Ρατσισμός, Δολοφονία: Οι Νιγηριανοί Φοιτητές Μνημονεύουν Δολοφονία στις ΗΠΑ, την Ινδία, την Κύπρο, κ.λπ.

Πολλοί μαθητές της Νιγηρίας στο εξωτερικό αντιμετώπισαν εχθροπραξίες στα σχολεία τους, συχνά με τη μορφή ρατσισμού και δολοφονίας. Παρά την αδικία εναντίον Νιγηρίων που σπουδάζουν στο εξωτερικό, η κυβέρνηση της Νιγηρίας δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέψει την κακομεταχείριση των πολιτών της.

Σε αυτήν την έκθεση, οι SaharaReporters πήραν συνέντευξη από μερικούς Νιγηριανούς φοιτητές για τις δυσάρεστες εμπειρίες τους ενώ σπούδαζαν στο εξωτερικό, αποκαλύπτοντας τις πιο διαβόητες χώρες για τους Νιγηριανούς και γιατί η κυβέρνηση πρέπει να δράσει.



Πανούκλα ρατσισμού στην Ινδία

«Μην έρθεις στην Ινδία», είπε ένας Νιγηριανός που σπουδάζει σε αυτήν τη χώρα.

“Θέλω να συμβουλέψω φοιτητές της Νιγηρίας και άλλους Αφρικανούς να γνωρίζουν ότι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι στην Ινδία. Συμβουλεύω τους συναδέλφους μου Νιγηριανούς να μην έρθουν εδώ για σπουδές. Υπάρχει ρατσισμός στην Ινδία. Μόλις παραλάβω το πιστοποιητικό μου εδώ, θα αποκαλύψω τη φρικτή εμπειρία που πέρασα. Προς το παρόν, παρακαλώ μην αναφέρετε το όνομά μου. Πρόκειται να αποφοιτήσω. Δεν θέλω να γίνω θύμα. “

Ο Νιγηριανός είπε στους SaharaReporters ότι ήταν στην Ινδία για τέσσερα χρόνια, σπουδάζοντας γεωργία σε ένα ινδικό πανεπιστήμιο.

“Έφτασα στην Ινδία μόνο για να ανακαλύψω το αντίθετο. Πρώτον, δεν υπάρχει εργαστήριο γεωργίας και οι εγκαταστάσεις είναι φτωχές. Υπάρχει πολύς ρατσισμός εδώ. Είμαι έκπληκτος που είναι τόσο διαδεδομένο ακόμη και στην ακαδημαϊκή κοινότητα”, είπε .

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2017, η Νιγηρία κατατάσσεται πέμπτη ως πηγή διεθνών φοιτητών στην Ινδία πίσω από το Νεπάλ, το Αφγανιστάν και τη Μαλαισία.

Ένα από τα αξιοθέατα στα ινδικά πανεπιστήμια είναι τα φθηνότερα δίδακτρα σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια.

“Πρόσφατα, έχει επιδεινωθεί. Οι ντόπιοι δεν θέλουν να μισθώσουν τα σπίτια τους σε Νιγηριανούς και άλλους Αφρικανούς μαθητές. Υπάρχει μια συνεχής επίθεση εναντίον Νιγηριανών και άλλων μαύρων μαθητών στην Ινδία. Η ζωή μας δεν είναι ασφαλής. Λυπάμαι που ήρθα στην Ινδία, και ανυπομονώ να επιστρέψω σπίτι μου, “είπε ο Νιγηριανός μαθητής.

Το 2017, τέσσερις φοιτητές της Νιγηρίας σκοτώθηκαν σχεδόν στην Ινδία, γεγονός που ώθησε τη Stephane Dujarric, εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να το περιγράψει ξενοφοβικό ενώ υποστήριζε τη δίωξη των δραστών.

Ένα θύμα του συμβάντος, η Endurance Amalawa, η οποία μίλησε με την SaharaReporters δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον Νιγηριανών και άλλων Αφρικανών στην Ινδία έχουν γίνει ένα ετήσιο τελετουργικό.

“Οι Ινδοί δεν καλωσορίζουν τους μαύρους, ειδικά τους Νιγηριανούς. Πιστεύουν ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ναρκωτικά. Δεν ασχολούμαι με ναρκωτικά”, είπε στους Σαχάρα Ρεπόρτερς.

