Πώς μια εταιρεία ανέλαβε την αγορά ιατρικής κάνναβης του Ισραήλ;

Καθώς εταιρείες σε διάφορους τομείς αγωνίστηκαν να παραμείνουν στη ζωή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τον κοραναϊό, μια εταιρεία έχει δει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες.

Ο ισραηλινός γίγαντας ιατρικής κάνναβης Panaxia ανέφερε την Κυριακή εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων τουλάχιστον 19 εκατομμυρίων NIS για το πρώτο δημοσιονομικό τρίμηνο του 2021, μια τεράστια αύξηση 56% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με αύξηση περίπου 12,2 εκατομμύρια NIS.

Τα έσοδα της Panaxia συνέχισαν να αυξάνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με την εταιρεία να σημειώνει αύξηση 12% αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, που ανήλθε σε περίπου 17 εκατομμύρια NIS.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Panaxia Dadi Segal δήλωσε σε δήλωσή του ότι η Panaxia ήταν «περήφανη που έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2021 με έσοδα ρεκόρ και διψήφια ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο και αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους».

Ωστόσο, αυτή η μετεωρική αύξηση των εσόδων δεν φαίνεται να συνέβη λόγω της αύξησης της ζήτησης ιατρικής κάνναβης, καθώς αρκετές μεγάλες ισραηλινές εταιρείες έχουν δει τρομερές οικονομικές απώλειες κατά το παρελθόν έτος.

Η απόκλιση δεν μπορεί επίσης να αντισταθμιστεί σε μια συγκεκριμένη αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της Panaxia τα οποία, αν και σίγουρα θεωρούνται υψηλό σημείο αναφοράς όσον αφορά την ποιότητα, δεν φαίνεται να κατέχουν σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα που θα τους ξεχώριζε τόσο πολύ από τα πολλά τους ειδικευμένοι ανταγωνιστές.

Ο λόγος για την επιτυχία της Panaxia φαίνεται να βρίσκεται στον κανονιστικό τους σχεδιασμό, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο έγιναν η πρώτη – και, μέχρι στιγμής, μόνο – ισραηλινή εταιρεία που έλαβε την έγκριση του Υπουργείου Υγείας για την εμπορική εξαγωγή ιατρικής κάνναβης στο εξωτερικό.

“Τα αποτελέσματα αυτού του τριμήνου είναι τα αρχικά αποτελέσματα της εφαρμογής της εξαγωγικής στρατηγικής της Panaxia, με την έναρξη των πωλήσεων των premium προϊόντων μας στη Γερμανία και την Κύπρο”, δήλωσε ο Segal.

Έκτοτε, άρχισαν να εξάγουν ιατρικά προϊόντα κάνναβης στο εξωτερικό στην Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κύπρο, καθώς η υπόλοιπη αγορά κάνναβης του Ισραήλ εξακολούθησε να υστερεί.

Για παράδειγμα, μια άλλη από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιατρικής κάνναβης του Ισραήλ, η Seach Medical Group, ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία εξαγωγής στην Αυστραλία την Κυριακή, συμφωνώντας να προμηθεύσει εντυπωσιακούς 2 τόνους λουλουδιών κάνναβης στην αυστραλιανή εταιρεία Cannatrek μέχρι το τέλος του 2022.

Ωστόσο, για να υπογράψει αυτήν τη συμφωνία εξαγωγής, η Seach έπρεπε πρώτα να συνεργαστεί με την Panaxia για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα τους πληρούσαν τα πρότυπα που απαιτούνται από την άδεια EU-GMP της Panaxia, τα οποία διαφέρουν πολύ από τα πρότυπα που απαιτούνται για την άδεια IMC-GMP που απαιτείται για την πώληση ιατρικής κάνναβης στο Ισραήλ.

Ο Assi Rotbart, GM και συνιδρυτής της Panaxia μίλησε με το The Jerusalem Post τη Δευτέρα για να εξηγήσει πώς η Panaxia έγινε ο μοναδικός κάτοχος άδειας EU-GMP στη βιομηχανία ιατρικής κάνναβης του Ισραήλ.

“Τα πρότυπα που απαιτούνται από το EU-GMP και το IMC-GMP είναι τόσο διαφορετικά που δεν μπορείτε να το κάνετε, να κάνετε μερικές προσαρμογές και να συνεργαστείτε και με τα δύο”, είπε. “Για να διατηρήσουμε ένα IMC-GMP και ένα EU-GMP, απαιτείται να διατηρούμε ταυτόχρονα δύο συστήματα ελέγχου ποιότητας.”

Είπε ότι η διαδικασία για τη δημιουργία δύο χωριστών ρυθμιστικών συστημάτων για την εταιρεία σχεδιάστηκε περίπου δύο χρόνια νωρίτερα – προτού ακόμη επινοηθούν τα πρότυπα IMC-GMP – λόγω της μεγάλης συλλογής δεδομένων και πόρων που η εταιρεία γνώριζε ότι ένα τέτοιο έργο θα ζήτηση.

Ο Rotbart είπε στην Post ότι ενώ κάθε σύστημα αδειοδότησης έχει τα πλεονεκτήματά του, είναι και τα δύο καλά μέτρα ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

Ωστόσο, ενώ το EU-GMP αναγνωρίζεται από πολλές χώρες παγκοσμίως, ακόμη και δείχνει αρκετές ομοιότητες με το Ισραηλινό GMP – το οποίο υπάρχει για ιατρικά προϊόντα που δεν σχετίζονται με την κάνναβη – το IMC GMP ισχύει αποκλειστικά για ισραηλινές εταιρείες, αναγκάζοντας τις εταιρείες να επιλέξουν μεταξύ των δύο πρέπει να ξοδεύουμε υπερβολικό χρόνο και πόρους για τη διατήρηση δύο πολύ διαφορετικών ρυθμιστικών συστημάτων ταυτόχρονα, ή να απορρίψουμε την ιδέα της εξαγωγής κάνναβης εντελώς.

Source