Ρητίνη που αναπτύχθηκε από επιστήμονες για την επισκευή κατεστραμμένων πτερυγίων ανεμογεννητριών

YU Πολυμερές Υλικό Μηχανικής Σχολή Μέλος Καθ. Δρ. Στα πλαίσια του έργου “Ανάπτυξη ενισχυμένων ινών σύνθετων με εποξειδική μήτρα γρήγορης σκλήρυνσης με ορατές περιοχές” στο οποίο συμμετείχαν ο Mehmet Atilla Taşdelen και ο ερευνητής Cenk Kurtuluş, αναπτύχθηκε ρητίνη για την παραγωγή σύνθετων υλικών.

Με το έργο που υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Ταχείας Υποστήριξης της TÜBİTAK, αποσκοπεί στην επισκευή των πτερυγίων ανεμογεννητριών που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο σε μόλις 10 λεπτά.

Ο Taşdelen είπε ότι τα σύνθετα υλικά είναι ένας νέος τύπος υλικού που λαμβάνεται συνδυάζοντας τουλάχιστον δύο διαφορετικά συστατικά και χρησιμοποιούνται εκτενώς στην καθημερινή ζωή.

Σημειώνοντας ότι τα σύνθετα υλικά που χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1930 προτιμώνται πλέον σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές, ο Taşdelen δήλωσε ότι χρησιμοποιούνται συχνά στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Taşdelen δήλωσε ότι ήθελαν να φέρουν τη ρητίνη, την οποία ανέπτυξαν το μηχανισμό σκλήρυνσης, στην τεχνολογία εντός του πεδίου του έργου.

“Η περιοχή που στοχεύουμε για την πρώτη εφαρμογή είναι το σημείο επισκευής των πτερυγίων ανεμογεννητριών. Όπως γνωρίζετε, η συναρμολόγηση αυτών των πτερυγίων στροβίλου απαιτεί μια πολύ επίπονη διαδικασία και η μετακίνηση μιας λεπίδας περίπου 30 μέτρων από το ένα σημείο στο άλλο είναι μια πολύ χρονοβόρα και εντατική εργασία. Με τη μέθοδο σκλήρυνσης που εφαρμόζουμε, οποιαδήποτε από τις λεπίδες στροβίλου απαιτεί μια πολύ επίπονη διαδικασία. Θέλουμε να διορθώσουμε τυχόν ζημιές στον ιστότοπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σκεφτόμαστε να επισκευάσουμε τις λεπίδες τουρμπίνας που έχουν υποστεί ζημιές από περιβαλλοντικές συνθήκες ή άγρια ​​ζώα επί τόπου με αυτήν τη ρητίνη που θα αναπτύξουμε. “

Ο Taşdelen επεσήμανε ότι η αποσυναρμολόγηση και επισκευή πτέρυγας 30 μέτρων και η αντικατάστασή της προκαλεί απώλεια εργασίας, χρόνου και υπερβολικού κόστους και είπε ότι η διαδικασία επισκευής μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς αποσυναρμολόγηση με τη ρητίνη που ανέπτυξαν.

“Με αυτήν την τεχνολογία, καθαρίζουμε πρώτα την περιοχή που πρέπει να επισκευαστεί και μετά τοποθετούμε τις ίνες στην περιοχή που έχει υποστεί ζημιά, εφαρμόζοντας τη ρητίνη πάνω της, επιτρέποντας στη ρητίνη να σκληρύνει με περίπου 10 λεπτά φωτισμού και να επισκευάσουμε τη λεπίδα του στροβίλου. Ο Taşdelen είπε:

“Αυτά τα έργα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για το Πρόγραμμα Γρήγορης Υποστήριξης TUBITAK πριν από τρεις μήνες και θεωρήθηκε κατάλληλη υποστήριξη. Οι ανεμογεννήτριες στην Τουρκία, όπως γνωρίζετε, παρουσιάστηκαν το 2005 για την υλοποίηση και ιδρύθηκαν οι ανεμογεννήτριες το 2015 σε διάφορες περιοχές με την υποστήριξη της πολιτείας μας. Ηλεκτρισμός, ευχαριστώ Αυτές οι τουρμπίνες Θέλουμε να προσφέρουμε συνθετικά υλικά εποξειδικής ρητίνης με ελαφριά σκλήρυνση σε εγχώριους παραγωγούς με το έργο που έχουμε αναπτύξει για να διευκολύνουμε το έργο αυτών των παραγωγών. Έτσι, θέλουμε να επιλύσουμε τις ζημιές στις λεπίδες ανεμογεννητριών με πολύ πρακτικό τρόπο. Η διάρκεια ζωής των σύνθετων υλικών είναι 50 χρόνια. Φυσικά, με την πάροδο του χρόνου, ενδέχεται να προκληθούν ζημιές τόσο από περιβαλλοντικές συνθήκες όσο και από άγρια ​​ζώα. Αν και φαίνεται αρχικά σαν μικρές ζημιές, αυτές οι ζημιές μπορούν να αποτρέψουν τη χρήση αυτής της πτέρυγας αργότερα. Θέλαμε να επιλύσουμε τη μικρή ζημιά σε σύντομο χρονικό διάστημα. δουλεύουμε. “

Ο Taşdelen εξήγησε τα στάδια εφαρμογής της ρητίνης ως εξής:

“Μετά την τοποθέτηση των ινών, εφαρμόζουμε τη ρητίνη στις ίνες. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε μια πηγή φωτός χαμηλής ενέργειας για να σκληρύνουμε τη ρητίνη. Ωστόσο, στην παραδοσιακή μέθοδο σκλήρυνσης που χρησιμοποιείται σήμερα, χρησιμοποιείται επίσης θερμική ενέργεια και αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 24 ώρες. Επίσης, στόχος μας δεν είναι μόνο τα πτερύγια ανεμογεννητριών, αλλά και στην επισκευή μεγάλων σκαφών και σκαφών, σχεδιάζουμε επιτόπου επισκευές χωρίς αποσυναρμολόγηση. Η ευκολία εδώ είναι ότι μπορείτε να εφαρμόσετε τη ρητίνη και να την επισκευάσετε όποτε θέλετε. Αυτή είναι μια ευκολία που παρέχεται από το υπεριώδες φως.

Ο ερευνητής Cenk Kurtuluş δήλωσε ότι το ενισχυμένο με ίνες σύνθετο υλικό είναι έτοιμο με το φωτισμό της ρητίνης σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως 10 λεπτά και είπε, “Μπορούμε να εκτελέσουμε τη διαδικασία με μια απλή πηγή φωτός 220 volt. Στις παραδοσιακές μεθόδους, η σκλήρυνση της εποξειδικής ρητίνης λαμβάνει χώρα σε υψηλή θερμοκρασία, όπως 150 βαθμούς σε θερμές πρέσες και είναι αρκετά σοβαρή. Ωστόσο, χάρη σε αυτήν τη ρητίνη που αναπτύξαμε, πραγματοποιούμε τη διαδικασία σκλήρυνσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. ” είπε.

.Source