Πώς η Vitex πέρασε την πανδημία με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 8%

Ο Αρμόδιος Γιαννίδης, αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vitex, επισημαίνει στο Business Daily ότι παρόλο που τον περασμένο χρόνο ο τουρισμός υπέστη σοβαρή μετατόπιση στο “Do it Yourself” και οι ευκαιρίες για ανακαινίσεις που προσφέρονται από την πανδημία ήταν ένα ισχυρό αντίβαρο για τη συνέχιση της ανάπτυξης για το Vitex.

Το σοκ στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και οι δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην παγκόσμια βιομηχανία λόγω της πανδημίας δεν σταμάτησαν την άνοδο της ελληνικής εταιρείας Vitex, η οποία σημείωσε αύξηση των πωλήσεων το 2020 και ενίσχυσε το ανθρώπινο δυναμικό της, εστιάζοντας στην αριστεία σε κάθε υπηρεσία και προϊόν που προσφέρει.

Armodios Yannidis, αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Vitex, επισημαίνει Καθημερινά ότι παρόλο που τον περασμένο χρόνο ο τουρισμός υπέστη σοβαρά προβλήματα καθώς τα ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά, η μετάβαση στο “Do it yourself” και οι ευκαιρίες για ανακαινίσεις που προσφέρει η πανδημία ήταν ένα ισχυρό αντίβαρο για τη συνέχιση της ανάπτυξης για Vitex η οποία τα τελευταία 8 χρόνια έχει δει τις πωλήσεις της σχεδόν διπλάσιες.

Ταυτόχρονα, η ώθηση για αριστεία σε κάθε τμήμα της αλυσίδας είναι βασική αξία για Vitex η οποία, έχοντας αφήσει το σημαντικό της σήμα στην ελληνική αγορά, στοχεύει να γίνει η εθνική μάρκα στον τομέα των χρωμάτων.

  • Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας και πώς η αναταραχή στο διεθνές εμπόριο επηρέασε τη βιομηχανία;

Το 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021 η πανδημία επηρεάζει αναμφίβολα όλους, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα σε πολλούς, ωστόσο, υπήρχαν τομείς που ευνοήθηκαν εν μέρει. Φυσικά, ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και η τροφοδοσία είναι μεγάλοι χαμένοι.

Στη βιομηχανία χρωμάτων, παρόλο που το τουριστικό προϊόν χάθηκε με τα ξενοδοχεία, τα οποία αποτελούν σημαντικό όγκο πωλήσεων, παραμένοντας κλειστά, η κατανάλωση των νοικοκυριών λειτούργησε ως αντισταθμιστικός παράγοντας. Το Lockdowns αύξησε την οικιακή κατανάλωση καθώς η τάση Do-It-Yourself εντατικοποιήθηκε και πολλοί ήθελαν να ανακαινίσουν και να επισκευάσουν τα σπίτια και τους δημόσιους χώρους τους. Ταυτόχρονα, πολλές εταιρείες που αναγκάστηκαν να κλείσουν στο κλείδωμα βρήκαν την ευκαιρία είτε να μετακινηθούν είτε να ανακαινιστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση για οικοδομικά χρώματα εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ωστόσο, οι συνθήκες ήταν δύσκολες για τη βιομηχανία μας και θα ήταν ακόμη πιο δύσκολες το 2021. Τα περιοριστικά μέτρα και οι φόβοι της μειωμένης κατανάλωσης οδήγησαν τη χημική βιομηχανία σε επιβράδυνση και λειτουργία σε 78 τοις εκατό της χωρητικότητάς του.

  • Πώς αντιμετωπίσατε τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία;

Η εφοδιαστική αλυσίδα ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς επιβλήθηκαν ορισμένοι περιορισμοί και έπρεπε να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στη μεταποίηση. Στον βιομηχανικό τομέα δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τις ελλείψεις. Ακόμη και η έλλειψη ενός μόνο υλικού που συμβάλλει ελάχιστα στη διαδικασία σύνθεσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή πολλών προϊόντων στα οποία χρησιμοποιείται. Είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί πολλαπλά σοκ και αυτές οι συνθήκες ήταν μια άνευ προηγουμένου εμπειρία για την παγκόσμια βιομηχανία.

Σε ένα σημείο, το μόνο υλικό που δεν έλειπε ήταν το νερό. Αυτό οδηγεί σε αρρυθμίες. Οι ελλείψεις στις βασικές πρώτες ύλες είχαν ως αποτέλεσμα τις τιμές κάποιων τετραπλασιασμών σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο και παραμένουν υψηλές ή ακόμη και αυξήθηκαν περαιτέρω. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί πριν από το τέλος του 2021.

