Σήμερα στην ιστορία – 28 Δεκεμβρίου – Το τουρμπάνι που φορούσε στα πανεπιστήμια κυκλοφόρησε

1913 – Ο συγγραφέας Ahmet Mithat Efendi απεβίωσε

1919 – Ο Μουσταφά Κεμάλ πραγματοποίησε συνάντηση με τους αξιοσημείωτους της πόλης στην Αγροτική Σχολή της Άγκυρας. Ο Γουίλσον εξήγησε τις αρχές, ορισμένες διατάξεις της Συμφωνίας Αντιστράτευσης του Mondros, τις ενέργειες των Κρατών του Εντέντ για την απομόνωση του έθνους από τα όπλα και τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Σίβας. Αρνήθηκε την κατηγορία των Μπολσεβίκων.

1919 – Τα σχολεία στην Κωνσταντινούπολη έμειναν διακοπές για 10 ημέρες λόγω του ισπανικού κρύου

1920 – στρατεύματα του Δυτικού Μετώπου, υπό την διοίκηση του Çerkez Ethem. Έκαναν δράση εναντίον του Κουβέιτ Πλανήτη.

1967 – Η τουρκοκυπριακή κοινότητα ίδρυσε την «προσωρινή τουρκική διοίκηση της Κύπρου» στο νησί.

1949 – Μια αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφτασε στην Τουρκία στην τουρκική κυβέρνηση για να εξετάσει τη ζήτηση χρημάτων ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

1973 – Ο İsmet İnönü θάφτηκε στο Anıtkabir με τελετή του κράτους.

1975 – Το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα İskenderun τέθηκε σε λειτουργία.

1984 – Η εθνική οδός Κωνσταντινούπολης-Ιζμίτ άνοιξε για μεταφορά από τον πρωθυπουργό Turgut Özal.

1989 – Απελευθερώθηκε η φόρμα τουρμπάνι στα πανεπιστήμια

1991 – Ο Alparslan Türkeş εξελέγη πρόεδρος του MÇP

1995 – Ο Ντεμιρέλ και ο Ντενκτάς, οι Τουρκοκύπριοι εταίροι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν την εγγύηση της Τουρκίας για εξήγηση

1997 – Το μετρό της Άγκυρας άνοιξε.

2004 – Καθηγητής που εξελέγη Γενικός Γραμματέας του OIC. Δρ. Ο Ekmeleddin İhsanoğlu ανέλαβε το έργο από τον Abdülaziz Belkaziz.

2011 – Εκδήλωση Uludere; Μια ομάδα λαθρεμπόρων Κουρδικής καταγωγής, 34 άτομα έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε ιρακινές περιοχές κοντά στην περιοχή Uludere του Şırnak.

Πορτρέτο της ημέραςΑχμέτ Mithat Efendi

Ο Ahmet Mithat Efendi, ο πιο παραγωγικός και ευρέως αναγνωσμένος συγγραφέας της λογοτεχνίας Tanzimat, γεννήθηκε το 1844 στο Tophane της Κωνσταντινούπολης.

Το 1854, πήγε στο Βιντίν, όπου ο αδερφός του ήταν σε υπηρεσία και σπούδασε εκεί. Ο καλλιτέχνης, ο οποίος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο Vidin, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Tuna. Το 1863, αποφοίτησε από το γυμνάσιο Niş και διορίστηκε στο Ruse ως δημόσιος υπάλληλος σε κυβερνητικό γραφείο. Έμαθε γαλλικά ενώ εργαζόταν και ως εκ τούτου κέρδισε την εκτίμηση του κυβερνήτη του Δούναβη Mithat Pasha. Λόγω της στενής σχέσης του με τον Mithat Pasha, ο Mithat προστέθηκε στον Ahmet, που ήταν το πραγματικό του όνομα, και άρχισε να αναφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Όταν ο Mithat Pasha διορίστηκε ως κυβερνήτης της Βαγδάτης το 1869, και οι δύο εργάστηκαν ως διευθυντής εφημερίδων στη Βαγδάτη, όπου πήγε μαζί του, και ετοίμασε βιβλία για μαθητές σχολών τέχνης. Το 1871, έδωσε όλο το χρόνο του γραπτώς και εκδόσεις δραστηριότητες στην Κωνσταντινούπολη, όπου έπρεπε να επιστρέψει για οικογενειακούς λόγους.

Το 1873, εξορίστηκε στη Ρόδο λόγω των γραπτών του στο περιοδικό του Dağarcık και της εγγύτητάς του με τους Νέους Οθωμανούς. Μετά το θάνατο του Abdulaziz, του επιτράπηκε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Έκανε κριτική στους Νέους Οθωμανούς στο έργο του με τίτλο «Οφέλη», στο οποίο έγραψε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και λέει για τη ζωή του μέχρι την εξορία και τα χρόνια της εξορίας, και κέρδισε την εκτίμησή του για τον εγκωμιασμό της πολιτικής του Abdulhamid II στο βιβλίο του Üss-i İnkılab. Η εφημερίδα Tercüman-Hak Hakikat, την οποία άρχισε να εκδίδει το 1878, ήταν μια από τις πιο μακροχρόνιες και σημαντικές δημοσιεύσεις στην ιστορία του οθωμανικού Τύπου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, δίδαξε λογοτεχνία στο Darülfünun και στο Darüşşafaka.

