωπεύει τη μετάβαση των Ινδο-Περσών από το κυνήγι στην κτηνοτροφία και την εγκατασταθείσα ζωή. Σε εκείνες τις εποχές, οι εποχές ήταν πιο ζωτικής σημασίας στην ανθρώπινη ζωή από ό, τι είναι σήμερα, και όλα όσα σχετίζονται με τη ζωή ήταν στενά συνδεδεμένα με τις τέσσερις εποχές. Η άνοιξη που ήρθε μετά από έναν δύσκολο χειμώνα σήμαινε ότι η μητέρα φύση ξύπνησε από τον ύπνο της με λουλούδια, πράσινα φυτά και το γέννα των βοοειδών, μια μεγάλη ευκαιρία και την αναβίωση της αφθονίας για τα ανθρώπινα όντα. Λέγεται ότι ο βασιλιάς Cemşid ξεκίνησε αυτές τις γιορτές του Nevruz σε μια τέτοια περίοδο..

Ο Ζόροστερ, ένας από τους αρχιτέκτονες της ιρανικής κοσμολογίας και ο Προφήτης των Ζωροαστρίων, είναι το άτομο που θεσμοθέτησε πολλές διακοπές. Νουρούζ, “μπορεί“Είναι μια από τις αργίες που ιδρύθηκε από τη Ζαρατούστρα.

Δώδεκα αιώνες αργότερα, το 487 π.Χ., ο Μέγας Δαρείος γιόρταζε τον Νέβο στο νεόκτιστο παλάτι του στην Περσέπολη. Τα πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτές οι γιορτές έχουν πολύ ιδιαίτερο νόημα. Μόνο την ημέρα του Nevruz στις 06:30 το πρωί, οι πρώτες ακτίνες του ήλιου συνέπεσαν με τη μεγάλη αίθουσα υποδοχής στο παρατηρητήριο και αυτή η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μόνο μία φορά κάθε 1400 χρόνια. Αυτή η κατάσταση συνέπεσε επίσης με την Πρωτοχρονιά των Βαβυλωνίων και των Εβραίων, και ως εκ τούτου είναι σαφές ότι αυτές οι γιορτές θεωρήθηκαν πολύ ευοίωνες και σημαντικές για τις αρχαίες κοινωνίες. Περσέπολη πανεπιστημιούπολη, ή τουλάχιστον το παλάτι του Apadana, και “Αίθουσα εκατό στηλών ” Θεωρείται ότι χτίστηκε για να γιορτάσει τον Nevruz. Δυστυχώς, ο Nevruz δεν αναφέρεται στις παλιές επιγραφές.

Ο Νουρούζ στο Ιράν

Το Νεβρούζ είναι οι πιο σημαντικές διακοπές στο Ιράν. Το Nowruz, που είναι η πρώτη ημέρα του Farvardin, ο οποίος είναι ο πρώτος μήνας σύμφωνα με το ιρανικό ηλιακό ημερολόγιο, γιορτάζεται ως αργία 5 ημερών (20-24 Μαρτίου) στο Ιράν. Νουρούζ ΝέαΟ Haci Firuz, ο οποίος είναι ο ηγέτης, διανέμει δώρα σε παιδιά μεταξύ αυτών των ημερομηνιών, παρόμοια με τον Άγιο Βασίλη στον Χριστιανισμό.

Νιούρουζ στους Κούρδους

Οι Κούρδοι γιορτάζουν το Nevruz στις 21, 22 και 23 Μαρτίου, το οποίο περιλαμβάνεται επίσης στα έργα πολλών Κούρδων ποιητών και συγγραφέων. Με αυτές τις διακοπές, οι Κούρδοι συγκεντρώνονται κυρίως έξω από την πόλη και σε ανοιχτούς χώρους και γιορτάζουν την ερχόμενη άνοιξη. Οι γυναίκες φορούν πολύχρωμα φορέματα και καλύπτουν το κεφάλι τους με λαμπερά πέπλα διακοσμημένα με πούλιες. Το σύνολο κάνει μια μεγάλη φωτιά και γιορτάζουν αυτή τη γιορτή με μεγάλο ενθουσιασμό χορεύοντας γύρω της ή πηδώντας πάνω από αυτό.

Σύμφωνα με τον Κούρδο συγγραφέα Musa Anter, ο Nevruz γιορτάστηκε αρχικά στους Κούρδους στις 31 Αυγούστου, αλλά αργότερα, με την υιοθέτηση του Αραβικού Ημερολογίου, αυτές οι γιορτές άλλαξαν τον Μάρτιο.

Το “Happy Newroz” αναφέρεται στις κουρδικές γλώσσες: Kurmanji: Newroz pîroz be !, Zaza: Newroz pîroz bo και Sorani: Newroztan pîroz bêt. Στα κουρδικά Νέα σημαίνει νέα, Roz σημαίνει ημέρα.

