Ράμα. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια

Μήνυμα από τα Τίρανα προς την Άγκυρα. “Η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε όταν η Αλβανία έφτασε στα 12 nm στα χωρικά ύδατα. Το 1990 “τόνισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την κυριαρχία της σε 12 ναυτικά μίλια στα Ιόνια Νησιά, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο, υπερασπίζεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Λίγο μετά την έγκριση του προεδρικού διατάγματος, ξέσπασε μια πολιτική αντιπαράθεση στην Αλβανία με την αντιπολίτευση, η οποία επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας του για “μυστικές διαπραγματεύσεις” με την Ελλάδα και υποχώρηση αλβανικών δικαιωμάτων. Αυτή η κριτική έγινε όλη την προηγούμενη περίοδο, η οποία ακολούθησε τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη από την ομιλία του κοινοβουλίου για την πραγματοποίηση του δικαιώματος της χώρας μας.

Ο Έντι Ράμα, ο οποίος συμφώνησε με την Αθήνα να τον στείλει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών, κατηγόρησε τους επικριτές του για “άγνοια” ότι “ρίχνουν εθνικιστική λαϊκή λάσπη”. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε ότι όσοι τον επιτέθηκαν προσπαθούσαν να κερδίσουν πολιτικά οφέλη κατηγορώντας τον, σημειώνοντας ότι ήταν αδύνατο να επιτευχθεί μυστική συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον Eddie Rama, “Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, δεν έχει καμία σχέση με τη διαφορά μεταξύ της Αθήνας και των Τιράνων.” “Εάν η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη από 12 ναυτικά μίλια, η απόφαση θα ληφθεί από το Διεθνές Δικαστήριο.”

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Έντι Ράμα σχολίασε ότι το 1990, όταν η Αλβανία αποφάσισε να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια, η Ελλάδα δεν απάντησε, σημειώνοντας ότι ακόμη και τώρα τα Τίρανα δεν έχουν λόγο να συμμετάσχουν σε αυτήν την απόφαση της Αθήνας. ,

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, η Ελλάδα και η Αλβανία συμφώνησαν να παραπέμψουν το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Νίκο Ντέντια. Στη συνέχεια, ο κ. Ντέντιας δήλωσε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ότι «αφού μελετήσαμε το θέμα, συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα και η Αλβανία θα πρέπει να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να φέρουν το ζήτημα στη διεθνή δικαιοσύνη».

Ένα βήμα πριν από την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων – 12 ναυτικά μίλια του Ιονίου

Ταυτόχρονα, μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Προεδρικό Διάταγμα τέθηκε σε ισχύ για να κλείσει τις παραλίες, να τραβήξει ευθείες γραμμές στο Ιόνιο Πέλαγος, στα Ιόνια Νησιά έως το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Αυτό φέρνει την ακτή του Ιονίου Πελάτης ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της διαδικασίας επέκτασης 12 μιλίων.

Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναλυτικά.

“Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τέθηκε σε ισχύ σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα για την κατασκευή ευθειών γραμμών στο Ιόνιο Πέλαγος, στα Επτάνησα μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο.

Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για την εφαρμογή του νόμου που επικυρώνει τη Σύμβαση. Είναι ένα απαραίτητο βήμα στη διαδικασία επέκτασης της παράκτιας ζώνης της χώρας στην προαναφερθείσα περιοχή, μια ενέργεια η οποία, σύμφωνα με τη Σύμβαση, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

Το προεδρικό διάταγμα ορίζει ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει τα αντίστοιχα δικαιώματά της σε άλλες περιοχές της επικράτειάς της, όπως απορρέουν από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα της Θάλασσας, η οποία αντικατοπτρίζει το εθιμικό διεθνές δίκαιο.

“Η Ελλάδα, η οποία δεσμεύεται αυστηρά για την προστασία του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, ενεργεί πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.”

Πηγή: protothema.gr

Source