Ρυθμίστε την παγκόσμια τάξη και αποφύγετε τον επόμενο ψυχρό πόλεμο

1. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τον ρόλο του ΝΑΤΟ ως πυλώνα των διατλαντικών σχέσεων. Κατά την επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίκεν τόνισε τη σημασία της διαβούλευσης με τους ευρωπαίους συμμάχους κυρίως για την Κίνα και τη Ρωσία. Τα στοιχήματα είναι υψηλά.

Α) Η Κίνα είναι ένας κρίσιμος εμπορικός, οικονομικός, ναυτιλιακός και χρηματοοικονομικός εταίρος για πολλούς Ευρωπαίους συμμάχους. Είναι επίσης καταλύτης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της παγκόσμιας πανδημίας. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο ρόλος της Κίνας είναι κρίσιμος στη διαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης. Οι προβλέψιμες φιλοδοξίες της για άνοδο και υπερδύναμη το καθιστούν πλέον στρατηγικό αντίπαλο για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι η ευθυγράμμιση των Ευρωπαίων δεν είναι ούτε αυτόματη ούτε γραμμική. Παρά τα μεμονωμένα κρατικά συμφέροντα που επενδύονται στην «αντιμετώπιση της Κίνας», η κοινή θέση του ΝΑΤΟ αντικατοπτρίζεται στις κοινές δηλώσεις.

Τα συμφέροντα της Ασίας-Ειρηνικού της Κίνας καθώς και η παγκόσμια αυτο-ετικέτα της «μαλακής δύναμης» προβάλλονται από επαρκείς πολιτικές, οικονομικές και ταχύτατα αυξανόμενες στρατιωτικές δυνατότητες. Σήμερα, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τη συνεργασία, τη δέσμευση και την αποτροπή. Η οικονομική, ενεργειακή και χρηματοοικονομική αλληλεξάρτηση είναι τα βασικά στοιχεία των ομολόγων της Κίνας με τους εταίρους της. Σήμερα, είναι μάλλον αδύνατο μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες να εμποδίσουν την ανάβαση της Κίνας στην κορυφή.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το σύνδρομο «Thucydides Trap» 2.500 ετών γίνεται πλέον ένα χρήσιμο εργαλείο στρατηγικής. Ωστόσο, η παγκόσμια μαλακή δύναμη της Αμερικής (πράγματι έξυπνη δύναμη) είναι τεράστια. Εάν η πίεση στους διστακτικούς συμμάχους γίνει η κυρίαρχη επιλογή πολιτικής, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η διαμόρφωση μιας ομάδας μη-πρόθυμων βασικών συμμάχων. Ένας τρίτος ισχυρός πόλος διαμορφώνεται ήδη: μια πολιτική-στρατιωτική διευθέτηση που περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία και άλλους.

Β) Η αποφασιστικότητα της Ρωσίας υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν περιλαμβάνει κύρος, πολιτική εξουσίας και εδαφικές φιλοδοξίες. Η Ρωσία είναι σήμερα ένας σημαντικός ενεργειακός, εμπορικός και οικονομικός εταίρος για πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει επίσης ταχθεί γρήγορα με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας – στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας τζιχάντ. Ωστόσο, είναι ένας ανταγωνιστής σκληρής δύναμης στις ευρασιατικές υποθέσεις. Η Ρωσική Ομοσπονδία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επικεντρώνεται στο ευρωπαϊκό θέατρο ενέργειας, πολιτικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων και από το 2014 στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA).

Σε αντίθεση με τη νόμιμη ανησυχία, τις αντιλήψεις και τα έντονα συναισθήματα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρωσία θεωρεί τον εαυτό της ως μέτοχο της ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Η εισβολή και η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και οι συνεχιζόμενες κινήσεις ενάντια στην κυριαρχία της Ουκρανίας είναι απαράδεκτες. Παραβιάζουν τον Χάρτη του ΟΗΕ, τον Τελικό Νόμο του Ελσίνκι και τον Χάρτη του Παρισιού για τις διατάξεις της Νέας Ευρώπης. Αποτελούν πλήγμα στο διεθνές δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες και τάξη. Η Ρωσία υπονομεύει δραματικά τον ρόλο της ως ενδιαφερόμενου μέρους στην ευρωπαϊκή διαδικασία και αρχιτεκτονική ασφάλειας και συνεργασίας. Οι αντιδράσεις και οι κυρώσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δικαιολογημένες.

2. Η Ρωσία ακολούθησε το προηγούμενο της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Η επίσημη προσάρτηση από την Τουρκία των κατεχόμενων κυπριακών εδαφών αποτελεί βασική επιλογή πολιτικής για την Άγκυρα. Σήμερα, ο αυταρχικός Πρόεδρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τους Τουρκοκύπριους ως δικά του θέματα, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών θεμάτων. Η ατιμωρησία και η ασυλία της Τουρκίας υπονομεύουν την αξιοπιστία των πολιτικών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Θα ήταν λάθος να χτυπήσουμε τη Ρωσία, μια μεγάλη δύναμη. Ένα πλαίσιο μιας «αρχής συνεταιριστικής εμπλοκής», με συγκεκριμένους όρους, θα μπορούσε να είναι μια επιλογή πολιτικής. εάν οι κανόνες πρέπει να τηρούνται από το Κρεμλίνο. Η Ρωσία πρέπει να αλλάξει πορεία και να υιοθετήσει πολιτικές σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική πολιτικής και ασφάλειας (Τελική πράξη του Ελσίνκι, Χάρτης του Παρισιού για μια νέα Ευρώπη κ.λπ.).