Χάνοντας ζωές στην Κύπρο και την Τουρκία

Στις 8 Ιουλίου 2019, ένα άψυχο σώμα ενός 33χρονου Νιγηριανού διδακτορικού φοιτητή αρχιτεκτονικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου, Obasanjo Adeola Owoyale, βρέθηκε στη μπότα του αυτοκινήτου του.

Ο θάνατος του Owoyale ακολουθεί περιοδικές δολοφονίες Αφρικανών φοιτητών στη Βόρεια Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του 25χρονου Νιγηριανού φοιτητή Walshak Augustine Ngok τον Απρίλιο (σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκε από τον Αφρικανό συμπαίκτη του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για μια γυναίκα) και τον 28χρονο Kennedy Dede στο Ιανουάριος 2018 που φέρεται να σκοτώθηκε από μια ομάδα ντόπιων.

Αρκετές αναφορές των μέσων ενημέρωσης έδειξαν ότι οι Αφρικανοί μαθητές, κυρίως οι Νιγηριανοί, αντιμετωπίζουν βάναυσες εμπειρίες στη Βόρεια Κύπρο.

Πολλοί μαθητές αναφέρουν ότι είναι δελεασμένοι στη χώρα από την ακμάζουσα βιομηχανία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά αντιμετωπίζουν εχθρότητα από τους ντόπιους.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας στην Επιτροπή της Διασποράς, Abike Dabiri-Erewa, κάλεσε τους Νιγηριανούς να αποφύγουν τα πανεπιστήμια και τις υποτροφίες στην Κύπρο λόγω ρατσισμού.

Το 2018, υπήρξε αναφερόμενη δολοφονία 28χρονου φοιτητή πανεπιστημίου, που αναγνωρίστηκε ως Kennedy Taomwabwa, που σκοτώθηκε από ντόπιους στην επαρχία Αμμοχώστου της Τουρκικής Κύπρου. Ο Taomwabwa ήταν φοιτητής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Μεσογείου. Σκοτώθηκε από μια ομάδα οκτώ ντόπιων, συμπεριλαμβανομένων τριών γυναικών, σύμφωνα με την αστυνομία.

“Μερικοί Νιγηριανοί φοιτητές είχαν πικρές εμπειρίες με ρατσιστές λέκτορες και συναδέλφους στην Κύπρο”, δήλωσε ο Οντίρι στη Σαχάρα Ρεπόρτερ. Ο Odiri απέκτησε πτυχίο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου.

“Υπήρχαν ιστορίες για τυχαίες επιθέσεις σε μαύρους στους δρόμους, ειδικά τη νύχτα”, δήλωσε μια Νιγηρία που σπούδασε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου. “Λίγοι πέθαναν υπό αμφισβητήσιμες συνθήκες. Οι Κύπριοι δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν επειδή δεν είχαν συναντήσει τόσους πολλούς μαύρους ταυτόχρονα.

«Δεν μπορούσαν να αντέξουν έναν μαύρο άντρα που να γνωρίζει μια τουρκική κυρία. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής μου παραμονής εκεί, αν τολμάς να γίνεις φίλος μιας κυπριακής κυρίας, οι άντρες θα σου επιτεθούν. Αλλά ακούω αυτές τις μέρες · είναι πολύ καλύτερο από ότι όταν φτάσαμε εκεί. “

Ξενοφοβικές επιθέσεις στη Νότια Αφρική

Οι συνεχείς ξενοφοβικές επιθέσεις εναντίον Νιγηριανών και άλλων Αφρικανών έχουν συνεχιστεί χωρίς οι αρχές της Νοτίου Αφρικής και της Νιγηρίας να βρουν μια μόνιμη λύση στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις.

Ο Oliyide Taofeek, ένας 21χρονος φοιτητής Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο North-West της Νότιας Αφρικής, είπε στους Σαχάρα Ρεπόρτερς ότι φοιτητές της Νιγηρίας αντιμετώπιζαν εχθροπραξίες στη Νότια Αφρική.

“Κάθε φορά που υπάρχει ξενοφοβική επίθεση εναντίον Νιγηριανών, κρύβουμε πάντα σαν εγκληματίες για να μην σκοτωθούμε”, είπε. “Η ξενοφοβία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ. Οι επιθέσεις είναι απρόβλεπτες και πρέπει κανείς να προσέξει να μην γίνει θύμα. Συνήθως, μας λένε (φοιτητές της Νιγηρίας), να μην βγουν κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων.”