Ο Ahmet Mithat Efendi, ο οποίος δημοσίευσε περισσότερα από διακόσια έργα σε διαφορετικά είδη όπως ιστορίες, απομνημονεύματα, κριτική, μετάφραση και μυθιστόρημα, και ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς της τουρκικής λογοτεχνίας με τα άρθρα της εφημερίδας, απεβίωσε στις 28 Δεκεμβρίου 1913.

Μπορούμε να απαριθμήσουμε τα αξιοσημείωτα σημεία στη λογοτεχνική του κατανόηση ως εξής.

Ενώ επαίνεσε την επιστήμη, τη βιομηχανία και τη σκληρή δουλειά της Ευρώπης, τόνισε ότι πρέπει να προστατευτούν οι ηθικές αξίες της οθωμανικής κοινωνίας.

Υποστήριξε νέους συγγραφείς, υποστήριξε την απλοποίηση στη γλώσσα και επέκρινε την ανυπακοή στο κράτος, την τεμπελιά, τη σπατάλη και την αυτοεκτίμηση.

Προσπάθησε να δώσει στο κοινό μια συνήθεια ανάγνωσης. “Η τέχνη είναι για την κοινωνία.” έχει υιοθετήσει την κατανόηση. Υπήρξε καλλιτέχνης που επηρέασε περισσότερο το κοινό στη λογοτεχνία Tanzimat.

Δεν υπάρχει κανένας άλλος καλλιτέχνης στην τουρκική λογοτεχνία που να παράγει τόση δουλειά όπως αυτός. Ως εκ τούτου, έχει οριστεί ως “μηχανή γραψίματος”.

Σύμφωνα με τον Ahmet Mithat, η λογοτεχνία; Είναι ένα εργαλείο που διαδίδει γνωστές γνώσεις στο κοινό.

Στα έργα του, χρησιμοποίησε μια απλή γλώσσα που μπορεί να καταλάβει το απλό κοινό.

Έχει εργαστεί σε πολλούς τομείς όπως μυθιστορήματα, άρθρα, ιστορίες, αναμνήσεις, θέατρο, ταξίδια, ιστορία, νόμος, φιλοσοφία, γεωγραφία, γεωργία και οικονομία.

Τα μυθιστορήματά του είναι τεχνικά ελαττωματικά. Διακόπτει τη ροή του γεγονότος και δίνει πληροφορίες. κάνει περιττές εξηγήσεις. Έχει γράψει μυθιστορήματα σε πολλά θέματα όπως η ιστορία, το έγκλημα, η περιπέτεια, η αγάπη, η ψευδή δυτικοποίηση και οι παλλακίδες. Ακόμη και τα ονόματα των Ρομά παρείχαν πληροφορίες για το θέμα τους. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται μερικές φορές σε μέρη που δεν έχει δει ποτέ ο συγγραφέας. Ωστόσο, παρά αυτές τις αδυναμίες, έγινε ο πιο αναγνωσμένος συγγραφέας της περιόδου του.

Επηρεάστηκε από το κίνημα του Ρομαντισμού.

Χρησιμοποίησε την τεχνική αφήγησης στις ιστορίες και τα μυθιστορήματά του.

Το Letaifi-Rivayet θεωρείται ως τα πρώτα παραδείγματα ιστορίας στην τουρκική λογοτεχνία.

Δημοσίευσε εφημερίδες Tercüman-Hakikat, Badir και Devir. Δημοσίευσε επίσης τα περιοδικά με τίτλο Dağarcık και Kırkambar.

Επικρίνει τους συγγραφείς του Servetifün και τους χαρακτήρισε ως Decadans (εκφυλισμένος).

Εκτύπωσε τα έργα του σε ένα μικρό τυπογραφείο που δημιούργησε στο σπίτι του.

Το μυθιστόρημά του «Esrar-Mur Murayet» θεωρείται το πρώτο ντετέκτιβ μυθιστόρημα στη λογοτεχνία μας.

Εργα:

Τα μυθιστορήματά του: Felatun Bey and Rakım Efendi, Second Coming to the World, Hasan Mellah, Hüseyin Fellah (The first novel novels), A Turk in Paris, Yet Seventeen Years Old (Το πρώτο μυθιστόρημα για το γυναικείο ζήτημα), Ναύαρχος Bing, Dürdâne Hanım, Esrâr-ı Cinâyât (Το πρώτο μυθιστόρημα ντετέκτιβ), A Scientific Novel or the Doctors of America, Rikalda or the Realm of Violence in America, Alexander Stradella, Şeytankaya Talisman, Hikmet-i Peder, Young Turks.

Ιστορίες: Letâif-i Rivayet (το πρώτο βιβλίο ιστοριών), Kssadan Share.

Ταξιδιωτικά βιβλία: Ένα Cevelan στην Ευρώπη.

Άλλα έργα: Üss-i İnkılâp and Zübdetül Hakayık, Müdafaa, İstibşar, Beşair, Nizaı İlmü Din, Hikmet-i Cedidesi του Şopenhavr.

Αυτοβιογραφία: Ενδιαφέρον.

Θέατρο: Çengi, Çerkez Özdenler, Açıkbaş, Alas.

Source