Πώς προσπαθεί ο PewDiePie να αποφύγει τους φόρους του

Ο ανεξάρτητος δημιουργός που ακολουθείται από το YouTube έχει διορίσει ως διευθυντές της βρετανικής εταιρείας του, δύο άτομα που συνδέονται με μια κυπριακή νομική εταιρεία που παρέχει «καινοτόμες και πρακτικές λύσεις σε νομικά, οικονομικά και φορολογικά θέματα».

Ο Felix “PewDiePie” Kjellberg, ο 31χρονος Σουηδός, γεννημένος στο Μπράιτον, με έδρα το Μπράιτον και έχει 108 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube, είναι ο μοναδικός διευθυντής της βρετανικής του επιχείρησης, PewDie UK Limited, από τον Απρίλιο του 2019.

Στις 22 Δεκεμβρίου, διορίστηκαν δύο επιπλέον διευθυντές στην PewDie UK Limited. Και οι δύο σκηνοθέτες – Ανδρέας Μενελάου και Ξενία Μυλέβσκα – παρείχαν διεύθυνση αλληλογραφίας στη Λευκωσία, Κύπρος, στο Companies House, το μητρώο εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η διεύθυνση της Λευκωσίας είναι η βάση της Ανδρέας Μενελάου LLC, μιας αδειοδοτημένης νομικής εταιρείας «που παρέχει υπηρεσίες σε τοπικούς και διεθνείς πελάτες στην Κύπρο και στο εξωτερικό», ισχυρίζεται ο ιστότοπός της. Ένα ξεχωριστό προφίλ του Menelaou, διευθύνοντος συμβούλου της δικηγορικής εταιρείας, λέει ότι η εταιρεία εξυπηρετεί περίπου 300 εταιρικούς και ιδιωτικούς πελάτες.

Ένας ειδικός στη φορολογία πιστεύει ότι οι διορισμοί των Μενέλαου και Μιλέβσκα θα μπορούσαν να είναι μια προσπάθεια μείωσης του φορολογικού λογαριασμού της PewDiePie στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Προσπαθούν μεταναστεύω Αυτό Ηνωμένο Βασίλειο εταιρεία προς Κύπρος.”

«Από φορολογική άποψη, αυτό που νομίζω ότι προσπαθούν να κάνουν είναι ότι προσπαθούν να μεταναστεύσουν αυτή τη βρετανική εταιρεία στην Κύπρο», λέει ο Nimesh Shah, Διευθύνων Σύμβουλος του Blick Rothenberg, μια λογιστική, φορολογική και συμβουλευτική πρακτική στο Λονδίνο. “Ο γενικός γενικός κανόνας με τον φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εάν έχετε μια εταιρεία που έχει συσταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο φορολογικός κώδικας στο ΗΒ αναφέρει ότι η εταιρεία από προεπιλογή θα υπόκειται αυτόματα στον φόρο εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι 19%.”

Στην Κύπρο, ο εταιρικός φόρος είναι 12,5%. «Εάν οι αποφάσεις, η συνολική διαχείριση και οι στρατηγικές αποφάσεις λαμβάνονται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορείτε να μεταναστεύσετε αυτήν την εταιρεία εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου για φορολογικούς σκοπούς, και ως εκ τούτου το Ηνωμένο Βασίλειο αφήνει να την εγκαταλείψει και τον εταιρικό φόρο», λέει ο Shah.

Το PewDiePie δεν θα ήταν το πρώτο: ένας ταξιδιωτικός επηρεαστής πιστεύεται ότι αγόρασε ένα ακίνητο στο Τέξας για να διεκδικήσει κατοικία στο κράτος, όπου δεν επιβάλλονται κρατικοί φόροι. “Φαίνεται σαν μια πραγματικά ρεαλιστική απόφαση να αναζητήσετε έναν τρόπο περιορισμού των φορολογικών σας υποχρεώσεων”, λέει ο Chas Lacaillade, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Bottle Rocket Management, η οποία διαχειρίζεται πολλούς μεγάλους παράγοντες επιρροής. «Είναι ένα λογικό επόμενο βήμα. Όταν οι εταιρείες γίνονται κερδοφόρες σε κάποιο βαθμό και θέλουν να προστατεύσουν τα κέρδη τους από την επιθετική φορολογία, ακολουθούν πολιτικές που περιορίζουν αυτές τις φορολογικές υποχρεώσεις. Και κορυφαίο ταλέντο, είτε στα παραδοσιακά μέσα είτε στα νέα μέσα, δεν διαφέρουν. “

«Όταν μιλάς για τους κορυφαίους καλύτερους YouTubers εκεί έξω, όπως το PewDiePie, τότε οι περισσότεροι από αυτούς θα αρχίσουν να σκέφτονται τρόπους ελαχιστοποίησης του ποσού των χρημάτων που πρέπει να πληρώσουν», εξηγεί ο Jordi van. Ο den Bussche, ένας δημοφιλής YouTuber γνωστός ως Kwebbelkop – ο οποίος εδρεύει στην Ολλανδία, όπου γεννήθηκε και αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε καμία φοροαποφυγή. “Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να το κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο μυστικό, γιατί μπορεί να είναι επιβλαβές για τη φήμη τους, αν είναι στριμμένο σε αρνητικό φως.”

«Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να το διατηρήσουν ως μυστικό όπως και δυνατόν.

«Το νησί της Κύπρου έχει μετατραπεί σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής γεωγραφικής του θέσης, των φορολογικών κινήτρων και του υψηλού βιοτικού επιπέδου», εξηγεί ο ιστότοπος της εταιρείας. «Έχοντας δημιουργήσει ένα σταθερό δίκτυο συνδεδεμένων ευρωπαϊκών και διεθνών δικηγορικών εταιρειών, είμαστε σε θέση να παρέχουμε αποτελεσματικές λύσεις στους πελάτες μας σε παγκόσμια κλίμακα εγκαίρως.»

Η σελίδα Instagram της Andreas Menelaou LLC περιλαμβάνει δημοσιεύσεις στα ρωσικά που ισχυρίζονται ότι η εταιρεία μπορεί «να εγγραφεί και να διαχειριστεί διεθνή καταπιστεύματα για εταιρικούς και ιδιωτικούς πελάτες σε διάφορα θέματα». Η ανάρτηση, που μεταφράζεται στα Αγγλικά, προσθέτει: «Η κατάλληλη χρήση του καταπιστεύματος επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να μειώσει τη φορολογία της δομής».

Σύμφωνα με το Forbes, η PewDiePie κέρδισε 15 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Το 2015, επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 κορώνων (9.000 £) από τις σουηδικές φορολογικές αρχές επειδή αποκλείει κατά λάθος τα κέρδη από την εταιρεία παραγωγής του στη φορολογική δήλωση του 2013. Τον Οκτώβριο του 2019, είπε στους θεατές μιας ζωντανής ροής ότι σκόπευε να μετακομίσει στην Ιαπωνία με τη σύζυγό του στις αρχές του 2020, αλλά «εξαρτάται από πολλά πράγματα όπως οι φόροι και οι βίζες. Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, πρέπει να είμαι στο Ηνωμένο Βασίλειο για ορισμένες ημέρες, διαφορετικά θα φορολογούνται σε άλλη χώρα.

Στην ίδια ζωντανή ροή, εξήγησε αν και δεν το υποστήριζε, θα επωφεληθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή «παίρνει λιγότερους φόρους»

Ο PewDiePie δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό μέσω των εκπροσώπων του. Δεν υπάρχει καμία συνέπεια ότι η PewDiePie ή η Μενελάου εμπλέκονται σε κάτι παράνομο ή ότι ο διορισμός δύο κυπρίων διευθυντών που εκπροσωπούν μια εταιρεία που λέει ότι μπορεί να μειώσει τους φόρους σημαίνει ότι προσπαθεί ενεργά να το κάνει. Η νομική μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων είναι συνηθισμένη μεταξύ ατόμων με υψηλή καθαρή αξία, αποτελούν μέρος μιας κοόρτης YouTubers και άλλων διαδικτυακών δημιουργών περιεχομένου.

“Του ακόμη ένα μεγάλο αν

Το αν θα λειτουργήσει είναι μια άλλη ερώτηση. «Αυτό που λέει η Εταιρεία είναι δύο στους τρεις διευθυντές που εδρεύουν στην Κύπρο, οπότε είναι αναμφισβήτητο ότι η πλειοψηφία του ελέγχου είναι εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου», λέει ο Shah. «Επομένως, η πλειονότητα των αποφάσεων θα μπορούσε να είναι εκτός του ΗΒ. Αυτό είναι ασταθές, κατά την εμπειρία μου. Θέλετε πραγματικά το 100% των ανθρώπων εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου εάν πρόκειται να κάνετε αυτή τη μύγα – και εξακολουθεί να είναι μεγάλο εάν. “

Ομοίως, ο Shah λέει ότι η HMRC, η βρετανική φορολογική αρχή, θα μπορούσε να ρίξει ένα άλλο εμπόδιο. Η φορολογική συνθήκη μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι τα κέρδη από οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο φορολογούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από ό, τι στην Κύπρο.

Αν και πληρώνει το δίκαιο μερίδιό του, ο van den Bussche δεν κατηγορεί τους επηρεαστές που επιλέγουν να δοκιμάσουν και να ελαφρύνουν τον φορολογικό τους λογαριασμό. «Οι φόροι απορροφούν», λέει. «Αν είσαι νέος, ακμάζεις, βγάζεις ένα τρελό χρηματικό ποσό και νομίζεις ότι είσαι στην κορυφή του κόσμου και στη συνέχεια ο φορολόγος λέει:« Αυτό θα είναι 40 τοις εκατό ή 30 τοις εκατό ή 20 τοις εκατό ». αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ μεγάλο χτύπημα εάν δεν ξέρετε τίποτα γι ‘αυτό. “

Source