Πώς ο ISI «χειραγωγούσε» τον πληροφοριοδότη του FBI για να κάνει τον χρηματοδότη του Dawood ελεύθερο από τη φυλακή του Λονδίνου (IANS Exclusive)

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλυφθεί η σχέση μεταξύ της D-Company και του ISI από το να εκτεθεί στον κόσμο, οι κορυφαίοι θάνατοι του Πακιστάν φέρεται να «χειραγωγούν» έναν βασικό μάρτυρα του FBI, ο οποίος έγινε εχθρικός και άνοιξε το δρόμο για τον χρηματοδότη του Dawood Ibrahim Jabir Motiwala, να πάει χωρίς scot σε υπόθεση έκδοσης υψηλού προφίλ που ακούστηκε στο Λονδίνο Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τις κατηγορίες και απέσυραν μια υπόθεση έκδοσης κατά του Jabir, δίνοντας μια ανάσα στον Dawood, τον πιο καταζητούμενο φυγόδικο της Ινδίας, που κηρύχθηκε παγκόσμιος τρομοκράτης από πολλές χώρες.

Ο πληροφοριοδότης του FBI και βασικός μάρτυρας στην υπόθεση του Kamran Faridi, ενός Πακιστανού-Αμερικανού που παγίδευσε τον χρηματοδότη του Dawood στη ρακέτα ναρκωτικών, φέρεται να «επηρεάστηκε» από αξιωματούχους του ISI για να δώσει μια ευνοϊκή δήλωση στο βρετανικό δικαστήριο έκδοσης που έκανε το δεξί άτομο του Dawood να απαλλαγείτε από τη φυλακή του Λονδίνου, κορυφαίες πηγές ινδικών πρακτορείων αποκάλυψαν στον IANS, ενώ εξηγούσε πώς το πακιστανικό ίδρυμα κατάφερε να σώσει τη D-company από τη δίκη σε δικαστήριο των ΗΠΑ.

Νωρίτερα βάσει πολύ ισχυρών στοιχείων, το δικαστήριο του Λονδίνου είχε εκκαθαρίσει την έκδοση του χρηματοδότη του Dawood στις ΗΠΑ. Όλες οι κατηγορίες σχετικά με τα ναρκωτικά και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εναντίον του βοηθού Dawood καθορίστηκαν στο δικαστήριο. Ωστόσο, σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο, όταν η υπόθεση οριστικοποιήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Kamran Faridi, ο βασικός μάρτυρας εξέπληξε όλους, αποκαλύπτοντας ότι πιέστηκε από τα αφεντικά του στο FBI για να παγιδεύσει τον επικεφαλής οικονομικών της εταιρείας D Jabir Motiwala σε μια υπόθεση ψεύτικου ναρκωτικού . Η πλήρης ανατροπή του πρωθυπουργού Faridi σχετικά με την ιστορία ντροπιάζει το FBI, το οποίο τελικά άφησε τις κατηγορίες εναντίον του βοηθού του Dawood.

Αξιωματούχοι της ινδικής νοημοσύνης δήλωσαν ότι ο Kamran Faridi, πρώην πράκτορας και πληροφοριοδότης του FBI, του οποίου η οικονομική κατάσταση δεν ήταν επί του παρόντος καλή, φέρεται να προσεγγίστηκε από το ISI. Κοντά στην τελική ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο, μια κορυφαία πακιστανική εφημερίδα, μέρος του παιχνιδιού του ISI, δημοσίευσε τη δήλωση του Kamran Faridi όπου αποκάλυψε ότι ο βοηθός του Dawood “παγιδεύτηκε” από αυτόν σε μια ψευδή υπόθεση. Ο Φαρίδι είπε επίσης στην πακιστανική εφημερίδα ότι αναγκάστηκε από τα αφεντικά του FBI να εμπλέξει την εταιρεία D στην παγίδα. Αλλά οι ινδικές εταιρείες δεν αγοράζουν την πλευρά του Faridi.

