Πώς έγινε το Ισραήλ ο παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα εμβολίων, θα μοιραστεί το εμβόλιο με τους Παλαιστινίους;

Το Ισραήλ είναι μακράν ο παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα εμβολίων, αν και έχει θέσει νέους περιορισμούς λόγω της νέας μετάλλαξης με αυξημένη μετάδοση.

Από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, περισσότερο από το 15% του πληθυσμού της χώρας εμβολιάστηκε.

Τόσο που ακόμη και ο νεαρός πληθυσμός άρχισε να περιμένει στη σειρά για τον εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός στο Ισραήλ ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech. Από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άτομα εμβολιάστηκαν στη χώρα των 9,3 εκατομμυρίων.

Το Ισραήλ είχε ολοκληρώσει διαπραγματεύσεις για εμβόλια Biontech και Moderna μήνες πριν από την έγκρισή του. Αν και οι λεπτομέρειες δεν αποκαλύπτονται, είναι γνωστό ότι το εμβόλιο BionTech, το οποίο αξιολογήθηκε ότι έλαβε περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις στην αρχή, πληρώθηκε πάνω από την αγοραία αξία.

Μιλώντας σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης με αντάλλαγμα την ανωνυμία, αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας είπε ότι πληρώθηκαν 62 $ για το εμβόλιο.

Οι ΗΠΑ αγόρασαν αυτό το εμβόλιο με 19,50 $.

Ο Ισραηλινός Katz, υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, υποστήριξε ότι αυτή η υψηλότερη τιμή ήταν απαραίτητη λόγω του ανταγωνισμού με άλλες χώρες.

Ο Joel Greenberg της Υπηρεσίας Παρακολούθησης του BBC στην Ιερουσαλήμ υπογραμμίζει επίσης τη σημασία του Ισραήλ να είναι μια μικρή χώρα και το σύστημα υγείας να είναι προετοιμασμένο για μαζικό εμβολιασμό.

Μιλώντας από το BBC Turkish, ο Greenberg λέει ότι υπάρχει εσωτερική συζήτηση σχετικά με το θέμα της χορήγησης του εμβολίου στις Filicitins:

“Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν μιλούν για ένα κράτος” πρέπει “. Αλλά λένε ότι εάν έχουν πάρα πολλά εμβόλια θα χαρούν να τους δώσουν. Φυσικά, το Ισραήλ θα βοηθήσει επίσης την παλαιστινιακή πλευρά να πάρει εμβόλια από τον κόσμο. Αλλά δεν υπάρχει επίσημη δήλωση δέσμευσης για τη διάθεση εμβολίων.

“Εάν με κρατάς απασχολημένο, πρέπει να ικανοποιήσεις την ανάγκη εμβολιασμού σου”

Ο Γκρίνμπεργκ αναφέρει ότι γράφτηκε ότι «το Ισραήλ πρέπει να παρέχει εμβόλια στους Παλαιστίνιους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ηθικά», αναφέροντας ένα άρθρο στην φιλελεύθερη εφημερίδα Haaretz.

Ένας ειδικός στη δημόσια υγεία στη Γάζα, όπου μιλάει ο Τούρκος του BBC, ο Δρ. Αναφερόμενος στη Σύμβαση της Γενεύης, ο Mohammed abu Rayya υποστηρίζει ότι η ευθύνη για τον εμβολιασμό των Παλαιστινίων φέρει το Ισραήλ:

“Εάν με κρατάς απασχολημένο, απαιτεί από εσάς (το Ισραήλ) να καλύψετε βασικές ανάγκες, όπως υγεία, φαγητό, νερό και επικοινωνία. Εάν θέσετε τον εαυτό σας στη θέση να ελέγχετε όλους τους ανθρώπους της περιοχής, πρέπει να ικανοποιήσετε τις βασικές σας ανάγκες. Ο εμβολιασμός είναι αυτό που απαιτείται τώρα.”

Τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στην Παλαιστίνη μέσω του COVAX, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Ρωσία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για φτωχές χώρες τον Φεβρουάριο.

Ο Joel Greenberg λέει ότι ο εμβολιασμός των Παλαιστινίων είναι επίσης ζήτημα δημόσιας υγείας για τη χώρα αυτή, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στο Ισραήλ.

Η επιτυχία του Ισραήλ στον αγώνα εμβολίων κατατάσσεται σε τέσσερις κατηγορίες. Έγκαιρη παραγγελία, ψηφιακή εκτέλεση διανομής, διεύρυνση της αλυσίδας εφοδιασμού και πληρωμή του εμβολίου πάνω από την αγορά.

.Source