Πώς ήταν για σένα; Ο Des O’Driscoll επιλέγει τις καλύτερες στιγμές του 2020 στη μουσική, την τηλεόραση και άλλους τομείς

Στιγμιότυπα μουσικής:

Το Girl Band στην Κυπριακή Λεωφόρο τον Μάρτιο δεν ήταν απλώς μια λαμπρή συναυλία – ήταν επίσης η τελευταία ζωντανή εκδήλωση που έχω δει πριν από το κλείδωμα.

Κατά τη χαλάρωση των περιορισμών το Σεπτέμβριο, το Kino είχε μια σειρά συναυλιών που συμμορφώνονται με το Covid. Είδα το Gemma Dunleavy σε ένα από αυτά, και πραγματικά ένιωθα σαν μια ειδική περίσταση. Γνήσια ρίγη στο πίσω μέρος του λαιμού, και μια νότα για τον εαυτό μας ότι δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε αυτές τις περιπτώσεις δεδομένες ξανά. Δυστυχώς, βλέποντας κάποια από τις άλλες συμπεριφορές γύρω από την πόλη στο δρόμο για το σπίτι, ξέραμε ότι η ανάπαυλα δεν μπορούσε να διαρκέσει.

Η βρετανική τζαζ έχει μια στιγμή που βασίζεται στην καλύτερη παράδοση ενώ συνεχίζει να παίρνει και άλλα είδη. Θα ήθελα πολύ να έχω δει τους Matthew Halsall, Moses Boyd και Shabaka Hutchings στο Cork για το φεστιβάλ τζαζ.

Ήταν υπέροχο να βλέπω δύο Κορκ τελικά να τετράγωνα τον κύκλο σε κάποια ημιτελή επιχείρηση. O O Emperor έπρεπε να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ που ήταν στα έργα από τη δεκαετία του 1990, ενώ το post-punk συγκρότημα Nun Attax τελικά έβαλε το κλασικό “Knocknaheeny Shuffle” σε βινύλιο.

Ραδιόφωνο:

Είμαστε κάπως έτοιμοι τώρα, αλλά τον Μάρτιο, υπήρχε μια πραγματική αίσθηση φόβου γύρω από τον Covid. Άκουσα την πρώτη ανακοίνωση του Leo Varadkar για το κλείδωμα στο RTÉ Radio 1 και ένιωθα σαν μία από αυτές τις σημαντικές εκπομπές του πολέμου. Ο John Creedon επανέλαβε την παράστασή του αμέσως μετά και ίσως στην πιο τέλεια επιλογή τραγουδιού που έχω ακούσει ποτέ, πήγε κατευθείαν στο υπέροχο «Samhradh Samhradh» του The Gloaming. Η ελπίδα αποκαταστάθηκε.

Podcast:

Πού είναι ο George Gibney από το πλήρωμα των Δεύτερων Καπετάνιων, είναι μια δημιουργία που ξεπέρασε την κατάσταση του διασκεδαστικού / ενημερωτικού podcast. Ήταν πιθανώς η πιο σημαντική δημιουργία οποιωνδήποτε ιρλανδικών μέσων ενημέρωσης το 2020. Λέγοντας την ιστορία του ταπεινωμένου προπονητή κολύμβησης και τον εντοπίζει στην Αμερική, έριξε ξανά φως σε έναν άνδρα που έφυγε από την Ιρλανδία το 1994 αφού αποφασίστηκε ότι η δίκη του δεν θα Δεν προχωρήσαμε καθώς είχε παρέλθει πολύς χρόνος από τα εικαζόμενα περιστατικά. Η εκπομπή έδωσε επίσης φωνή σε όσους είχαν υποφέρει στα χέρια του ως παιδιά – και ανανέωσαν την ελπίδα ότι ο κακοποιός τους θα αντιμετώπιζε κάποια μέρα δικαιοσύνη. Συναρπαστικό αλλά λαμπρό.

Στην οθόνη:

Όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι, οι Tiger King και Normal People στις αρχές του έτους. επίσης η τρίτη ημέρα. Φαινόταν να υπάρχουν πολλά σπουδαία ντοκιμαντέρ – Attack the Devil, Hitsville: The Making Of Motown, The Hunger, κ.λπ. Από τα λίγα νέα χαρακτηριστικά που είδα, ο Parasite και ο Wolfwalkers ξεχώρισαν.

Θέατρο:

Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις, ήταν ένα θόρυβο που είδα την επαφή της Corcacorca σε ένα πράσινο στην ενορία μου, ως μέρος του ανανεωμένου φεστιβάλ θερινού καλοκαιριού του Κορκ και να έχω την ευκαιρία να μιλήσω πραγματικά με άτομα εκτός της οικογένειάς μου.

Οπτική τέχνη:

Το βραβείο πορτρέτου της Ζυρίχης στο Crawford στο Κορκ κατάφερε να νικήσει το κλείδωμα και οι συμμετοχές των νέων ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Με τις γκαλερί κλειστές, το έργο τέχνης Ardú street έκανε επίσης καλή χρήση ορισμένων τειχών της πόλης.

Άλλες καλύτερες στιγμές:

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού, ιδίως για τους πολλούς ανθρώπους που ήδη είχαν σχεδόν τα κεφάλια τους πάνω από το νερό, δουλεύοντας από συναυλία σε συναυλία. Αλλά κάποια καλά πράγματα προήλθαν από αυτές τις σκοτεινές μέρες. Πρώτον, υπάρχει πιθανώς μια ανανεωμένη εκτίμηση μεταξύ του κοινού και των πολιτικών για τη σημασία του τομέα πέρα ​​από την οικονομική μέτρηση που συνήθως είναι τόσο δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί. Η μουσική, οι ταινίες, η τέχνη, κ.λπ., παρέχουν πραγματικά μια ουσιαστική απενεργοποίηση που είναι βασική για την υγεία και την ευτυχία.

Επίσης, αυτό που στο παρελθόν ήταν ένας πολύ διαφορετικός τομέας ενώθηκε περισσότερο από ποτέ. Το έργο του Εθνικού Συμβουλίου για την Προώθηση των Τεχνών και άλλοι πίεσαν τους πολιτικούς να διαθέσουν σημαντική επιπλέον χρηματοδότηση στην περιοχή. Ακόμα και όταν τα πράγματα επιστρέψουν στο «κανονικό», αυτά τα νέα δίκτυα θα συνεχίσουν να αποκομίζουν οφέλη.

Χαρακτηριστικά:

Η προφανής έλλειψη ζωντανών εκδηλώσεων. από τους θανάτους διασημοτήτων, ο Bill Withers ξεχωρίζει. και τα ζητήματα γύρω από την ανησυχητική διαδικτυακή συζήτηση στην οποία οι άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι προωθούν την ανοχή και την ποικιλομορφία ζητώντας ουσιαστικά το κάψιμο βιβλίων από συγγραφέα με τον οποίο δεν συμφωνούν.

.Source