Πώς το Ισραήλ κατάφερε να οδηγήσει τον παγκόσμιο αγώνα εμβολίων Covid-19

Το Μπαχρέιν, μια αραβική χώρα στον Περσικό Κόλπο με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο, είναι τώρα στη δεύτερη θέση στον κόσμο, εμβολιάζοντας περίπου το 3% του πληθυσμού του.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ CYPRUS ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Καθώς η μια χώρα μετά την άλλη αναπτύσσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της ενάντια στον κοροναϊό, φαίνεται ότι μια μάλλον απροσδόκητη χώρα ηγείται σε αυτόν τον «αγώνα» – το Ισραήλ. Αναμένεται ότι περισσότερο από το 10% του πληθυσμού του, περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι, ή τουλάχιστον ένας στους δέκα, θα εμβολιαστούν αυτό το Σαββατοκύριακο. Πολύ καλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Το Μπαχρέιν, μια αραβική χώρα στον Περσικό Κόλπο με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο, είναι τώρα στη δεύτερη θέση στον κόσμο, εμβολιάζοντας περίπου το 3% του πληθυσμού του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει υποσχεθεί ότι η χώρα του θα είναι η πρώτη που θα βγει από την επιδημία εάν ο λαός συνεργαστεί. Το Ισραήλ έχει κάνει μια 24ωρη προσπάθεια για να πάρει την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer / BioNTech σε 150.000 άτομα την ημέρα, σύμφωνα με το Guardian. % του πληθυσμού

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό δίνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, σε υγειονομικό προσωπικό και σε ευάλωτες ομάδες. Η χώρα συμφώνησε με την Pfizer և Moderna για την παροχή αρκετών εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων στις αρχές του 2021. Οι στρατιωτικοί γιατροί βοηθούν σημαντικά τα εμβόλια ,, Η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία κατά της παραπληροφόρησης κατά των αρνομένων εμβολίων. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη ασκήσει πίεση στο Facebook για να απαγορεύσει τους λογαριασμούς τεσσάρων ομάδων κατά του εμβολιασμού.

Οι πολίτες ενθαρρύνονται να κάνουν το εμβόλιο ως «πράσινο διαβατήριο», ένα έγγραφο που θα επιτρέπει σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να τρώνε ελεύθερα σε εστιατόρια, ταξίδια και να απαλλαγούν από τους περιορισμούς καραντίνας. Ωστόσο, αυτό το κίνητρο προκάλεσε μια αντίδραση, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι κάποιος εμβολιασμένος είναι απίθανο να μεταδώσει τον κοραναϊό.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η φιλόδοξη εκστρατεία εμβολιασμού της ισραηλινής κυβέρνησης έχει πολιτικά κίνητρα, καθώς ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει την πρόκληση της διεξαγωγής νέων εκλογών στις 23 Μαρτίου, θέλοντας να αποκαταστήσει τη χώρα του στο φυσιολογικό. κέρδισε αυτό το επίτευγμα. Αρχικά, βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τον Alberto Burla, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής γενιάς Pfizer, τον κάλεσε ακόμη και στις δύο το πρωί για να παράσχει στο Ισραήλ επαρκείς δόσεις του εμβολίου.

Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ βρίσκεται στη μέση μιας τρίτης εθνικής «κλειδαριάς», η οποία έχει απογοητεύσει πολλούς πολίτες. Ταυτόχρονα, υπάρχει το πρόβλημα εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα στη Δυτική Όχθη που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, οπότε ο πρώτος εμβολιασμός τους μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Έχουν ήδη γίνει ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ κάνει διακρίσεις, παραβιάζει ηθικές, ανθρωπιστικές και νομικές υποχρεώσεις, καθώς οι Ισραηλινοί έποικοι στα παλαιστινιακά εδάφη εμβολιάζονται τακτικά. Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να λάβουν κάποια εμβόλια μέσω της διεθνούς πρωτοβουλίας COVAX που ερεύνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο επικεφαλής του γραφείου της ΠΟΥ στην Ιερουσαλήμ, Erald Rockenshaub, δήλωσε ότι τα πρώτα εμβόλια στα παλαιστινιακά εδάφη αναμένονταν στις αρχές ή τα μέσα του 2021.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι μπορεί να παράσχει πρόσθετα εμβόλια στους Παλαιστίνιους, αν και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ζητήσει επίσημα βοήθεια από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ωστόσο, η καθυστέρηση στον εμβολιασμό των Παλαιστινίων θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ίδιο το Ισραήλ, καθώς και οι ισραηλινοί οικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη φιλοξενούν αρκετές χιλιάδες Παλαιστίνιους. Ο καθυστερημένος εμβολιασμός του τελευταίου μπορεί τελικά να εμποδίσει την απόκτηση συλλογικής ασυλίας (κοπάδι) στο ίδιο το Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source