Σήμερα στην ιστορία-11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ- Nuri Conker

630 – Ο ισλαμικός στρατός υπό την ηγεσία του Προφήτη Μωάμεθ κατέκτησε την Κάαμπα

1454 – Μεγάλη φωτιά στην Κωνσταντινούπολη

1905 – Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία Μουσταφά Κεμάλ ως Καπετάνιος Προσωπικού.

1919 – Η κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης κατάργησε τον τελωνειακό νόμο μέχρι την υπογραφή της ειρήνης. Συνθηκοποιήσεις; Επαναφέρθηκε προς όφελος των Συμμαχικών Δυνάμεων.

1919 – Η βρετανική κυβέρνηση διέταξε την κατάσχεση της αστυνομίας και των υπηρεσιών υγείας στην Κωνσταντινούπολη.

1920 – Μετά από τα λόγια του Βρετανού Πρωθυπουργού ότι θα δημιουργηθεί μια διεθνής διοίκηση στα Στενά και ότι η Κωνσταντινούπολη θα μείνει μόνο ως το κέντρο του Χαλιφάτου, ο Μουσταφά Κεμάλ διαμαρτυρήθηκε έντονα για το σχέδιο, σε ένα καλώδιο που τράβηξε στα υποκαταστήματα, τις εφημερίδες και τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη. Δήλωσε ότι το δικαίωμα θα υπερισχύσει της σκληρότητας και της εξουσίας και ότι έφτιαξαν τις κύριες γραμμές του τουρκικού μέλλοντος στα Συνέδρια Erzurum και Sivas.

1920 – Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει τους Έλληνες μετανάστες που προέρχονταν από τη Νότια Ρωσία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, με την αιτιολογία ότι ενδέχεται να διαταράξουν την παραγγελία και ότι η διαμονή τους δεν θα ήταν δυνατή.

Η επιστολή του Αμερικανού επισκόπου 1920-2020 στους αρχηγούς των Συμμάχων βρίσκεται στο Le Temps: Οι Τούρκοι πρέπει να απελαθούν όπου κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη. Αυτός ο κόσμος είναι απαραίτητος για τον χριστιανικό πολιτισμό

1921- Τα ελληνικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από το İnönü, καθώς αποφάσισαν ότι η επίθεση αναγνώρισης που ξεκίνησαν στις 6 Ιανουαρίου τελείωσε.

1921 – Ο Γάλλος πρόεδρος Μ. Μίλεραντ ενημέρωσε τον Βρετανό υπουργό Πολέμου Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος περνούσε από το Παρίσι, ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τον Μουσταφά Κεμάλ.

1922 – Δήλωση του Ιταλού εκπροσώπου Tuozzi στο damkdam στην Κωνσταντινούπολη: Έφυγα από την Άγκυρα με πολύ καλά συναισθήματα. Θα επιστρέψω σύντομα αν χρειαστεί. Μεταξύ των δύο χωρών για να μην συμβιβαστούν εμπόδιο 1927 – εμπορικές και οικιστικές συνθήκες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

1924 – Η Ρόδος, τα Δωδεκάνησα και οι Μέι επισήμαναν επίσημα την Ιταλία

1927 – Η Συνθήκη της Λωζάνης απορρίφθηκε από την Αμερικανική Γερουσία

1929 – Τα παλαιότερα γραπτά βιβλία στην Τουρκία, ιδρύθηκε επιτροπή στο Συμβούλιο για τη μετάφραση των νέων γλωσσικών επιστολών.

1937 – Ο Νούρι Κόνκερ, ένας από τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας και αναπληρωτής του Γκαζιαντέπ, απεβίωσε.

1939 – Η γη διανεμήθηκε στους χωρικούς στο Aydın.

1940 – Οι παίκτες του Κρατικού Ωδείου της Άγκυρας Tatbikat Sahnesi παρουσίασαν τα πρώτα τους παιχνίδια.

[1945-ΟδημοσιογράφοςκαιεκδότηςVelidEbüzziyaαπεβίωσε

1948 – Η Γερουσία του Πανεπιστημίου της Άγκυρας απέλυσε ορισμένα μέλη της σχολής από τις θέσεις τους στη Σχολή Γλώσσας και Ιστορίας-Γεωγραφίας λόγω της αριστεράς τους. Μεταξύ εκείνων που απολύθηκαν ήταν οι Pertev Naili Boratav, Niyazi Berkes και Mediha Berkes, Behice Boran, Adnan Cemgil και Azra Erhat.

1954 – Εγκρίθηκε ο νόμος για την ίδρυση της Τουρκικής Τράπεζας Ιδρύσεων.

1963 – Ιδρύθηκε επιτροπή στην Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση για την καταπολέμηση του κομμουνισμού.

1971 – Το υποκατάστημα της Τουρκίας Is Bankasi Ankara Emek λήστεψε από τέσσερις ένοπλους. πρότεινε στο Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας Deniz Gezmiş που ληστεύει την τράπεζα με τον Yusuf Arslan.

1974 – Ο Muhsin Ertuğrul διορίστηκε ως Γενικός Διευθυντής Τέχνης των Δημοτικών Θεάτρων της Κωνσταντινούπολης. Μια μέρα πριν, ο Βάσφη Ρίζα Ζόμπου παραιτήθηκε από αυτήν τη θέση.

1975 – Ανακοινώθηκε ότι 484 άτομα χάθηκαν στην Κυπριακή Επιχείρηση.