3. ΝΑΤΟ: Υπάρχει μια βασική προϋπόθεση πριν ξεκινήσει η διαδικασία με τη Ρωσία. Αφορά αποκλειστικά το ΝΑΤΟ. Ενάντια στα συμμαχικά συμφέροντα, η Τουρκία και η Ρωσία συνήψαν πρωτοφανείς αμυντικές συμφωνίες και εμπιστευτικά ομόλογα, συμπεριλαμβανομένου πυρηνικού σταθμού. Το αντιαεροπορικό όπλο S-400 αποτελεί πραγματική απειλή για το ΝΑΤΟ στο σύνολό του. Η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ πηγάζει από τη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού. Τα βασικά άρθρα 4-5 υπονομεύονται από τις παράνομες και επιθετικές δραστηριότητες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και περιστασιακά εναντίον άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020, η Τουρκία αμφισβήτησε τα συλλογικά ιδρύματα άμυνας και ασφάλειας.

Επιπλέον, τα άρθρα 1 και 2 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζουν σαφώς ότι μαζί με τα συμφέροντα, τις αρχές και τις αξίες είναι τα θεμέλια της συλλογικής μας δέσμευσης:

Το άρθρο 1 ορίζει: «Τα μέρη δεσμεύονται, όπως ορίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να επιλύσουν οποιαδήποτε διεθνή διαφορά στην οποία ενδέχεται να εμπλέκονται με ειρηνικά μέσα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η διεθνής ειρήνη, ασφάλεια και δικαιοσύνη, και να αποφύγουν στις διεθνείς τους σχέσεις από την απειλή ή τη χρήση βίας με οποιονδήποτε τρόπο ασυμβίβαστο με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών. ” Οι αρχές του Χάρτη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεώσεις της Συνθήκης. Το άρθρο 1 συνεπάγεται δύο θεμελιώδεις υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη:

Πρώτον: να επιλύσουν τις διεθνείς τους διαφορές με ειρηνικά μέσα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η διεθνής ειρήνη, ασφάλεια και δικαιοσύνη.

Δεύτερον: να απέχουν στις διεθνείς σχέσεις τους από την απειλή ή τη χρήση βίας, με οποιονδήποτε τρόπο ασυμβίβαστο με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ διακυβεύεται όταν η Τουρκία χρησιμοποιεί στρατιωτική δύναμη ή απειλεί να τη χρησιμοποιήσει (casus belli) εναντίον άλλων – συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Το άρθρο 2 ορίζει: «Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη ειρηνικών και φιλικών διεθνών σχέσεων ενισχύοντας τους ελεύθερους θεσμούς τους…» Η ενίσχυση των δημοκρατικών και ελεύθερων θεσμών είναι υποχρέωση της Συνθήκης. Η παραβίαση της αυτοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ασυμβίβαστη με τον Χάρτη του ΝΑΤΟ και με τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη «ειρηνικών και φιλικών διεθνών σχέσεων». Το ΝΑΤΟ υπονομεύεται αρκεί η δημοκρατία, η θρησκευτική ελευθερία, ο τύπος και η έκφραση και το δικαίωμα να είναι διαφορετικοί στην Αμερική.

4. Ξεκινήστε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κόσμος χαρακτηρίζεται από την πολιτική εξουσίας. Η διπολική παγκόσμια τάξη κατέρρευσε. Ωστόσο, το μονοπώλιο της υπερδύναμης αμφισβητείται. Αναζητούμε μια νέα παγκόσμια τάξη. Η πολυαναμενόμενη «επαναφορά» της πολυμέρειας της κυβέρνησης Μπάιντεν έχει ένα όνομα: τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση του διεθνούς συστήματος ασφαλείας και τη διαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης.

Είναι κοινό μυστικό ότι η συνέργεια λείπει μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών (P5) του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ανταγωνισμός τους πηγάζει από μια διαφορετική ιεραρχία αξιών και από συμφέροντα. Η τήρηση των αρχών και των σκοπών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών έχει διαβρωθεί. Εφόσον το Συμβούλιο Ασφαλείας (P5) δεν μπορεί να ενεργήσει σύμφωνα με την εντολή του Χάρτη, θα ήταν αδύνατο να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν οι απειλές κατά της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Ο λογισμός «μηδενικό άθροισμα» δεν μπορεί να γίνει η επιθυμητή ισορροπία παγκόσμιας τάξης.

Το Synergy είναι η προϋπόθεση για την αποκατάσταση της παγκόσμιας τάξης. Στην αναζήτηση κάποιου κοινού εδάφους, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν τα νερά φιλοξενώντας ένα «καταφύγιο κλειστών θυρών» του P5. Θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην εμφάνιση της αμερικανικής «έξυπνης δύναμης» (σκληρές + μαλακές + αρχές και τιμές) στην αποκατάσταση της παγκόσμιας τάξης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και της ενότητας στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία.

5. Λάβετε συμβουλές από τον Θουκυδίδη: Η ψυχρή ειρήνη είναι το τελευταίο βήμα πριν από έναν νέο ψυχρό πόλεμο. Στην «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου», ο Θουκυδίδης αναφέρεται στο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι Αθηναίοι πρεσβευτές που προειδοποιούν τους Σπαρτιάτες να ξεκινήσουν τον πόλεμο:

«… Σκεφτείτε προτού μπείτε στην τεράστια επιρροή του ατυχήματος στον πόλεμο πριν ξεκινήσετε. Για έναν μακρύ πόλεμο καθώς συνεχίζει ως επί το πλείστον καταλήγει σε καταστροφή… Είναι κοινό λάθος να πηγαίνεις στον πόλεμο να ξεκινήσεις σε λάθος άκρο, να ενεργείς πρώτα και να περιμένεις την καταστροφή να διαπραγματευτεί… »(Θουκυδίδης 1.78)

Αυτό το μήνυμα εξακολουθεί να ισχύει.


Ο Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, DC (2005-09).

.Source