Φυλετικές διακρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες

Αν και οι Νιγηριανοί δεν έχουν ξεχωρίσει για διακρίσεις ή επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η μακροχρόνια κακομεταχείριση των Μαύρων στη χώρα επηρεάζει φοιτητές της Νιγηρίας.

Το Carroll County, που βρίσκεται στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, είναι γνωστό για τις φυλετικές διακρίσεις εις βάρος των Μαύρων, οι οποίοι είναι επίσης θύματα Νιγηρίας.

Ένας Νιγηριανός μαθητής, Kelechukwu Ahulamibe, ενώ διηγείται τη δοκιμασία του στο δημοτικό σχολείο στο γυμνάσιο, σε συνέντευξή του στην Carroll County Times, είπε ότι υπέστη ρατσισμό.

«Απλώς ένιωσα αποδιοργανωμένος και υποτιμημένος», είπε ο Αχαλαμίμπι. “Δεν κατάλαβα γιατί υπήρχε τόσο μεγάλο μίσος.”

Υπάρχουν άλλες δυσάρεστες ιστορίες. Ένας Μαύρος έφηβος Tamir Rice σκοτώθηκε από έναν Λευκό αστυνομικό ενώ έπαιζε με ένα παιχνίδι όπλο. Ο Ράις ήταν μόλις 12 ετών. Ο εθελοντής της γειτονιάς του πυροβόλησε μια παρόμοια υπόθεση ενός 17χρονου Trayvon Martin που ζούσε στο Σάνφορντ της Φλόριντα.

“Είναι απλώς ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο όλων αυτών των Μαύρων αρσενικών που περπατούν συνεχώς σε κίνδυνο, ή περπατούν σε γυαλί”, είπε ο Αχολίμπι. «Όλοι πρέπει να ζούμε σύμφωνα με αυτούς τους συγκεκριμένους κανόνες και κανονισμούς για να αποφύγουμε την κερδοσκοπία ότι κάνουμε κάτι κακό».

Σε μια άλλη κακή εμπειρία στο Carroll County, ο Oluoma Anude είπε στην Carroll County Times ότι «το έτος της όγδοης τάξης ήταν δύσκολο. Ένιωσα τόσο χαμένη.

“Ναι, είμαι σε ένα μέρος όπου όλοι δεν μοιάζουν με εμένα”, θυμάται. “Μπορεί να κοιτάζω αν κοιτάξω τα μαλλιά μου με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να μιλήσω με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλά θα το επιδείξω αυτό γιατί αυτό με κάνει με. Και αν δεν τους αρέσει, ω, καλά. Επειδή είναι πηγαίνω, με μισείς ανεξάρτητα.

“Αυτή η ασθένεια ονομάζεται ρατσισμός και υπάρχει μόνο μία θεραπεία”, ισχυρίζεται σε ένα ποίημα που παρουσίασε πρόσφατα στο δραματικό κλαμπ του σχολείου της. “Για να φορέσεις μια μάσκα συμπόνιας και αγάπης. Και η δύναμη να το κάνεις αυτό μπορεί να προέλθει μόνο από ψηλά.”

Θλιβερές ιστορίες από τη Μαλαισία

Η Μαλαισία, μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, γνώρισε μια ταχεία αποδοχή Νιγηριανών και τους αντιμετώπισε δίκαια έως ότου οι δόλιες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο που συνδέονται με τους Νιγηριανούς στράφηκαν εναντίον τους.

Το 2018, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από μια υποτιθέμενη σύλληψη μετανάστευσης από τη Μαλαισία, ένας Νιγηριανός φοιτητής που ταυτοποιήθηκε ως Uju Pious Ejikeonye, ​​ο οποίος προερχόταν από το Imo State, πέθανε μετά από άλμα από το κτίριο του 13ου ορόφου.

Το κεφάλαιο της Μαλαισίας της Νιγηρίας στον Οργανισμό της Διασποράς καταδίκασε τη δολοφονία, τον εκβιασμό και την παρενόχληση των Νιγηρίων που εκπαιδεύουν και ζουν στη Μαλαισία από την αστυνομία.

