Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την υγεία;

Οι New York Times σε πρόσφατο άρθρο δημοσίευσαν στοιχεία που συνδέουν την περιβαλλοντική ρύπανση με την αδυναμία. Το δείγμα της μελέτης είναι δεκαοκτώ χιλιάδες Αμερικανοί.

Κατεβάστε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ IM ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Ο πάγος λιώνει, τα δάση καίγονται, πολλά ζωντανά όντα εξαφανίζονται. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει ένα χρονικό όριο για απερίσκεπτη ανθρώπινη δραστηριότητα στη Γη. Δεκάδες ταινίες έχουν προβληθεί τα τελευταία χρόνια που δραματοποιούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον πλανήτη. Αλλά για πολλούς, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι επιπτώσεις τους στον άνθρωπο είναι παρόμοιες με τις παραγωγές του Χόλιγουντ, οι οποίες απέχουν πολύ από την αλήθεια.

Οι New York Times, σε πρόσφατο άρθρο, δημοσίευσαν ερευνητικά δεδομένα που συνδέουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος με την τρέλα. Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από δεκαοκτώ χιλιάδες Αμερικανούς. Όμως η άνοια είναι ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρώπινη υγεία. Αναπνευστικές ασθένειες, αλλεργίες, λοιμώξεις με νέους ιούς και βακτήρια βρίσκονται επίσης στο τραπέζι.

“Η κλιματική αλλαγή, φυσικά, προκαλεί τεράστιες αλλαγές στην ένταση της εποχικότητας, της γεωγραφικής κατανομής, της επανεμφάνισης νέων επιδημιών βακτηρίων, ιών, όπως το SARS-CoV-2”, δήλωσε ο αντιπρύτανης του EKPA στο APE-MPE. , Καθηγητής Μικροβιολογίας, Μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Αθανάσιος Ακρης. “Θα υπάρξουν περισσότερες επιδημίες στο μέλλον, επιδημίες αν δεν συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει στον πλανήτη, το οποίο είναι πιο σημαντικό αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε το περιβάλλον και τη θέση μας σε αυτό ως σύνδεσμο στη φύση, όχι ως ρυθμιστής των πάντων και ηγέτης », προσθέτει.

Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι καταναλώνουν τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση του οικοσυστήματος τους. Από ορυκτό πλούτο σε ψάρια και ζώα. Για παράδειγμα, η λιγότερη κατανάλωση κρέατος, ζωικού γάλακτος, τυριού ή γιαουρτιού φαίνεται ασήμαντη. Αλλά μπορεί να σώσει πολλά αρόσιμη γη, υδάτινους πόρους, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αποκαταστήσει δάση και άγρια ​​ζωή, λένε οι επιστήμονες.

Μέχρι το 2050, εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα του ανθρώπινου πληθυσμού θα ζουν σε προαστιακές αστικές περιοχές, όπου είναι διαθέσιμες οι περισσότερες θέσεις εργασίας. Αναμένεται ότι αυτή η εξέλιξη θα επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα εάν η οικονομία δεν αλλάξει πορεία և οι άνθρωποι δεν υιοθετούν νέες συνήθειες.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας σήμερα, περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕγχΠ παράγεται σε πόλεις. Το κυρίαρχο “γραμμικό” οικονομικό μοντέλο (λήψη πόρων – κατασκευή – εξάλειψη), στο οποίο βασίζονται οι περισσότερες οικονομίες μετά τη βιομηχανική επανάσταση, δεν είναι πλέον βιώσιμη. Παρά την παγκόσμια ανησυχία, οι δεσμεύσεις των κρατών να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2100 ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν την αύξηση της θερμοκρασίας-στόχου 1,5 βαθμού Κελσίου. Το σενάριο 3 βαθμών Κελσίου φαίνεται τώρα πιο πιθανό, καθώς βρισκόμαστε ήδη πάνω από το επίπεδο C-βιομηχανικού 1 βαθμού.

Οι πρώτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτες, τρώγονται στους «πνεύμονες» της χώρας, στα δάση του Ολύμπου. “Η περιοχή των κωνοφόρων θα αρχίσει να αυξάνεται”, δήλωσε ο Μιχάλης Πετράκης, πρώην ερευνητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Παρατηρητηρίου Αθηνών στο APE-MPE. Αυτή είναι μια από τις συνέπειες στη χώρα μας.

“Φανταστείτε, για παράδειγμα, την εξαφάνιση των μουσώνων από τον Ινδικό Ωκεανό το 2023-2024, που τροφοδοτούν περίπου 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Είναι το ψωμί τους, το φαγητό τους. Περιμένουν από τους μουσώνες να το καλλιεργήσουν – είναι η μόνη πηγή διαβίωσης. Εάν συμβεί αυτό, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα εκτοπιστεί. Και αυτό που βλέπετε λόγω του πολέμου στη Συρία είναι ότι ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται στην ελληνική ακτή πολλαπλασιάζεται επί εκατό. Για χίλια, για ένα εκατομμύριο, για να καταλάβουμε τι μιλάμε “, προσθέτει ο Μ. Πετράκης.

Η επιδημία Covid-19 έχει περιορίσει κάπως την περιβαλλοντική ρύπανση. Η καραντίνα έχει δει την Κίνα να βελτιώνει την ποιότητα του αέρα τους τελευταίους δύο μήνες, αποτρέποντας τους θανάτους 4.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών και 73.000 ενηλίκων άνω των 70 ετών, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Αλλά η επιβράδυνση της οικονομίας όπως είναι σήμερα δεν είναι η απάντηση. Η κύρια ευθύνη βαρύνει τις κυβερνήσεις των κρατών για την πολιτική που θα εφαρμόσουν τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τη βιομηχανία μεγάλης κλίμακας, την επεξεργασία και την κυκλοφορία της οικονομίας. Φυσικά, ο καθένας μας έχει ευθύνη, λένε οι ειδικοί. Έτσι την επόμενη φορά που κάποιος αρχίζει να ταξιδεύει με αεροπλάνο, πρέπει να σκεφτεί δύο φορές. Όπως όταν χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο με τα πόδια, ανελκυστήρες ενός ή δύο ορόφων, πλαστικές σακούλες από το σούπερ μάρκετ κλπ Η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται από όλη την ανθρωπότητα, և όλη η ανθρωπότητα εξαρτάται από το περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source