Πώς ερμηνεύεται η αποκάλυψη διαφορετικών ποσοστών απόδοσης για το CoronaVac;

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, έγραψε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγόρασε επίσης και θα ξεκινήσει την εφαρμογή αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμένοι εμπειρογνώμονες της Κίνας περιέγραψαν τους τέσσερις διαφορετικούς ρυθμούς προστασίας για το coronavac.

Στην έκθεση, σημειώθηκε ότι στην Ινδονησία αναφέρθηκε ποσοστό αποτελεσματικότητας 65 τοις εκατό έναντι του Covid-19, όπου ελήφθησαν ταχύτερα βήματα για τη δημοσιοποίηση του εμβολίου από την εταιρεία Sinovac Biotech. Ωστόσο, αναφέρεται ότι 1620 άτομα συμμετείχαν στις δοκιμές στην Ινδονησία και αυτές οι δοκιμές ήταν πολύ μικρές για να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το Bloomberg που ανακοινώθηκε σε δίκη στην Τουρκία, αλλά ήταν ένα πολύ μικρό ποσοστό της δραστηριότητας 91,25’lik μια ολοκληρωμένη δοκιμή για να έχει ένα επαρκές αποτέλεσμα.

Στη Βραζιλία, όπου έγινε η πιο ολοκληρωμένη δοκιμή του εμβολίου CoronaVac με 13 χιλιάδες άτομα, τονίζεται ότι ανακοινώθηκαν στο κοινό διαφορετικά ποσοστά απόδοσης.

Το Ινστιτούτο του Bhutantan, συνεργάτης παραγωγής και έρευνας της Sinovac, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο εμπόδισε την ήπια μετάδοση του Covid-19 κατά 100 τοις εκατό και τη μέτρια και σοβαρή μετάδοση κατά 78 τοις εκατό.

Ωστόσο, το Bloomberg αναφέρει ότι ένας ιστότοπος της Βραζιλίας αναφέρει πηγές που δεν αποκαλύπτουν το όνομά της, αναφέροντας “πραγματικό” ποσοστό δραστηριότητας 50 έως 60 τοις εκατό.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι το Ινστιτούτο του Μπουτάνταν είπε ότι αυτή η έκθεση ήταν «κερδοσκοπική» και ότι θα δημοσιευθούν πρόσθετα δεδομένα.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι έχουν αναφερθεί διαφορετικά ποσοστά αποτελεσματικότητας στον αγώνα ανάπτυξης εμβολίων Covid-19, η Astra Zeneca έχει ανακοινώσει διαφορετικά ποσοστά αποτελεσματικότητας ανάλογα με τις διαφορετικές εφαρμογές δόσης και υπογραμμίζει επίσης ότι όλα τα ποσοστά που αναφέρονται είναι πάνω από το 50 τοις εκατό που απαιτείται από τις εποπτικές αρχές για έγκριση.

«Πίεση χρηματοδότησης και κύρους»

Ωστόσο, δηλώνεται ότι αυτή η σύγχυση, η οποία εμφανίστηκε σε μια εποχή που ορισμένες κυβερνήσεις υποσχέθηκαν να δώσουν στους πολίτες τους το εμβόλιο Sinovac, εγείρουν υποψίες κατά του κινεζικού εμβολίου, το οποίο αποκάλυψε λιγότερα δεδομένα ασφάλειας και δοκιμών σε σύγκριση με τους Δυτικούς ομολόγους του.

Μιλώντας στο Bloomberg, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Flinders και στην Υγεία των Επισκεπτών. Ο Νικολάι Πετρόφσκι είπε, “Σε αυτές τις δοκιμές, υπάρχει τεράστια οικονομική πίεση για να υπερβάλλουμε τα αποτελέσματα. Για να μην αναφέρουμε την πίεση του κύρους. Οι χώρες που δεν μπορούσαν να ελέγξουν σωστά την επιδημία θέλουν τώρα να υπερβάλλουν τα οφέλη του εμβολίου προκειμένου να κερδίσουν ψήφους και να ηρεμήσουν τις αντιδράσεις, σε πολλές περιπτώσεις τέτοιες υπερβολικές δηλώσεις. “έχει επίσης πολιτικό σκοπό”, λέει.

Ο Sinovac είναι εκπρόσωπος της Βραζιλίας, της Τουρκίας και της Ινδονησίας στη δίκη που αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα για να είναι διαφορετικοί εταίροι στη Βραζιλία και το Ινστιτούτο του Μπουτάν δήλωσε ότι μεταβίβασε επιπλέον δεδομένα για να εξηγήσει αυτήν την εβδομάδα.

Τονίζεται επίσης ότι το υποκείμενο των δεδομένων καθυστέρησε την έγκριση του εμβολίου Sinovac σε ορισμένες χώρες και περιοχές.

“Η Sinovac θα έστελνε το εμβόλιο στο Χονγκ Κονγκ τον Ιανουάριο. Αλλά καθυστέρησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της φάσης 3 της κλινικής δοκιμής τρεις φορές. Αυτό καθυστέρησε την αξιολόγηση των αιτήσεων”, δήλωσε ο David Hui, μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου Covid-19 του Χονγκ Κονγκ και καθηγητής αναπνευστικών ασθενειών στο κινεζικό πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η μεγάλη δοκιμή στη Βραζιλία, την οποία ο Sinovac αναφέρει ότι θα λάβει ακριβή δεδομένα για τα γεγονότα, βρίσκεται επίσης υπό αυστηρό έλεγχο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι παρατηρητές εξέπληξαν το ποσοστό αποδοτικότητας 78% που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Bhutantan. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ανακοινώθηκαν, 220 συμμετέχοντες έπιασαν το Covid-19 κατά τη διάρκεια των δοκιμών. 160 από αυτά ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και 60 ήταν μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν.

Ο Petrovsky, ο οποίος είναι επίσης ο ερευνητής διευθυντής της Vaxine Pty, η οποία αναπτύσσει επίσης ένα εμβόλιο Covid-19, τονίζει ότι εάν οι συμμετέχοντες κατανέμονται εξίσου μεταξύ των εμβολίων και της ομάδας του εικονικού φαρμάκου, το ποσοστό αποτελεσματικότητας θα πρέπει να αυξηθεί στο 62,5%.

Η Raina MacIntyre, Επικεφαλής του Προγράμματος Βιοασφάλειας στο Ινστιτούτο Kirby στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, λέει ότι οι εξωτερικοί υπολογισμοί θα είναι κερδοσκοπικοί έως ότου περισσότερα δεδομένα, όπως ο συνολικός αριθμός θεμάτων στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και του εμβολίου, αποκαλυφθούν σε δημοσιεύσεις από ομοτίμους.

Δεν είναι σαφές εάν ο Sinovac παρεκκλίνει από το πρωτόκολλό του στη δίκη του στη Βραζιλία.

Αυτό συνέβη ακριβώς με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Υπήρχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 90 τοις εκατό όταν χορηγήθηκε κατά λάθος η πρώτη μισή δόση, έπειτα μια πλήρης δόση 90 τοις εκατό και 62 τοις εκατό όταν χορηγήθηκαν δύο πλήρεις δόσεις όπως συνταγογραφήθηκε στο πρωτόκολλο.

Η Anvisa, η υπηρεσία έγκρισης φαρμάκων και θεραπείας της Βραζιλίας, ζήτησε από το Ινστιτούτο Bhutantan πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τη δοκιμή πριν εγκρίνει το εμβόλιο.

.Source