“Η D-company και η ISI συνεργάστηκαν για να επηρεάσουν τον Kamran Faridi. Για αυτούς ο Faridi ήταν η μόνη ελπίδα καθώς ο Jabir Motiwala είχε σχεδόν χάσει την υπόθεση. Το ISI sluths τελικά κατάφερε να Farid να αντιφάσει τις δικές του αποκαλύψεις για τον Jabir. Έχουμε μάθει ότι Αρχικά προσεγγίστηκαν οι συγγενείς του Kamran στο Καράτσι. Μερικοί αξιωματούχοι στην Πακιστανική Ύπατη Επιτροπή και δημοσιογράφος ενός διακεκριμένου τηλεοπτικού καναλιού του Πακιστάν με έδρα το Λονδίνο, έπαιξαν επίσης κρίσιμο ρόλο στην επισήμανση της παραποιημένης δήλωσης του Kamran Faridi, “αποκάλυψε ένας αξιωματικός της IPS του ινδικού οργανισμού.

Με υπερηφάνεια για τον ρόλο του, ένα μεγάλο Πακιστανικό κανάλι ειδήσεων, το Geo TV ισχυρίστηκε ότι «η πιο κριτική παρέμβαση στην υπόθεση ήρθε όταν το κανάλι και η αγγλική εφημερίδα του δημοσίευσαν μια ιστορία στις 19 Μαρτίου 2021, αποκαλύπτοντας ότι ένας πρώην πληροφοριοδότης του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) εμποδίστηκε να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ο Kamran Faridi ήθελε να καταγράψει την κατάθεσή του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο πρώην πράκτορας του FBI ήθελε να καταθέσει ορκώς ενώπιον του Δικαστηρίου ότι συμμετείχε στην κατάχρηση διαδικασίας παγίδα Jabir Motiwala. “Πώς ένας πρώην πράκτορας του FBI και βασικός μάρτυρας που παρέμεινε μαμά για τόσα χρόνια, έγινε εχθρικός σε τόσο αργά στάδια. Προφανώς το ISI διαχειρίστηκε αυτόν τον πράκτορα, καθώς η έκδοση του Motiwala θα είχε ανοίξει ένα κουτί σκουληκιών στο δικαστήριο των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας τον κάτω κόσμο, την τρομοκρατική σχέση μεταξύ του Dawood Ibrahim και των χειριστών του στο Πακιστάν “, ισχυρίστηκε ένας ανώτερος αξιωματικός της ινδικής υπηρεσίας.

Μετά από χρόνια πειθούς, οι ΗΠΑ απέσυραν το αίτημα έκδοσης εναντίον του Jabir Motiwala, που εμπλέκεται στο εμπόριο ναρκωτικών και χειρίζεται διεθνείς οικονομικές συμφωνίες του Dawood Ibrahim. Ο Jabir, ο οποίος πέταξε από την Κύπρο στο Λονδίνο το 2018, συνελήφθη από τη Scotland Yard κατόπιν αιτήματος του FBI. Κατά τη διάρκεια της δίκης έκδοσης στο Λονδίνο, οι δικηγόροι του FBI είχαν αποκαλύψει στο δικαστήριο ότι ο Jabir Motiwala διαχειριζόταν κεφάλαια του Dawood Ibrahim στα ΗΑΕ, τη Βρετανία και άλλες υπερπόντιες χώρες. Όσον αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών, οι πράκτορες του FBI ηχογράφησαν τον Motiwala στη φωτογραφική μηχανή, ο οποίος φάνηκε να μιλάει για χρηματοδότηση και προμήθεια ναρκωτικών από το Καράτσι στην Atlantic City. Βάσει αυτών των ισχυρών στοιχείων, το δικαστήριο είχε εκδώσει νωρίτερα την έκδοση του Jabir Motiwala στις ΗΠΑ.

–IANS ds / dpb

(740 λέξεις)

2021-04-18-08: 38: 01 (IANS)

Source