Blacksmith Kawa Legend

Πιστεύεται ότι το Nevruz βασίζεται στο θρύλο του Demirci Kawa μεταξύ των Κούρδων. Σύμφωνα με την κουρδική εκδοχή του θρύλου Kawa στην περσική μυθολογία, πριν από 2500 χρόνια υπήρχε ένας σιδηρουργός με το όνομα Kawa, ο οποίος ζούσε κάτω από έναν πολύ σκληρό βασιλιά του Ασσυρίου που ονομάζεται Zuhak (σύμφωνα με ορισμένες πηγές Dehak). Αυτός ο βασιλιάς ήταν ένα θηρίο και σύμφωνα με το μύθο είχε ένα φίδι σε κάθε έναν από τους ώμους του. Κάθε χρόνο, δύο νεαροί Κούρδοι φέρονταν στο παλάτι του ως θυσίες για να ταΐσουν αυτά τα δύο φίδια, και οι μάγειρες του σκότωναν αυτά τα δύο παιδιά και έβαζαν το μυαλό τους στα φίδια τους. Ταυτόχρονα, αυτός ο βασιλιάς των τεράτων εμπόδισε την έλευση της άνοιξης. Τέλος κουράστηκε από αυτή τη σκληρότητα και θέλει να κάνει κάτι Armayel και Γκάρμαιελ Οι δύο άνδρες, που ονομάστηκαν δύο, καταφέρνουν να εισέλθουν στο παλάτι του βασιλιά ως μάγειρα και να ταΐσουν τα φίδια του βασιλιά, σκοτώνουν μόνο ένα από τα παιδιά που σκοτώθηκαν και βοηθούν το άλλο να ξεφύγει κρυφά. Έτσι, μπερδεύουν τον εγκέφαλο ενός προβάτου που σφάζουν με έναν ανθρώπινο εγκέφαλο στα χέρια τους και το δίνουν στα φίδια για να σώζουν ένα παιδί κάθε χρόνο. Αυτοί οι δραπέτες πιστεύεται ότι είναι οι πρόγονοι των Κούρδων και αυτά τα παιδιά που δραπέτευαν Καφές Εκπαιδεύονται κρυφά από τον σιδηρουργό που ονομάζεται και μετατρέπονται σε στρατό. έτσι Κάουα Αυτός ο στρατός, με επικεφαλής τον, βαδίζει στο σκληρό παλάτι του βασιλιά στις 20 Μαρτίου και καταφέρνει να σκοτώσει τον βασιλιά Κάουα με σφυρί. Ο Κάουα πυροβολεί σε όλους τους γύρω λόφους και γιορτάζει αυτήν τη νίκη με εκείνους που βρίσκονται δίπλα του. Έτσι, ο κουρδικός λαός σώζεται από τον σκληρό βασιλιά και την επόμενη μέρα είναι η άνοιξη.

Τουρκικά Nevruz

Αντιπροσωπεύει την εμφάνιση των Τούρκων (Göktürks) από το Ergenekon, την άφιξη της άνοιξης και το ξύπνημα της φύσης. Γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνο από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως σήμερα από όλες τις τουρκικές φυλές και κοινότητες από το Ανατολικό Τουρκιστάν έως τα Βαλκάνια.

μια παράδοση στην Τουρκία, τις τουρκικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία που γιορτάζεται ως επίσημη αργία, από το 1995, που υιοθετήθηκε από την Ημέρα της Δημοκρατίας της Τουρκίας έχει γίνει μια μέρα.

Στο τουρκικό ημερολόγιο, μια ημέρα χωρίστηκε σε 12 μέρη, κάθε τμήμα ονομάστηκε Εποχή. Η ηλικία είναι δύο ώρες και επομένως η ημέρα είναι 24 ώρες. Κάθε ηλικία αποτελείται από οκτώ Kehs. Η 21η Μαρτίου, όταν η ισότητα ημέρας και νύχτας βιώνεται ως Πρωτοχρονιά, γιορτάζεται ως Ημέρα του Νέβρουζ. Αυτή η ημέρα και η αρχή του νέου έτους ονομάζεται Yılgayak.