Διαπιστώσαμε ότι θα υπάρξουν προβλήματα λόγω περιορισμών και μειωμένης παραγωγής και αποφασίσαμε να αυξήσουμε κατά 14 τοις εκατό το ήδη υψηλό απόθεμα που διαθέτουμε, καθώς η κουλτούρα της Vitex έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει εποχιακές ή απρόβλεπτες ανάγκες της αγοράς. Κλείσαμε τη χρονιά με πολύ περισσότερο απόθεμα και προσλήψεις περισσότερου προσωπικού καθώς στοχεύουμε να καλύψουμε τυχόν κενά τη στιγμή που δημιουργήθηκε η περιοχή.

  • Έχοντας παρουσία σε ξένες χώρες, ποιες ήταν οι προκλήσεις για τη λειτουργία της εταιρείας;

Σε καθεμία από τις ξένες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία, επιβλήθηκαν διαφορετικά περιοριστικά μέτρα, όποτε δεν υπήρχε μια κοινή γραμμή που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν όλοι.

Εκτός από τα προληπτικά μέτρα που ήταν τα ίδια παντού και τα ενθαρρύνουμε, το κύριο μέλημά μας ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρχει έλλειψη στην αλυσίδα εφοδιασμού εταιρειών στο εξωτερικό. Όταν υπήρχε κίνδυνος πιθανής έλλειψης λόγω αυστηρότερων ελέγχων ή άλλων περιοριστικών μέτρων, τα αποθέματα ενισχύθηκαν προληπτικά, ενώ άλλα μέτρα βοήθησαν τους συνεργάτες μας να διατηρήσουν τις ταμειακές τους ροές, έτσι ώστε να υπάρχει ακόμα κίνηση στην αγορά.

  • Έχει υπάρξει σημαντική επίδραση στην κερδοφορία σας από τα περιοριστικά και προστατευτικά μέτρα;

Όλα τα πρόσθετα κόστη που προέκυψαν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην κερδοφορία, αλλά τίποτα δεν είναι σημαντικό ενόψει της υγείας μας, της ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησής μας και της διασφάλισης της αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πελατών.

Ως εταιρεία τα τελευταία χρόνια εφαρμόσαμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία ότι τα οφέλη και μέρος της κερδοφορίας πρέπει να διανέμονται σε όλους. Ο καταναλωτής πρέπει να αποκτήσει ένα καλό προϊόν χωρίς να χρεώνεται υπερβολικά, ο έμπορος πρέπει να αποφέρει ικανοποιητικό κέρδος και, ως εταιρεία, λαμβάνουμε ένα λογικό κέρδος.

  • Πώς ήταν το 2020 για την εταιρεία;

Κλείσαμε το έτος με αύξηση των πωλήσεων κατά 8%, ενώ για το 2021 τα πράγματα φαίνονται θετικά, αν και υπάρχει καθυστέρηση στις παραγγελίες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Λάβαμε επίσης την απόφαση να αυξήσουμε το προσωπικό μας εν μέσω μιας πανδημίας κατά 31 τοις εκατό και τώρα απασχολούμε 360 άτομα.

Δόθηκαν κίνητρα ρευστότητας στους συνεργάτες μας, για έγκαιρες πληρωμές με το πρόγραμμα να έχει μεγάλη ανταπόκριση, ενώ υπήρχε μια προσπάθεια ενίσχυσης κάθε συνεργάτη με εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει την επιχείρησή τους. Επίσης εκμεταλλευτήκαμε την τεχνολογία για να μείνουμε σε επαφή με συνεργάτες, πολλές εκπαιδευτικές συνεδρίες έγιναν on-line και ακόμη και σήμερα πραγματοποιούνται ψηφιακά τεχνικά σεμινάρια κάθε εβδομάδα.

Το εξωτερικό θερμικό σύστημα VitexTherm αποδείχθηκε επίσης ένα εξαιρετικά επιτυχημένο προϊόν, καθώς είναι ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στα πρότυπα εκείνων του εξωτερικού, αλλά έχει προσαρμοστεί στις ελληνικές απαιτήσεις και τις τιμές.

Η ζήτησή της είναι τόσο μεγάλη στην Ελλάδα και στην Κύπρο που η εταιρεία προχωρά στη δημιουργία μιας νέας μονάδας, παραγωγής και αποθήκευσης έτοιμων επιστρώσεων. Μια επένδυση 4 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνεται στο νέο τριετές επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και στοχεύει στην ανάπτυξη υποδομών στην παραγωγή και τη διανομή.

STEFANOS TSOULAKIS

.Source