Σάλος της Κύπρου με συνέντευξη με τον Αρχιεπίσκοπο. “Ο Αναστασιάδης μου είπε ότι θέλει να λύσει δύο πολιτείες.” ΚΟΣΜΟΣ:

Προκάλεσε πολιτική αναταραχή σε συνέντευξη με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β στην Κύπρο, στην οποία ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης του είχε πει ότι ήθελε λύση «δύο κρατών».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ισχυρίζεται ότι σε πολλές συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει την προοπτική λύσης δύο κρατών στην Κύπρο. “Ο πρόεδρος, όταν του είπαμε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, είπε ότι βλέπει μια λύση μεταξύ των δύο κρατών,” διαφωνώ έντονα μαζί του “, δήλωσε ο Voskeberd II.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΡΘΡΑ

Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε πλέον αλλάξει γνώμη, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη.

Το Κυπριακό πάντα σας γοήτευε. Γιατί η εκκλησία πρέπει να συμμετέχει στην πολιτική;

Η Εκκλησία, πριν γίνει κράτος, οδήγησε τους λαούς μας · μέχρι τώρα, ενδιαφέρεται για τη μοίρα αυτού του λαού αντί για τον εαυτό της.

Τι βλέπεις μπροστά;

Στις συζητήσεις μας, ο Πρόεδρος μου είπε ότι είδε τη λύση των δύο κρατών: Διαφωνώ έντονα μαζί του.

Γιατί;;

Επειδή είναι αδύνατο να δημιουργηθούν δύο καταστάσεις.

Πότε σας είπε ότι ήθελε δύο πολιτείες; Το 2016, το 2017.

Ω, έχει περάσει πολύς καιρός τώρα. Δεν βλέπω τη δυνατότητα δημιουργίας δύο κρατών. Οι άνθρωποι δεν θα δεχτούν.

Έχει αλλάξει γνώμη ο πρόεδρος τώρα;

Ετσι νομίζω. Πρώτα απ ‘όλα, η Ευρώπη δεν το θέλει τώρα. Μετά το σχηματισμό δύο κρατών, η Κύπρος θα πλημμυρίσει από Τούρκους από την Τουρκία. Δεν λαμβάνουμε τέτοια άδεια από την ΕΕ, επομένως η βόρεια Κύπρος πρέπει να φύγει από την Ευρώπη.

Λέτε ότι το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί;

Ναι δεν επιλύεται.

Συμφωνεί ο πρόεδρος;

Κατάλαβε.

Η άρνηση του Αναστασιάδη. Δεν κατάλαβε καλά

Η δημοσίευση της συνέντευξης προκάλεσε μια πολιτική καταιγίδα στο νησί όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βιάστηκε να ισχυριστεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου δεν κατάλαβε τι είπε. «Αναρωτιέμαι αν επιτράπηκε στην Αυτού Αγιότητα να αντιληφθεί τη θέση μου διαφορετικά από ολόκληρο τον διάλογο», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

“Είναι γεγονός ότι μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Crans Montana τον Ιούλιο του 2017, είχα αρκετές συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέλυσα τους λόγους για τα θραύσματα της Διάσκεψης, ως αποτέλεσμα του ισχυρισμού της Τουρκίας για τις ελληνοκυπριακές απαιτήσεις ασφαλείας, καθώς και για τη βιωσιμότητα μιας λύσης βάσει αυτών των ισχυρισμών, η οποία ανέτρεψε αποτελεσματικά την πολιτική ισότητα υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Τουρκία.

Στον διάλογο που ακολούθησε, μετά την ανάλυση των προθέσεων της Τουρκίας, η γενική αντίληψη ήταν ότι δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια λύση δύο κρατών, καθώς εκτός από τη μη αποδοχή ενός τέτοιου καθεστώτος από τον ΟΗΕ, θα υπονομεύσει επίσης την ασφάλεια. του Κυπριακού Ελληνισμού. «Είμαι λυπημένος εάν, μέσω ολόκληρου του διαλόγου, η Αγιότητά του μπορούσε να γίνει αντιληπτή διαφορετικά από τη θέση μου», είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Απόκριση του AKEL-av avogoglu

Η απάντηση του ΑΚΕΛ ήταν άμεση, ο γενικός γραμματέας του κόμματος μίλησε Ν. Σχετικά με τα ψέματα του Αναστασιάδη. “Η σημερινή αποκάλυψη του Αρχιεπισκόπου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συζητήσει μαζί του τη λύση δύο κρατών, επιβεβαιώνει και πάλι δύο πράγματα. Ο πρόεδρος ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι δεν έχει συζητήσει ποτέ λύση δύο κρατών. Για πρώτη φορά στην ιστορία, όχι μόνο πέρασε από το μυαλό του Προέδρου, αλλά το συζήτησε με διάφορους ανθρώπους για να δωρίσει το ήμισυ της Κύπρου στην Τουρκία. Η απόπειρα του προέδρου να απαντήσει δεν πείθει κανέναν. “Εφόσον δεν εννοεί όλα αυτά, ο Αρχιεπίσκοπος – τόσοι πολλοί άλλοι άνθρωποι που ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος τους μίλησε για τη λύση των δύο κρατών, όπως φανταζόμουν”, δήλωσε ο Άνδρος Κυπριανού.

Σημειώνεται ότι οι ίδιες κατηγορίες έγιναν νωρίτερα από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Σε συνέντευξή του, ο κ. Αβούσογλου είπε ότι μετά το ναυάγιο του Crans Montana, ο Νίκος Αναστασιάδης προσφέρθηκε να συζητήσει μια λύση δύο κρατών. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρνείται ότι πραγματοποιήθηκε μια τέτοια συζήτηση.

,Source