Η ομάδα αναφέρει ότι τα πρόσφατα νέα σχετικά με την επιδρομή και τον εκφοβισμό Νιγηριανών στη Μαλαισία από την αστυνομία ήταν απαράδεκτα και σταδιακά έγινε κανόνας της χώρας.

Σε δήλωση που εξέδωσε ο Πρόεδρός της, Kingsley Nwankwo, η ομάδα επέκρινε επίσης την Ύπατη Αρμοστεία της Νιγηρίας στη χώρα για την αποτυχία της να ενεργεί εκ μέρους των πολιτών της και δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες της.

Οι ειδικοί κατηγορούν την κυβέρνηση της Νιγηρίας

Ο Austin Okeke, δικηγόρος με έδρα τη Νότιο Αφρική, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νιγηρίας ότι πληρώθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες της στη Διασπορά.

“Αυτό γίνεται ανησυχητικό”, είπε στη Σαχάρα Ρεπόρτερς. “Δεν μπορώ να μετρήσω τον αριθμό των Νιγηρίων των οποίων τα πτώματα στάλθηκαν πίσω από τη Νότια Αφρική.”

Ο Aremo Oladotun Hassan, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Νιγηρίας, στο Lekki Forum, κατηγόρησε επίσης τον διορισμό «άπειρων διπλωμάτων, οι οποίοι είναι απλώς πολιτικά συμπληρώματα και ευεργετικοί διορισμοί πρεσβευτών» λόγω έλλειψης επαρκούς προστασίας των Νιγηρίων στο εξωτερικό.

Είπε, “Ο διορισμός άπειρων διπλωμάτων επηρεάζει πάντοτε αρνητικά τον εσωτερικό μηχανισμό των ξένων αποστολών μας για την προστασία του μέσου Νιγηριανού φοιτητή. Τα προγράμματα υποστήριξης υποτροφιών μας είναι νεκρά, ενώ δεν έχουμε σχέδια τεχνικής υποστήριξης για τη διάσωση της πεθαμένης κατάστασης.

“Αρκετές άλλες σιωπηλές περιπτώσεις παρασκευάζονται στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λονδίνο, το Μεξικό και τη Νότια Αμερική και την Ασία, με κακές ιστορίες θανάτων και έντονο μίσος για τους μαύρους, αλλά με μια προκαταρκτική υποτίμηση των Νιγηριανών πολιτών με τα πράσινα διαβατήρια.

“Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα πηγαίνουν χωρίς επακόλουθα, ποινικά μέτρα δικαιοσύνης, όπου διεξάγεται κακή έρευνα και αργότερα απορρίπτεται επειδή μερικές φορές το κόστος της διασφάλισης της δέουσας δικαιοσύνης δεν είναι μόνο ακριβό, αλλά σπάνια δεν είναι διαθέσιμο.”

Λέκτορας Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ibadan, Isaac Adejumo, αποδίδει τα προβλήματα στην κακή χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από την κυβέρνηση της Νιγηρίας.

Μιλώντας με τους SaharaReporters την Τρίτη, ο πανεπιστημίου τόνισε ότι οι Νιγηριανοί θα συνεχίσουν να αναζητούν καλύτερη εκπαίδευση στα πανεπιστήμια της oversea, επειδή ορισμένα περίεργα εμπόδια, όπως μειωμένες συνθήκες μάθησης, ξεπερασμένα εργαστήρια και ασταθή σχολικό ημερολόγιο, θα εμπόδιζαν πάντα την πρόοδο της εκπαίδευσης στη Νιγηρία, εκτός εάν απευθύνεται από την κυβέρνηση.

“Η δημοσιονομική κατανομή στην εκπαίδευση στη Νιγηρία δεν έχει υπερβεί το 8% σε σύγκριση με το 26% που συνιστά η UNESCO”, είπε. “Η απόδοση της κυβέρνησης στην εκπαίδευση φέτος δεν είναι τίποτα για να γράψουμε σπίτι. Μέχρι να το αντιμετωπίσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα υπήρχε μια διαρκής έξοδος μαθητών της Νιγηρίας που αναζητούν καλύτερη εκπαίδευση στο εξωτερικό, ανεξάρτητα από το τι υπάρχει εκεί έξω.”

Source