Το Ημερολόγιο των Δώδεκα Ζώων και η 21η Μαρτίου, που ορίζεται ως Πρωτοχρονιά στο Ημερολόγιο της Μελίκας, αναφέρεται επίσης ως η άφιξη της άνοιξης στο Divânu Lügati’t-Türk Nevruz στην τουρκική λογοτεχνία και μουσική. Ονομάστηκαν Nevruz-ı Asl, Nevruz-Ar Arap, Nevruz-Bay Bayati, Nevruz-ı Hicaz, Nevruz-ı Acem και Nevruz-ı Seba. Έχει γιορτάσει ως διακοπές και παράδοση από πολλά κράτη στην ιστορία. Οι ανατολικές ηγεμόνες, η Αρχαία Αίγυπτος, η Περσία, ο Σαφάβιντ, ο Σασάνι, οι Μογγόλοι, οι Σελτζούκοι και οι Οθωμανοί έρχονται πρώτοι μεταξύ αυτών.

Γιορτάστηκε ως εθνική εορτή στα Σελτζούκ και την Οθωμανική εποχή, ο Νεβρούζ γιορτάστηκε με μια γιορτή με ποιήματα που ονομάζονταν Νεβρούζιε και φεστιβάλ. Η ειδικά παρασκευασμένη πάστα που ονομάζεται Nevruziye εξακολουθεί να είναι μια κουλτούρα από την Οθωμανική περίοδο και τα φεστιβάλ πάστας Mesir πραγματοποιούνται ακόμη στη Μανίσα στις 21 Μαρτίου. Μεταξύ των Αλαουϊτών και των Μπεκτάσι, πραγματοποιήθηκαν ειδικές τελετές στο Νεβρούζ, το οποίο γιορτάστηκε ως Μάρτιος Ντόκουζου, σε σχέση με το παλιό ημερολόγιο σε ορισμένες χώρες. Και πάλι, οι Ζωροαστρίδες και οι Γιαζίδης δέχτηκαν την 21η Μαρτίου ως αργία. Σε αυτή τη γιορτή, διανέμονται γεύματα και παίζονται παιχνίδια και γιορτάζεται η πρώτη ημέρα της άνοιξης.

Ergenekon Epic

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Il Khan, απόγονος του Oghuz Khan στη Μογγολική επαρχία, ο κυβερνήτης των Τατάρων, Sevinc Khan, κήρυξε πόλεμο στη χώρα της Μογγολίας. Νίκησε τον στρατό υπό τη διοίκηση του İl Han με τη βοήθεια των Κιργιζών και άλλων φυλών. Σκότωσαν όλους στη χώρα του Il Khan. Μόνο ο μικρότερος γιος του Hanl Han Kıyan κατάφερε να δραπετεύσει με τη σύζυγό του Nüküz και τον ανιψιό του. Αποφάσισαν να πάνε όπου ο εχθρός δεν μπορούσε να τους βρει. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι άγριων προβάτων, ήρθαν σε ένα στενό πέρασμα σε ένα ψηλό βουνό. Όταν ήρθαν μέσα από αυτό το φαράγγι σε ένα μέρος με ρέματα, πηγές, διάφορα φυτά, λιβάδια, οπωροφόρα δέντρα, διάφορα κυνήγι, ευχαρίστησαν τον Θεό και αποφάσισαν να μείνουν εδώ. Ονόμασαν αυτό το μέρος “Ergene Kon”, που σημαίνει “ορυχείο”. Αυτοί αυξήθηκαν οι γιοι του Κιιάν και του Νούκουζ. Τέσσερις αιώνες αργότερα, αυτοί και τα κοπάδια τους πολλαπλασιάστηκαν τόσο πολύ που δεν μπορούσαν να χωρέσουν στο Ergenekon. Το μέρος του περάσματος από το οποίο προήλθαν οι πρόγονοί του ξεχάστηκε. Αναζήτησαν διέλευση στα βουνά γύρω από το Ergenekon. Ένας σιδηρουργός είπε ότι αν το σίδερο τμήμα του βουνού έλιωνε, ο δρόμος θα μπορούσε να ανοίξει. Επένδυαν μια σειρά από ξύλο και μια σειρά από άνθρακα όπου ήταν το σίδερο και άναψαν τη φωτιά. Με εβδομήντα φυσητήρες που έβαλαν σε εβδομήντα μέρη, τους έψαξαν όλοι μαζί. Υπήρχε αρκετός χώρος για να περάσει μια λιωμένη, φορτωμένη καμήλα Οι Τούρκοι, οι οποίοι είναι απόγονοι του Ιλ Χαν, επέστρεψαν στην παλιά τους πατρίδα, δυναμώνοντας και εκδικητές τους προγόνους τους. Γιόρταζαν κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, την ημέρα που έφυγαν από το Ergenekon. Στις διακοπές αυτές, εξόργισαν ένα κομμάτι σιδήρου, όταν το σίδερο έγινε κόκκινο, πρώτα ο Hakan και μετά οι κύριοι χτύπησαν το σίδερο στο αμόνι. Σήμερα είναι τόσο φεστιβάλ ελευθερίας όσο και άνοιξη.

.Source