1999 – Δημιουργήθηκε η 56η κυβέρνηση της Τουρκίας. Μειονοτική κυβέρνηση του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (DSP). Ο Bülent Ecevit έγινε πρωθυπουργός για τέταρτη φορά.

2012 – Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στις 19 Μαΐου, οι εορτασμοί για την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού Atatürk που δεν βρίσκονται στο γήπεδο έξω από την πρωτεύουσα, μόλις κυκλοφόρησε τις εγκυκλικές προβλέψεις που γιορτάζονται στα σχολεία.

Πορτρέτο του Day-Nuri Conker

Ο σύντροφος ζωής του Atatürk, ο καλύτερος φίλος Nuri Conker, ο οποίος πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 1937

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 1882.

Ο Νούρι Κόνκερ, που ήταν παιδικός φίλος του Ατατούρκ και της γειτονιάς στη Θεσσαλονίκη, επέλεξε επίσης το στρατιωτικό επάγγελμα. Έτσι, η σχέση τους, η οποία ξεκίνησε με τη φιλία γειτονιάς, συνεχίστηκε για χρόνια με τη μορφή σχολικής φιλίας στο Στρατιωτικό Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο της Μονής, τη Στρατιωτική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης και την Ακαδημία Πολέμου, και η σχέση τους μετατράπηκε σε αδιαχώριστη και αδιαμφισβήτητη φιλία.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία στις 5 Νοεμβρίου 1905 με τον βαθμό του Καπετάν Μουμάτ και δόθηκε στον 3ο Στρατό. Διορίστηκε ως Διευθυντής του 5ου Στρατού Junior Officer (Petty Officer) School στις 26 Αυγούστου 1910. Προήχθη στο αξίωμα του Captain Captain στις 28 Μαρτίου 1911. Διορίστηκε ως Αρχηγός Επιτελείου της Διεύθυνσης Σκοπίων Redif στις 22 Ιουνίου 1911 και ως Προσωπικό των Δυνάμεων της Βεγγάζης στις 31 Οκτωβρίου 1911. Προήχθη στη θέση του ανώτερου καπετάνιου του προσωπικού στις 5 Νοεμβρίου 1911.

Διορίστηκε στο Γενικό Διοικητικό Επιτελείο της Βεγγάζης στις 2 Ιανουαρίου 1912. Κατά την εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος, προήχθη στη θέση του Στρατηγού Προσωπικού.

Τραυματίστηκε στη Μάχη του Bolayır κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και στάλθηκε στη Γερμανία για θεραπεία στις 27 Απριλίου 1913. Με την επιστροφή του, διορίστηκε στο 2ο τμήμα του Γενικού Επιτελείου. Στις 8 Ιανουαρίου 1914, διορίστηκε αρχηγός του 1ου τμήματος και αργότερα ως διοικητής του 24ου συντάγματος πεζικού. Προήχθη στη θέση του υπαλλήλου υπολοχαγός συνταγματάρχη το 1915. Έδειξε ηρωισμό στον πόλεμο Çanakkale. Διορίστηκε στη Χάγη ως Attache στις 23 Απριλίου 1917.

Ήρθε στην Άγκυρα στις 13 Ιουνίου 1920 για να ενταχθεί στον Τουρκικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Διορίστηκε ως Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών από την Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Διορίστηκε ως Διοίκηση της Άγκυρας στις 11 Σεπτεμβρίου 1920. Στις 11 Φεβρουαρίου 1921, διορίστηκε ως κυβερνήτης της Adana εκτός από το καθήκον του ως 41ος διοικητής τμήματος. Εδώ συγκρούστηκε με τους Γάλλους. Εστάλη στη Γερμανία για κάποια αγορά εργασίας με την αποστολή.

Μετά τον τουρκικό πόλεμο της ανεξαρτησίας, προήχθη στο αξίωμα του συνταγματάρχη του προσωπικού την 1η Σεπτεμβρίου 1923 και του απονεμήθηκε το μετάλλιο ανεξαρτησίας της κόκκινης λωρίδας από την τουρκική μεγάλη εθνική συνέλευση.

Μεταξύ 1925-1927, υπηρέτησε ως αναπληρωτής για την Kütahya στην Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Αποσύρθηκε από τον στρατό στις 4 Ιουλίου 1927 από μόνο του. Μεταξύ 1925 και 1937, βρισκόταν στην Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ως αναπληρωτής των Kütahya και Gaziantep.

Ο Nuri Conker συνεργάστηκε με τον Atatürk στη Θεσσαλονίκη στον Τρίτο Στρατό, στο Στρατό της Δράσης, στην αλβανική εκστρατεία, στις μάχες της Τρίπολης και της Βεγγάζης στην Αφρική, στις μάχες Çanakkale Anafartalar και Conkbayırı, στο μέτωπο Muş στα ανατολικά, στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας και στην περίοδο των μεταρρυθμίσεων. Μετά τις φιλίες γειτονιάς και σχολείου, οι φιλίες τους στο μέτωπο έκαναν τη σχέση τους ακόμα πιο δυνατή. . Νούρι Κόνκερ προς Ατατούρκ; είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να τον αντιμετωπίσει καλώντας τον “Κεμάλ” με το όνομά του. Το επώνυμο Conker, που σημαίνει ο ήρωας του Conkbayırı και του συνεργάτη του Conk, τέθηκε από τον ίδιο τον Atatürk.

Πέθανε στην Άγκυρα στις 11 Ιανουαρίου 1937 λόγω καρδιακής προσβολής. Είναι το άτομο που Ataturk, μετά τη μητέρα του, λυπάται περισσότερο για το θάνατό του.

Source